Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkiye ve İran bölgesel güç

Dün yayınlanan İngiliz gazetesi Guardian’da yer alan Orta Doğu’dan bir habere göre, İsrail, İran’ı dünya piyasalarından silmek için yeni bir atılım başlatıyor. Buna göre İran’la doğrudan iş yapan 70 kadar şirkete yatırım yapan Amerikalı fon yöneticileri hedef alınacak ve yatırımlarını çekmeleri için baskı uygulanacak. Ayrıca İran’ın petrol sektörüyle çalışan uluslar arası bankalara da baskılar geliyor.

Guardian’a göre amaç, apartheid, yani ırk ayrımcılığı döneminde Güney Afrika Cumhuriyeti’ne uygulanan boykotun bir benzerini başlatmak ve İran’ı ekonomik olarak zayıflatmak. Aynı zamanda, dünya kamuoyunu da askeri saldırı seçeneği için yumuşatmak. Gazeteye göre İsrail bununla da yetinmeyecek. Yahudi soykırımını reddeden, İsrail’in haritadan silinmesini isteyen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a uluslar arası mahkemelerde dâvâlar açılacak. Kampanyayı yürütecek isim olan Likud lideri Benyamin Netanyahu’nun, bu amaçla Londra’ya geldiği belirtildi.

Guardian bu haberi verdikten sonra yorum sayfasındaki baş makalesini de aynı konuya ayırdı. Gazete, bu hafta Herzliya’daki yıllık konferanslarında buluşan İsrailli savunma ve istihbarat uzmanlarının, iki yeni bölgesel süper gücün doğmakta olduğunda görüş birliği yaptığını söylüyor: İran ve Türkiye. İsrailli uzmanlar bu iki güçten İran’ın, İsrail için varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna emin.

Gazeteye göre, İsrail yine kendine amansız bir düşman bulmuş görünüyor. Ancak Guardian’a göre, bu düşmana karşı büyük adımlar atacağına işin temeline inse ve Filistinliler için küçük adımlar atarak barışı getirse, çok daha rahat eder.

/ LONDRA

27.01.2007


 

Amerikan iddiası: İran uzaya uydu gönderecek

Amerikan Aviation Week dergisi, İran’ın uzaya uydu göndermeye hazır olduğunu ileri sürdü. Uzay konularında uzmanlaşmış Aviation Week’in internet sitesindeki haberde, İran’ın uzaya uydu göndermek üzere olduğu ve bunun da İran’ın askerî kapasitelerinde yeni bir dönemi temsil ettiği belirtilerek, “İran en güçlü balistik füzesini uydu fırlatıcısı haline dönüştürdü” denildi.

İran Meclisi Dış İlişkiler ve Ulusal Yüksek Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi’nin Kum şehrinde, ilahiyat öğrencileri ve kentin din adamlarının oluşturduğu bir gruba yaptığı konuşmaya dayanılarak verilen haberde, fırlatıcının kısa süre önce yapıldığı ve bir İran uydusunu yörüngeye oturtmak için yakında fırlatılacağı kaydedildi. Haberde, bunun Tahran’a uzun menzilli füze fırlatmak için teknolojik kapasitelerini deneme imkanı sunabileceği de ifade edildi.

İran’ın uzaya uydu fırlatma kapasitesine sahip ülkeler kulübüne katılmasının ABD ve Avrupa’nın İran’ın niyetleri konusundaki endişelerini artıracağı belirtilen haberde, “Kendi uydusunu yörüngeye oturtmak, Tahran rejimi tarafından Müslüman dünyaya gönderilen güçlü bir mesaj olacak” yorumu yapıldı.

/ WASHINGTON

27.01.2007


 

Katsav, üç aylığına görevden men edildi

İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav, 14 kadına cinsel taciz yüzünden maruz kaldığı yargılama süreci sebebiyle 3 ay görevden el çektirildi. İsrail Cumhurbaşkanı Katsav, hakkındaki iddiaları araştıran komite 11’e karşı 13 oyla Katsav’ın görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

İsrail, Katsav sebebiyle ikiye bölünmüş durumda. Uzaklaştırma cezasını parlamentoda oldukça büyük bir grup yeterli görmezken, halkta Katsav’ın istifa etmesinden yana. Öte yandan bugün yayınlanan anketlerde İsraillilerin yüzde 71’inin Katsav’ın istifasını istediği açıklandı. Hakkında aylardır devam eden cinsel taciz suçlamalarıyla zor günler geçiren İsrail Cumhurbaşkanı Katsav, dün kameralar önüne geçerek bir basın açıklaması yapmıştı. Medyayı ve polisi suçlayan Katsav’ın duygusal ve yoğun konuşması, bugün gazete köşe yazarlarınca da ağır eleştirilere maruz kaldı. Pek çok köşe yazarı Katsav’ın konuşmasını agresif olarak değerlendirirken, “Hakkında kendinden başka suçlamadığı bir karısı, bir de Allah kaldı” şeklinde ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Katsav’ın yerine 3 ay boyunca Meclis Başkanı Dalia Itzik’in vekalet edeceği öğrenildi. Itzik, İsrail’de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ilk kadın olacak.

/ KUDÜS

27.01.2007


 

Küresel ısınma masada

Dünyanın dört bir yanından gelen 500 kadar bilim adamı, iklimin ısınması meselesini ele almak üzere Pazartesi günü Paris’te bir araya geliyor. BM’nin finanse ettiği “Hükümetler arası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu” (HİDUG) toplantısı 4 gün sürecek. Uzmanların 2 Şubatta yayınlayacağı rapor, 5 yıl boyunca iklim konusunda referans kaynağı olacak.

Zaten iki yıldır hazırlanmakta olan raporda, “iyi haber” bulunmayacak. Fransız iklim bilimcisi Herve Le Treut’ye göre, rapor uzun zamandır söylenegelenlerin teyidinden başka bir şey olmayacak.

Uzmanlara göre, denizlerdeki buzullar ve donmuş kara parçalarının erimesi, karla kaplı alanların ve buzulların azalması, ısınan okyanusların genişlemesi iklimin ısınmasının sonuçları olduğu kadar bu sürecin hızlandırıcısı da... İlim bilimcileri, bu olayların ısınmanın boyutlarını genişleteceğini düşünüyor. Ancak bu genişlemenin nereye kadar tahammül edilebilir olduğu pek bilinmiyor.

HİDUG’un 2001 toplantısının sonunda yayınlanan raporda, ortalama sıcaklığın, yüzyılın sonunda 1990 raporuna göre 1,4 ila 5,8 santigrat derece artabileceği uyarısında bulunuluyordu.

Fransız uzman Jean Jouzel’e göre, yeryüzü sıcaklığı bir asır içinde 0,8 derece arttı. Bu artışın yarısı da son 30 yılda meydana geldi. 1996 yılı hariç, 1995’ten bu yana geçen her yıl, son 140 yıllık dönemin en sıcak yılları oldu...

Bilim dünyasına göre, ısınmada son onyıllarda gözlemlenen artış, sadece doğal değişikliklerden kaynaklanmıyor. Atmosfere yayılarak sera etkisine sebep olan karbon gazlarının önemli kısmına insanlar yol açıyor. Bu da, gözlerin karar mercilerine ve yöneticilere çevrilmesine sebep oluyor.

İklim uzmanı Edouard Bard’a göre, bilgisayar simülasyonları 2100 yılında ortalama sıcaklık artışının 3 derece olacağını gösteriyor. Ama her şey, gaz emisyonunun azaltılmasına ilişkin senaryolara bağlı. Bu senaryolar da, ekonomik tercihlere, nüfusa ve hatta diplomasiye göre şekillenecek. AB’nin önceki yıl organize ettiği uzmanlar toplantısında şu sonuç çıkmıştı:

Sıcaklık artışı 2 dereceyi geçerse, gezegenimiz buna ayak uydurmakta çok zorlanacak.

/ PARİS

27.01.2007


 

Abbas: Hükümet 3 haftada kurulur

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas ile ulusal birlik hükümeti kurma çabalarının 2-3 haftadan fazla süreceğini sanmadığını söyledi.

Dünya Ekonomi Forumunun yapıldığı Davos’ta İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmeden önce gazetecilere konuşan Abbas, Hamas’la ulusal birlik hükümeti görüşmelerinin ne kadar devam edeceğine ilişkin bir soru üzerine, “Bir dönüm noktasında olduğumuzu söyleyebilirim. Sanırım iki, en fazla üç hafta sürer” dedi. Abbas, bu sürede ulusal birlik hükümeti kurulamaması halinde erken seçim çağrısında bulunabileceğini belirtti. Filistin Devlet Başkanı, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile gelecek ay ABD’de yapılması planlanan üçlü görüşmenin barış sürecini ilerletmeye yardımcı olacağını da kaydetti. Abbas, “Sanırım Amerikalılar bu kez gerçekten ciddî” diye konuştu.

/ DAVOS

27.01.2007


 

Beyrut’ta sokağa çıkma yasağı kalktı

Lübnan ordusunun çatışmaların ardından Beyrut’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağını kaldırdığı, ancak okul ve üniversitelerin bugün de kapalı kalacağı belirtildi.

Görgü tanıkları, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını, Beyrut’un Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerinde trafiğin normal akışına başladığını söyledi. Lübnan’da, 1975-1990 iç savaşından sonra ilk defa sokağa çıkma yasağı ilân edilmişti. Hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar arasında çıkan çatışmalarda 4 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı.

/ BEYRUT

27.01.2007


 

Demokratlar Irak Savaşını finanse etmek istemiyor

ABD Kongresinde çoğunluğa sahip Demokratlar, “katkıda bulunan Amerikalıların paralarının gasp edildiği endişesiyle’’ Irak’ın yeniden yapılandırılmasının finansmanına devam etme konusunda çekimser bir tablo sergiliyor.

Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Joseph Biden, seçmenlerine, yeniden yapılandırmada kullanmak üzere neden bir kez daha para verilmesine yönelik oy verdiğini anlatmak için konuyu daha iyi anlamaya ihtiyacı olduğunu belirtirken, Demokrat Jim Webb de sabırsızlığını gizlemeksizin, “ABD, hangi ölçüde Irak’ın yeniden yapılandırılmasında gerçekten sorumludur ve Iraklılar hangi ölçüde kendi sorumluluklarını üstlenecekler?” dedi. ABD Başkanı George Bush, yeni Irak stratejisini açıklarken, Irak’a takviye asker göndermenin yanı sıra yeniden yapılandırma ve malî yardım için de ek 1,2 milyar dolarlık talepte bulunmuştu. Demokratlar, Bush’un takviye asker talebine de sıcak bakmıyor.

/ WASHINGTON

27.01.2007


 

Bağdat’ta siviller ölmeye devam ediyor

Irak’ın başşehri Bağdat’ta, yol kenarına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu 8 kişi öldü, 33 kişi de yaralandı.

Patlama, hayvanseverlerin Cuma günleri kuş, köpek, tropikal balıklar ve çeşitli ev hayvanları satın almak için toplandığı El-Gazil hayvan pazarında meydana geldi. Önceki gün yine başşehre bir pazar yerinde meydana gelen patlamada 38 kişi hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler raporuna göre, Irak’ta geçen yıl yaşanan şiddet eylemlerinde 16 bin 800’den fazla kişi hayatını kaybetti.

/ BAĞDAT

27.01.2007


 

Yunanistan, 240 imam istihdam edecek

Yunanistan Hükümeti, Müslüman azınlığın istekleri üzerine 240 yeni imamın istihdam edileceği açıklamasında bulundu.

Yunan Hükümeti tarafından dün yayınlanan bildiride, aynı zamanda diyanet işlerinden sorumlu olan Eğitim Bakanlığı’nın uyum politikası çerçevesinde parlamentoya taşıdığı plana göre, ülke genelinde 240 imam istihdam edilecek. Hükümetin büyük ortağından milletvekili olan Müslüman İlhan Ahmet, hükümetin bu açıklamasından sonra yaptığı değerlendirmede, “Bu olumlu bir reform, ancak Yunan Hükümeti’nin imamlara müdahale etmesine izin verilmemelidir” dedi.

/ ATİNA

27.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004