Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yetersiz elektrik tehlikesi

Acil tedbir alınmadığı takdirde, 2009 yılından itibaren Türkiye’de elektrik enerjisi yetersizliği ile karşı karşıya kalınmasının büyük ihtimal olduğu bildirildi. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK-TMK) tarafından 27-30 Kasım 2006 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen ‘’Türkiye 10’uncu Enerji Kongresi’’nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, dünyadaki petrol ve doğal gaz tüketimi ve fiyatlarındaki belirsizlik ve olumsuz senaryo beklentisinin, Türkiye’nin dış kaynaklara bağımlılığını dikkatle yönetmesi ve planlanması gereğini ortaya koyduğu belirtildi.

Bu sebeplerle enerji tüketiminde yerli kaynakların payının süratle artırılması gerektiği ifade edilen bildirgede, yatırımcıyı yeterince teşvik etmeyen mevzuatın da gözden geçirilmesi, enerji üzerinden alınan vergilerin yatırımcıyı teşvik edecek şekilde tekrar düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye’de elektrik enerjisinde bir arz güvenliği tehlikesinin mevcut olduğuna dikkat çekilen bildirgede, ‘’Yeni üretim tesislerinin devreye alınması, mevcutların rehabilite edilmesi, dağıtımdaki kaçak ve kayıpların azaltılması ve talebin yönetilmesi ile ilgili olarak acil durum planı hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır’’ denildi.

Bildirgede ayrıca, acil tedbirler alınmadığı takdirde, 2009 yılından itibaren ülkede elektrik enerjisi yetersizliği ile karşı karşıya kalınmasının büyük ihtimal olduğu bildirildi.

“DOĞAL GAZDA RUSYA’YA BAĞIMLILIK RİSK’’

Türkiye’nin enerji talebi dikkate alındığında, gaz tedariği konusunda Rusya’ya olan bağımlılığının önemli riskler taşıdığına işaret edilen açıklamada, yerli kaynaklara yönelme kapsamında da kömür aramalarına hız verilmesi, yeni kömür rezervlerinin ortaya çıkarılması için çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Çukurova Turkcell’de tahkimi kaybetti

İskandinav bölgesinin en büyük telekom şirketi TeliaSonera, Turkcell’le ilgili olarak Çukurova aleyhine açtığı tahkim dâvâsını kazandı. TeliaSonera açıklamasında, Uluslararası Ticaret Odası’nda açılan davada tahkim heyetinin, Çukurova’nın Turkcell Holding’de kalan tüm hisselerini 3.1 milyar dolara TeliaSonera’ya satması gerektiği belirtildi.

Satış işlemi gerçekleşirse, Turkcell İletişim’in yüzde 37.1’ine sahip olan TeliaSonera’nın şirketteki payı yüzde 64.3’e yükselecek. Turkcell Holding, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip bulunuyor.

TELIASONERA CEO’SU IGEL: İŞLEMİ

TAMAMLAMAYI UMUYORUZ

TeliaSonera Başkanı ve CEO’su Anders Igel, karardan dolayı memnun olduklarını belirterek, Çukurova’yla yaptıkları anlaşmayı tamamlamayı umduklarını söyledi. Igel, “Hisse alım anlaşması bağlayıcı olsa bile, Çukurova’nın hisselerin TeliaSonera’ya devrini gerçekleştirmeyi isteyip istemediğinden veya yasal olarak bunu yapıp yapamayacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

/ STOCKHOLM

27.01.2007


 

Vergi dairelerinde MTV mesaisi

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa’da il merkezlerindeki motorlu taşıtlar vergisini (MTV) tahsile yetkili vergi daireleri, 27 Ocak Cumartesi günü mesai saati bitimine kadar açık olacak.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, motorlu taksitler vergisinin ilk taksitini ödeme süresinin 31 Ocak Çarşamba günü sona ereceği dikkate alınarak, vergi dairelerinde yığılmaların önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla 4 ilin tahsile yetkili vergi daireleri Cumartesi tam gün çalışacak.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Boydak: “Cari açıktan korkmamalıyız”

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak, cari açıktan kormamak gerektiğini söyledi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) düzenlediği “Tecrübe Aktarımı” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Mustafa Boydak, iş hayatıyla ilgili tecrübelerini işadamlarıyla paylaştı. Cevizlibağ’daki ASKON genel merkezinde gerçekleştirilen ve ASKON Yönetim Kurulu, ASKON üyeleri ile basın mensupları katıldığı konferansta Boydak şöyle konuştu; “Türkiye’de biz, sivil toplum kuruluşlarının kıymetini son yıllarda, Özellikle AB ile müzakerelerde işin ciddiye binmesi ile birlikte anlamaya başladık. Önceleri işadamları tanımlandığında genellikle toplumdan ayrı insanlar olarak tanımlanırdı. Türkiye’nin gelişmesiyle özellikle 1980’lerden sonra işadamı kimliği tabana yayıldı. Firmalarımıza baktığımız zaman, firmaların süreçleri 20-30 yıllık. Bizler işadamları olarak, müşterilerimizle bir gönül bağı kurmak zorundayız. Ticarette en önemli unsur itibardır. Bunun yanı sıra değişen dünyada değişime ve yeniliğe açık olmamız gerekiyor. Özellikle öz kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. İş adamı olmanın en önemli şartı düzgün bir aile hayatına sahip olmaktır. Disiplinli bir iş hayatının yanı sıra bir yandan da sosyal sorumluluklarımızı da unutmamalıyız. Ortaklıklarda işin yüzde ellisi ortaklık psikolojisini iyi anlamak ve yönetmektir. Aynı durum ailelerimiz içinde geçerlidir” dedi.

Boydak ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalarda da “ Ekonomimizin durumu gün geçtikçe daha iyiye gidiyor. 2007 yılında da bu yöndeki beklentilerim olumlu. Son günlerde dile getirilen Cari açıktan korkmamalıyız” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

27.01.2007


 

Ülker’in oyun sitesine ödül

Bu yıl 5. kez düzenlenen Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Ülker’in çocuklar için hazırladığı oyun, eğlence ve eğitim sitesi “ulkeroyun.com”, Oyun Kategorisi’nde “En İyi Proje” seçildi.

Çocuklar için hazırlanmış pek çok oyunun yanı sıra, eğitici ve bilgilendirici bölümlerin de yer aldığı “www.ulkeroyun.com” web sitesinde sunulan nitelikli oyunlar ve muhteva sayesinde, çocukların zihinsel ve fiziksel olarak daha sağlıklı olmaları hedefleniyor.

/ İSTANBUL

27.01.2007


 

Yatırım şartlarımız Mısır’dan daha iyi

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye’deki yatırım şartlarının Mısır’dan iyi olduğunu belirterek, “Böyle bir girişim Türk tekstil sektörüne ve ülke ekonomisine yapılmış en büyük haksızlık olacaktır’’ dedi.

Gazetelerde, tekstil sektöründe bazı yatırımların Mısır’a kaydırılacağı yönünde yer alan haberlere ilişkin açıklama yapan Uslu, böyle bir yaklaşımın hükümetin istihdamı ve ihracatı artırma ile yatırım ortamını iyileştirme politikalarıyla çeliştiğini kaydetti.

Yabancı sermayenin Türkiye’yi yatırım ülkesi ilan ettiğini hatırlatan Uslu, “Bu sebeple tekstil sektöründe devlet bakanı eliyle yapılan arayışları kaygı ve tepkiyle izliyoruz. Kayıt dışı çalışma ve çalıştırma alışkanlığı olan bazı işverenlerimizin, kayıt dışılık çemberi kırılmaya başlanınca, bu faaliyetlerini başka bir ülkede gerçekleştirmek üzere arayışa girmişlerdir. Sayın bakan bu kayıt dışılık arayışına öncülük yapmaktadır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

27.01.2007


 

“Sosyal diyalog güçlendirilmeli”

Memur-Sen Konfederasyonu’nun Kocaeli Belediyesi ile birlikte yürüttüğü “Kamuda Sektörel Düzeyde İkili Sosyal Diyaloğu Güçlendirilmesi Projesi” Hotel Angora Mola’da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, bağlı sendika başkanları ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Çöpoğlu’nun katıldığı toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Teşkilâtlanma Sekreteri Mürsel Turbay, Sosyal diyalogun güçlendirilmesi projesinin, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde önemli olduğunu söyledi. Sosyal diyaloğun temel amacının, çalışma hayatındaki başlıca paydaşların demokratik katılımlarını ve uzlaşma sağlamalarını teşvik etmek olduğunu belirten Turbay, “Başarılı sosyal diyalog yapıları ve süreçleri, önemli ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde, iyi yönetişimin teşvik edilmesinde ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesinde önemli potansiyele sahiptir” dedi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

27.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004