Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

“Balıkesir’de Demokrat Parti Hareketi”

Yazar gazetecilerimiz arasına Sıtkı Şeremetli de girmiştir. Şeremetli’nin en son çıkan “1946-1960 İktidardan İhtilâle Balıkesir’de Demokrat Parti Hareketi” adlı 350 sayfalık kitabı ile yazarlığı perçinlenmiştir.

Şeremetli’nin, bu kitabı dışında “Balıkesir’den 1944 Yılı Anıları-Tabutlukların Hikâyesi”, “Şehit Aileleri Anlatıyor-Vatan Sağolsun”, “Balıkesir’de 1980 İhtilâli ve 12 Eylül Anıları”, “Türkiye’de Sosyalist ve Komünist Hareketlerin 100. Yılı” adlı kitaplardan bazılarını yayınladığını, bazılarını da yakında yayınlayacağını bu kitabından öğrenmiş bulunuyoruz.

Sıtkı Şeremetli ile beraber usta ve duayen gazeteci Reşit Kıpçak’ın 1955 yılında “Balıkesir İktisat Kılavuzu”, 1966 yılında “Ekonomik ve Turistik Balıkesir”, “Kurtdereli Mehmet Pehlivan”, “Balıkesir İli Coğrafyası” adlı basılmış kitapları ve çok sayıda basılacak kitapları sıra beklemektedir. Dileriz kısa sürede yayın hayatına girsin.

Şeremetli, bu kitabında anılara geniş çapta yer vermiştir. Balıkesir’in son altmış yılına ışık tutan bu hatıraların, siyasetçiler, tarihçiler, aydınlar ve Balıkesirliler tarafından okunmasını tavsiye ederiz.

Şeremetli “Balıkesir’de Demokrat Parti Hareketi” adlı kitabında, genişçe bir giriş bölümünden sonra, Sıtkı Yırcalı, Sırrı Yırcalı, Esat Budakoğlu, İsmail İlşekerci, Turan Yavaş, Hurşit Kangal, Dr. Abdussabur Şahin, Kaya Bulut, Tevfik Yoldemir, Enver Durmaz, Reşit Kıpçak, Turgut İnal, Ahmet Aydemir, Behram Eker’in hatıralarına yer vermiştir. Kitap bol belge, o yıllarda çekilmiş fotoraflar ve gazete kupürleriyle zenginleştirilmiştir. Balıkesir gazetelerinden, özellikle o yıllarda yayınlanan Balıkesir Postası’ndan ve son yıllarda yayınlanan Balıkesir Birlik gazetesinden alıntılar yapılmıştır.

Şeremetli, kitapta Sıtkı Yırcalı’nın Balıkesir ve ülke çapındaki çalışmalarına, demokrasiye olan hizmetlerine genişçe yer vermiştir. Kitabın ellinci sayfasında, Sıtkı Yırcalı’nın 1946 yılından 1950 yılına kadar siyasî mücadele yaparken, 23 kez sanık olmasını işaretle, Yırcalı’nın şeker fiyatlarının artması sebebiyle kendisinin hükümete ve cumhurbaşkanına hakaretten sanık yapıldığını, bunun için iki ayrı dâvâ açıldığını anlatan bölüm bize yaşadığımız bir olayı hatırlattı. Biz de bu şeker fiyatları yüzünden bir zamanlar sanık olmuştuk.

Şeremetli, başarılı olduğu bu kitapta, kendisinin dayısı İsmail İlşekerci’nin, onun babasının siyasî hayatlarında uğradıkları haksızlıkları, cezaevlerinde yıllar süren mahkûmiyetlerini ve demokrasi mücadelelerini anlatmaktadır.

Kitapta, 27 Mayıs arefesinde çok sayıda öğrencinin Çankaya yollarında uçurumlara atıldığı, bir çok öğrencinin Et Balık Kurumu’ndaki soğuk hava depolarına gönderildiği haberlerinin daha sonraki yıllarda balon olduğunun nasıl anlaşıldığı anlatılarak, 27 Mayıs ihtilâlinin dayanakları çürütülmektedir. 27 Mayıs’tan sonra Celâl Bayar’ın, kendisini tutuklamaya gelen subaylara “Ben milletin oyuyla geldim. İstifa etmem, onlara ihanet olur” dediği ve direndiği de yer almaktadır.

27 Mayıs İhtilâli’nden bir ay önce milletvekili Mücteba Iştın’ın, milletvekilliğinden istifa etmesinin manidarlığı da anlatılmaktadır.

1946 seçimlerinden sonra seçimlerde dönen oyunlar ve çirkinlikler de örneklerle dile getirilmektedir. Şeremetli’nin 12 Eylül’den sonraki cezaevi hayatının bile ibretle okunmaya değer olduğu kitapta anlaşılmaktadır.

Başka yazılarımızda bu kitabı ayrıca inceleyerek okuyucularımıza sunacağız. Ama siyasetle uğraşan irili ufaklı bütün Balıkesirlilere Şeremetli’nin bu başarılı kitabını okumalarını tavsiye ederiz.

Av. Turgut İNAL

02.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004