Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Yenilenmede bilişim ve doğru iletişim

Yenilenme, teknoloji kullanma ile pratiğe dönüşür. Günümüzün bilgi teknolojilerini ve bunun sonucunda oluşan dijital yönetim sistemlerinin alt yapısını kurmadan yenilenmeyi başarmak mümkün değildir.

Sosyal bilimin ve sosyal değerlerin sayısal bir ifade şekli, ölçülebilir ve anlaşılabilir sonuçları, okumalarımızı kolaylaştırmaktadır. Sahadan bilgiyi doğru alma, beklentilere uygun analizler ve bilgiyi amaca uygun yorumlama niyet ve iradesi, bilgisayar kadar bilgi yazar ve ölçümlendirmeyi gerektirmektedir.

Böyle olunca, uzun ve karmaşık metinleri şifreleme, anlaşılabilir tablolara dönüştürme, görsel malzemelerden yararlanarak zihne nakış yapacak ekran yansımalarına taşımak, yeni algı ve kavrayış farkını doğuracaktır.

Bilişimin; bilgi erişimini, bilgi analizi ile yeni zihnî arayışları hızlandıran melekeleri karşısında; durağan, yeknesak ve kendi daralmışlığında kendini sınırlayan hiçbir organizasyon veya bireysel çabanın sonuç veremeyeceği aşikârdır.

Zaman cemaat / topluluk / organizasyon zamanı olduğuna göre; network sistemleri kurmadan, bilgi akışını ve bilgilenme ihtiyacını şeffaflaştırmadan ve sorgulamayı doğuran açık bilgi havuzunu açmadan, yenilenmeyi başarmak zordur.

Bilişimi çözemeyen, bilimsel iletişimi de kuramaz. Sadece muhasebe rakamlarını toplamakla elde edilen mali değerlendirme kadar, şirketler / işletmeler sosyal sermayelerini de derli toplu raporlama ve yorumlama hakkını kullandıkları takdirde, gelişimi tetikleyecek konulara ilgi duyacaklardır.

Yenilenmenin önemli bir ayağı da doğru iletişimdir. Her iletişim, kendi tekniği içinde doğru olsa da, pozitif ve üretken sonuçlar doğurması halinde iletişimin doğruluğuna destek verir. İletişim doğru olduğunda, “Doğru iletişim yaşanıyor mu?” sorusu da cevap ister.

Bir işi doğru yapmaktan önce, “İşin kendisi doğru mu?” sorusu; araçla amaç ve detayla esas farkını ortaya koyar. İlkeli iletişim, amaca hizmet eder ve açıklık ister. Paylaşımın kural ve konumu, bir başkasına eşit mesafededir.

Kendini yenilemenin günümüze adaptasyonu ve uygulanabilir şartların hazırlanması, bilişim ve iletişim ortaklığını zorunlu kılmaktadır. Biri mekanizasyonu, diğeri ise insan faktörünü tanımlıyor. Sibernetik sonuçlar da bunun eseridir.

Organizma-organizasyon ilişkisi ve modelleme yöntemleri; ilerleyen başarıları kopyalama veya ulaşılan bilgileri ekolojik şartlarda insanın ve çevrenin kullanımına sunmaktan geçiyor.

İletişim, birbirini anlama, beklentilerini doğru okuma ve doğru yansıtma süreçlerini izlemektedir. Bilişim, bilgi deposu ve istenen kıyaslar yolu ile süreçlerin tanımlanma aşamalarında proje yönetimine dönüşmektedir.

Bilişimin veriye dayalı sayısal ve sosyal varlıkları tasnif etme, yeni sonuçlara açık ipuçları verme ve yönlendirme gücü, iletişimin amaca uygun doğru mesajlarıyla bir bütünlük arz etmektedir.

Yeni bilgi dünyasına ve bilginin teknoloji üstünlüğü ile kullanılma işlemine açık olan bireyler, sahip oldukları hafızaya eklenen yeni değerlerle yenilenirken, devamlılık çizgisinde gelişimini sürdürür.

Başlangıç ile gelinen noktanın sonraya taşınması ve bilginin korunabilir şekilde yeni sentezlere dönüştürülüp izlenebilmesi, süreçlerin kıyas yoluyla ölçülebilmesi ve hedeflere uyumunun sorgulanabilir olması, yine bilişimle sağlanabilir.

Yenilenme, yeni fikirler ve yenileşme; mevcudun yeni talepleri karşılama ihtiyacından doğan ve aslına dönük potansiyelini ilerleterek kendine ait uygulanabilir ve sürdürülebilir fikirlerle canlanmaktadır.

[email protected]

İsmail BEREKET

10.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Özgün yanlarımız

  Yenilenmede bilişim ve doğru iletişim

  Kaçırılmayacak fırsatlar

  Samsun'da sunum teknikleri ve sunuculuk seminerleri izlenimleri

  YASEM temsilcileri toplanıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004