Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran’ı sarsan patlamalar

İran’ın güneydoğusundaki Zahidan şehrinde düzenlenen bombalı saldırıda 18 kişi öldü. IRNA haber ajansı, patlayıcı yüklü bir aracın, İran Devrim Muhafızları’na ait bir otobüs yanından geçtiği sırada infilak ettiğini duyurdu. Haberde, ölenlerin devrim muhafızı olup olmadığına açıklık getirilmedi.

Afganistan ile Pakistan sınırına yakın bir bölgede bulunan Zahidan, güvenlik güçleriyle uyuşturucu ticareti yapan silahlı gruplar arasındaki çatışmalara sık sık sahne oluyor.

Bu arada, İran’ın güneydoğusundaki Zahedan şehrinde bu sabah düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili 5 kişi tutuklandı. Sistan-Belucistan Valiliği yetkilisi Sultanali Mir, resmi haber ajansı İRNA’ya yaptığı açıklamada, patlamadan sonra olayın faillerinden ikisinin halkın yardımıyla yakalandığını söyledi.

Yakalanan kişilerin elinde kamera ve bomba bulunduğunu ifade eden yetkili, güvenlik güçlerinde bölgede yapılan arama sonucunda 3 kişinin daha yakalandığını kaydetti.

Öte yandan, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Miyane şehrindeki temsilcisi öldürüldü. İran basınındaki haberlere göre, Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Miyane şehrinde Hamaney’in temsilciliği ve Cuma imamlığı yapan Hüccetülislam Refatullah Hamidi, 40 yaşındaki Muhammed Asude’nin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Yetkililer, cinayete ilişkin ayrıntılı açıklama yapmazken, saldırganın tutuklandığı kaydedildi. Hamidi’nin ölümü sebebiyle, Azerilerin yoğun olarak yaşadığı Doğu Azerbaycan eyaletinde 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

/ TAHRAN

15.02.2007


 

Irak sınırlarını kapattı

Irak Başbakanı Nuri Maliki, ülkede yeni güvenlik uygulamalarının resmen başladığını bildirdi. Yeni uygulamayla Irak’ın İran ve Suriye sınırları geçici olarak kapatıldı.

Kerbela’ya yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere bir açıklama yapan Maliki, “Bağdat güvenlik planı yürürlüğe girdi” dedi.

Bağdat’ta şiddet olaylarının durdurulmasını öngören güvenlik planı uyarınca olağanüstü hal benzeri kurallar uygulanacak. Yine güvenlik planı kapsamında Suriye ve İran sınırları geçici olarak kapatıldı. Suriye sınırındaki 4 sınır kapısından 3’ü 72 saatliğine geçici olarak kapatılırken biri ise süresiz kapatıldı. Iraklı bir güvenlik yetkilisi, İran’la olan tüm sınır kapılarının kapatıldığını, sınır kapılarının üç gün sonra açılacağını ifade etti.

Bu arada, Irak Parlamento Başkanı Mahmut Meşhadani, Suriye’yi Irak’ta güvenliğin sağlanması için işbirliğine çağırarak, iki ülke arasındaki sınırın kapatılmasının güvenlik ihlallerini önlemeyi hedeflediğini söyledi. Irak Parlamento Başkanı Meşhadani, geldiği Suriye’nin başşehri Şam’da bir basın toplantısı düzenledi. Meşhadani, “Suriyeli yetkililerle Irak’ta yaşanan güvenlik sorunu ve Iraklı göçmenler konusunu görüşeceğiz. Suriyeli kardeşlerimizi, ülkemizin yaşadığı güvenlik sorununun çözümü için işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Suriye ziyaretim, burada yaşayan Iraklı göçmenlerin Irak Parlamentosu’nun yanlarında olduklarını hissettirmeyi de hedefliyor” dedi.

Suriye-Irak sınırının kapatılması ile ilgili bir soruya Meşhadani, “Irak Parlamentosu’nun bu konuda Irak’ın diğer kurumlardan farklı bir görüşü var. Çünkü biz Irak halkını temsil ediyoruz. Suriye ile olan sınırımızı kapatmamız, yeni güvenlik planıyla aynı zamana geldi. Bu icraat herhangi bir güvenlik ihlalinin önüne geçilmesini öngörüyor” diye cevap verdi. Suriye-Irak sınırı 72 saat süreyle geçici olarak kapatılmıştı.

/ KERBELA

15.02.2007


 

Cheney ifade vermekten kaçtı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, yalan ifade vermekle suçlanan eski başdanışmanı Lewis Libby aleyhindeki davada ifade vermeyeceği bildirildi.

Libby’nin avukatı, daha önce yapılan açıklamalara göre ifade vermesi beklenen Cheney’nin tanık sandalyesine oturmayacağını söyledi.

Dick Cheney’nin, Merkezi Haberalma Teşkilatı’na (CIA) bağlı çalışan bir ajanın kimliğinin medyaya sızdırılmasıyla patlak veren ve Washington’u sarsan skandalda şahit olarak ifade vermek üzere mahkemeye davet edilebileceği açıklanmıştı. Skandala ilişkin açılan davada şimdiye kadar sadece Cheney’in eski başdanışmanı Lewis Libby resmen suçlanmış bulunuyor.

Adaleti engellemek ve yeminli olarak yalan ifade vermekle itham edilen Libby, suçlu bulunması durumunda 30 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılabilecek. Mahkemeye sunulan belgelere göre Libby, kimliği medyaya sızdırılan eski gizli ajan Valerie Plame ile ilgili gelişmeleri Cheney ile görüştüğünü açıklamıştı. Casus skandalının geçmişi, Irak savaşının hazırlıklarının yapıldığı 2002 yılına dayanıyor. O dönemde Başkan George Bush yönetimi, Irak’ın Afrika ülkesi Nijer’den uranyum aldığı istihbaratını araştırması için emekli büyükelçi Joe Wilson’ı bu ülkeye göndermişti.

/ WASHINGTON

15.02.2007


 

Mukteda Sadr İran’a kaçtı iddiası

Iraklı Şii lideri Mukteda Sadr’ın muhtemel Amerikan saldırısı öncesinde İran’a kaçtığı iddiası, yardımcıları tarafından yalanlandı.

Sadr’ın Irak parlamentosundaki grubunun lideri Nassar Rubai, Şii liderinin halen Irak’ta olduğunu söyledi, ancak güvenlik gerekçesiyle ayrıntılı bilgi vermedi. Bir diğer yardımcısı ise Sadr’ın Necef’te bulunduğunu söyledi. Irak’ın, İran ve Suriye ile sınırlarını kapatacağını açıklamasının ardından ortaya atılan iddiada, iki Amerikalı yetkili, güvenliğinden endişe eden ve ABD’nin muhtemel hava akınında hedef olmaktan korkan Sadr’ın İran’a kaçtığını ileri sürmüştü. Yetkililer, Amerikan ordusunun inancının da bu yönde olduğunu belirtmişti.

Şii lideri Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu ile Amerikan kuvvetleri arasında 2004 yılında iki büyük çatışma olmuştu. Washington, Mehdi Ordusunu Irak’ın güvenliğine yönelik en büyük tehdit olarak görüyor ve Sadr’ın desteğine ihtiyaç duyan Şii Başbakan Nuri El Maliki’den, orduyu silahsızlandırmasını istiyor.

/ BAĞDAT

15.02.2007


 

Velayeti de Nejad’ı tekzip etti

Üst düzeyde bir İranlı yetkili, Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın aksine Yahudi soykırımını kabul etti.

Dini lider Ali Hamaney’in diplomasi danışmanı Ali Ekber Velayeti, İtalyan La Republicca gazetesine verdiği demeçte, Yahudi soykırımının gerçek olduğunu belirtti. Velayeti, “Soykırım gerçeğini kabul ediyoruz, ama bunun, Filistinlilere yapılan zulmü meşrulaştırmak için kullanılmasını kabul edemeyiz” dedi. Eski dışişleri bakanı Velayeti, “soykırımın değil ama ölen insanların sayısının tartışılabileceğini” söyledi.

/ ROMA

15.02.2007


 

Kazaklar kimlikliklerinde başörtülü foto kullanabilecek

Kazakistan Adalet Bakanlığı’nın kararıyla ülkenin vatandaşları kimlik ve pasaportları için başı kapalı resim kullanabilecek.

‘Kazakhstan Today’ ajansının yayınladığı haberde Kazakistan Adalet Bakanlığı’ndan yazılı açıklamaya yer verdi. Haberde, kararnameyi imzalayan Bakan Zagipa Baliyeva’nın şu açıklamalarına yer verildi: “Bakanlığımızca belge ve kayıt işlemleri esnasında kullanılan fotoğraflarda kıyafet konusunda değişikliklere yer verdik. Bundan itibaren Kazakistan vatandaşları pasaport ve kimlik belgeleri için başı kapalı fotoğraflar da kullanılabilecek.” Yaklaşık 17 milyon kişinin yaşadığı Kazakistan’da nüfusun yüzde 47’sini Müslümanlar oluşturuyor.

/ ASTANA

15.02.2007


 

Suud: Rusya ile nükleer işbirliğine açığız

Suudi Arabistan, Rusya ile nükleer işbirliğine açık olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, düzenlenen basın toplantısında, Rusya ile nükleer enerji programı geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmak için hiçbir engel görmediklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan ziyaretinde yaptığı açıklamada, bu ülkeye olası nükleer enerji programı konusunda yardımcı olmayı düşündüklerini söylemişti.

/ RİYAD

15.02.2007


 

İran’a Kuzey Kore üzerinden mesaj

İngiltere’de yayınlanan The Daily Telegraph’ın dün sabahki manşet haberlerinden biri, Kuzey Kore’nin nükleer programına ilişkin pazarlıklarda vardığı anlaşma ile ilgiliydi.

Pyongyang yönetimine, tartışmalı nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında akıryakıt yardımı dahil bir dizi taviz verilecek. Amerikalı yetkililerin sözlerini aktaran Daily Telegraph, “İran’a mesaj” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a gazetecilerin “Demek yaramazlık yapanları cezalandırmak yerine tavizler mi veriyorsunuz?” diye sorduğunu aktaran Daily Telegraph, Rice’ın ise Kuzey Kore anlaşmasını Amerika’nın kararlılığının bir göstergesi olarak yorumlayıp, “İran’a bir mesaj gönderdik” dediğini yazdı.

Bu arada, Kuzey Kore, Güney Kore’nin bakanlıklar arası görüşmelerin başlatılmasına yönelik teklifini kabul etti. Kuzey Kore haber ajansı KCNA, görüşmelerin başlaması için heyetler arasında çalışma yapılmasına yönelik teklifin kabul edildiğini duyurdu.

Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarından duyulan rahatsızlığın masaya yatırıldığı Pekin’deki 6’lı görüşmelerde anlaşmaya varılmıştı.

/ TAHRAN/LONDRA

15.02.2007


 

Taliban büyük taarruza hazırlanıyor

Afganistan’daki Taliban hareketi, 200 kadar intihar komandosuyla “büyük taarruza” hazırlanıyor.

Taliban’ın Helmand sorumlusu olduğunu söyleyen Molla Abdurrahim, AFP muhabirine telefonla verdiği demeçte, baharda 10 bine yakın Taliban milisinin yabancı kuvvetlere karşı hücuma kalkacağını söyledi. “Bu milislerden başka, canlarını vatan ve din uğrunda feda etmeye hazır 200 adamımız daha var” diyen Taliban komutanı, “Düşmana daha fazla zayiat verdirmek için canlı bombaları kullanacağız” diye konuştu. Komutan Abdurrahim, Taliban milisleri arasında başka milletlerden kimseler bulunduğu yolundaki haberleri ise yalanladı.

/ KANDAHAR

15.02.2007


 

Rum yönetimi, Avro bölgesine giriyor

Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Hristodulos Pashiardis, Rum hükümetinin, Avrupa Ekonomik ve Para Birliği’ne (Eurozon) katılım başvurusunun yapıldığını söyledi. Sözcü, ‘’Bundan dolayı verilen mali sosyal yardımlar sona ermeyecek’’ dedi.

Pashiardis, Rum yönetiminin Eurozona katılmasından dolayı, halka verilen toplumsal yardımların ve hükümetin sosyal politikasının etkilenmeyeceğini kaydetti. Rum Merkez Bankası Müdürü Hristodulos Hristodolou da, Güney Kıbrıs’ın Eurozone’a katılacağı 1 Ocak 2008 tarihinden önce, sonbaharda, ilk Avro banknotların ve madeni paraların bankalarda olacağını açıkladı.

Hristodolou, ekonominin Avro’nun kabul edilmesi için gerekli koşulları karşıladığını ifade ederek, ekonominin Eurozone’da iyi bir başarı elde edilmesi için tüm gerekliklere sahip olduğunu bildirdi.

Rum yönetimi Maliye Bakanı Michalis Sarris ise, Güney Kıbrıs’ın 1 Ocak 2008’de Ekonomik ve Para Birliği’ne katılımı için resmi başvurusunun, Eurozone’a doğru atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

/ LEFKOŞA

15.02.2007


 

Belçika’da helâl gıda uygulaması

Belçika’da, Anvers Belediyesinde okulların yapacağı gezilerde öğrencilere sadece helal gıda dağıtma kararı aldı. Karar, Müslüman aileleri memnun etti.

Belediye helal gıda uygulamasına geçtiğini velilere mektup göndererek bildirdi. Belediye, okuldışı faaliyetlerde bundan sonra domuz eti kullanmayacağını ve etlerin İslâmî kurallara uygun olarak kesileceğini kaydetti. Anvers Belediyesi, bu kararla Müslüman öğrencilerin, okuldışı faaliyetlere daha fazla katılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Göçmen topluma yakınlığı ile tanınan Anvers Belediyesi’nin eğitimden sorumlu encümeni Robert Voorhamme, “Belediye yönetimi olarak bu uygulamadan kimseye söz etmeyebilirdik. Biz şeffaf davrandık ve öğrenci ailelerine gerekli açıklamaları yaptık. Okul dışı faaliyetlerde helal yiyecekleri tercih etmemiz, öğrencilerin farklı şeyler yiyeceği anlamına gelmiyor ki” şeklinde konuştu.

/ BRÜKSEL

15.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004