Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasada nakit sıkıntısı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen İç Piyasa Anketi’nin Ocak ayı sonuçlarına göre, indirimli satışların yoğunlaşmaya başladığı bir dönem olmasına karşın, reel sektörün satışlarını artıramadığı ve indirimlerin satışlara yansımadığı ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 59,45’i nakit sıkıntısı yaşıyor.

BTSO Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ankete katılanlara yönlendirilen “Ocak ayını değerlendirdiğinizde satışlarınızın durumu ne olmuştur?” sorusuna yüzde 18,3 oranında ‘Arttı’, yüzde 55,8’i ‘Azaldı’ ve yüzde 25,90 gibi bir oranda ‘Hiçbir değişiklik olmamıştır’ cevabı verildi.

Bursa kent içinde, Kapalıçarşı ve civarı ile özellikle perakende ticaret yapan firma sahipleri ve yetkilileriyle gerçekleştirilen ankete katılan 224 şirket temsilcisi, “Gelecek ayki satışlarınıza ilişkin beklentileriniz ne yöndedir?’’ sorusuna, yüzde 14,79 oranında ‘Düşüş bekliyoruz’, yüzde 44,85 oranında ‘Artmasını bekliyoruz’ ve yüzde 40,36 oranında da “Hiçbir değişiklik beklemiyoruz” cevabını verdi.

Ankette, “Ürünlerinizin fiyatlarında geçen ay içerisinde indirim yaptınız mı?’’ sorusuna cevap veren firmalardan yüzde 66,66’sı ‘Hayır’ yanıtını verirken, yüzde 33,33 gibi bir oranda ‘Evet’ cevabını verdi.

Katılımcılara yönlendirilen “Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?’’ sorusuna” yüzde 59,45 ile “Nakit sıkıntısı/ödemelerde yaşanan sıkıntı”, yüde 22,07 oranıyla “İç piyasada talep düşüklüğü, “, yüzde 14,86 “Vergilerin yüksekliği, yüzde 3,6 oranı ile de “Alışverişlerde kredi kartı kullanımının yaygınlığı” cevapları verildi.

Katılımcılara öre, son zamanlarda en sıkıntıda olan sektör ise; yüzde 52,75 ile tekstil ve konfeksiyon oldu. Tekstil ve konfeksiyonu, yüzde 9,17 ile inşaat, yüzde 3,66 ile gıda, yüzde 5,5 ile sağlık ve yüzde 2,75 ile de elektrik elektronik sıkıntıda olduğu düşünülen sektörler sırlamasına girdi.

/ BURSA

15.02.2007


 

Fiş almazsak, faiz öderiz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Eğer altından kalkılamayacak yüksek faizler ödenmek istenmiyorsa fiş ve fatura alınmalı” dedi.

4. Uluslararası Kamu ve Yerel Yönetim Finansmanı Kongresi sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, fiş toplama alışkanlığında bir azalma gözlendiği yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, Türkiye’de fiş toplama alışkanlığını bir vergi şuuru olarak yerleştirmek istediklerini ifade etti. Alınmayan fiş ve faturaların bedelini toplumun ödediğine ve bunun çok ağır bir bedeli bulunduğunu belirten Unakıtan, şöyle devam etti: ‘’Fiş alınmayınca vergisi devlete gitmiyor. Devlet vergi toplayamayınca hizmetini borçlanarak yapmak zorunda, başkasına el açmak zorunda kalıyor. Bu durumda da vergiden bin beter kat be kat faiz ödüyor. Türk milletinin 2006’da ödediği faiz 46 milyar YTL civarında. Eğer altından kalkılamayacak yüksek faizler ödenmek istenmiyorsa fiş ve fatura alınmalıdır.’’

Unakıtan, tutsat sistemine ilişkin faizlerde vergi muafiyetine karşı olduklarını kaydetti.

/ İSTANBUL

15.02.2007


 

Devlet konuşmaya 125 milyon YTL harcadı

Devlet, 2006 bütçesiyle 565,5 milyon YTL giyecek, 1 milyar 132,5 milyon YTL yiyecek, 10 milyon YTL de içecek alımında bulunurken, kamu kuruluşlarında 124,9 milyon YTL’lik telefon görüşmesi yapıldı.

Geçen yıl Devlet Demir Yolları (DDY) Hazine’ye 275,4 milyon YTL, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) de 250 milyon YTL görev zararı çıkardı.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006 yılında yapılan 175 milyar 303,9 milyon YTL tutarındaki bütçe harcaması içinde en yüksek kalemlerden birini 37,7 milyar YTL ile personel harcamaları oluşturdu. Personel harcamalarının da önemli bölümünü zam, tazminat ve sosyal haklar meydana getirirken, milletvekilleri de maaş ve tazminat olarak bütçeden 56,9 milyon YTL pay aldı. Milletvekillerinin emekli sandığı prim ödemeleri de 561 bin YTL olarak belirlendi.

Diğer kamu görevlilerinin tedavi ve sağlık malzemesi giderleri için bütçeden 1 milyar 490,8 milyon YTL, ilaç alımları için de 711,3 milyon YTL çıktı.

2006 yılında devlet 117,2 milyon YTL’lik kırtasiye alımında bulunurken, su gideri olarak 270,1 milyon YTL, temizlik malzemeleri için 52,1 milyon YTL ödedi. Bütçeden 922,6 milyon YTL yakacak, 1 milyar 84 milyon YTL akaryakıt ve yağ, 478,5 milyon YTL de elektrik harcaması yapıldı.

2006 yılı bütçesinden koruyucu ailelere 5,2 milyon YTL, muhtaç ve körlere de 8 milyon YTL yardımda bulunuldu.

Görev zararı ödemeleri kapsamında da Devlet Demir Yollarına 275,4 milyon YTL, Toprak Mahsulleri Ofisine 166 milyon YTL, TETAŞ’a 13,8 milyon YTL, Şeker Fabrikalarına 20 milyon YTL, Türkiye Kömür İşletmelerine 250 milyon YTL, Ziraat Bankasına 130 milyon YTL, Halk Bankasına da 106,8 milyon YTL aktarıldı.

/ ANKARA

15.02.2007


 

Trakya’da çiftçilerin yağmur sevinci

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, Trakya’da son yağışların buğdayın gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu belirterek, ‘’Trakya bölgesinde, buğdayda kuraklık söz konusu değil’’ dedi.

Yorulmaz, Türkiye’nin değişik yörelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle buğdayın olumsuz etkilendiğini, Trakya genelinde kuraklığın olmadığını söyledi. Trakya’da Ocak ayında buğday için ihtiyaç olan yağışların düştüğünü ve Şubat ayında da yağışların sağanak şeklinde görülmesinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Yorulmaz, ‘’Trakya’da ana ürün olarak ekilen buğdayda, Şubat’tan sonraki yağışlar istenilen oranda olursa rekoltede bir artış yakalayabiliriz. Şu anda fiziki yapıları iyi olan buğday, önceki günkü yağışlarla desteklendi. Buğdayda kuraklık söz konusu değil. Yağışlar, önümüzdeki aylarda ekimi yapılacak ayçiçeği içinde yararlı olmakta’’ dedi.

/ EDİRNE

15.02.2007


 

Futbol takımları vergiyi sevdirecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Haftasını bir dizi etkinlik ile kutlamaya hazırlanıyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile gerekli iletişim kurularak, süper lig ile ikinci ve üçüncü futbol ligi takımlarının, maçlara vergi sloganları ile çıkması sağlanacak.

Başkanlıktan alınan bilgiye göre, ‘’Verginin toplumun kalkınmasındaki ve ekonominin büyümesindeki rolünün, toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının kamuoyuna kazandırılması’’ amacıyla düzenlenen Vergi Haftası, bu yıl 19-23 Şubat tarihleri arasında kutlanacak.

18. Vergi Haftasında, yerel televizyon ekranlarının bir köşesinde maliye ve mükellefleri simgeleyen mavi-beyaz kurdele ile vergiye dönük sloganlar yer alacak. Vergi Dairesi Başkanlıkları, mükelleflerin yoğunlukla gitmiş oldukları büyük alışveriş merkezlerinde standartlar açarak, vatandaşların vergi bilincini arttırmaya çalışacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile gerekli iletişim kurularak, süper lig ile ikinci ve üçüncü futbol ligi takımlarının, maçlara vergi sloganları ile çıkması sağlanacak.

/ ANKARA

15.02.2007


 

Başoğlu’ndan OECD’ye tepki

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Türkiye’de uygulanan asgari ücretin düşürülmesini ve kıdem tazminatının kaldırılmasını isteyen OECD’ye tepki gösterdi.

Başoğlu, "OECD işveren ağzı ile konuşuyor. Asgari ücret sefalet ücreti olmaktan kurtarılamamıştır. Kıdem tazminatı ise işçinin gençliğinin, emeğinin karşılığıdır. OECD Türkiye gerçeklerini bilmeden, Türkiye’nin içişlerine karışmaktadır” dedi.

OECD’nin, “emek düşmanlığı” yaptığını söyleyen Başoğlu, “Türkiye’deki asgari ücretin bir refah ücreti olmadığını, işçinin tek başına bile geçinemeyeceği kadar düşük bir ücret olduğunu, kıdem tazminatının ise işçinin işverende biriken gençliğinin ve emeğinin karşılığı bir para olduğunu bilmeyecek kadar gerçeklerden uzak olan OECD içişlerimize karışmasın, kendi işine baksın. OECD işveren sözcülüğü yapma hevesinden vazgeçsin” diye konuştu.

Ahmet TERZİ / ANKARA

15.02.2007


 

Kredi kartı aidatı iade edildi

Kayseri’de bir öğretmen, kredi kartına gelen yıllık üyelik aidatı olan 25 YTL’ye elektronik posta yoluyla itiraz etti, banka müşteriyi haklı bularak 3 gün içinde parasını iade etti.

Melikgazi İlçesi Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışan Ercan Tekin (30), kredi kartına Ocak ayında 25 YTL yıllık üyelik aidatı geldiğini ve bu parayı ödediğini söyledi. Daha sonra bankanın internet şubesinden elektronik posta yoluyla yıllık üyelik aidatının alınmasına itiraz ettiğini belirten Tekin, şöyle devam etti: ‘’Gönderdiğim elektronik postada, alınan yıllık üyelik aidatının yasal olmadığına inandığımı ve eğer yasal ise dayanağının bana bildirilmesini, yasal değilse kesilen yıllık üyelik ücretinin tarafıma iadesini istedim. Söz konusu banka da yapılan itirazımı yerinde bularak kesilen 25 YTL’yi Şubat ayında iade etti.’’

/ KAYSERİ

15.02.2007


 

GAP’ın ihracat payı azaldı

GAP illerinin ihracat içindeki payı yüzde 3’ten yüzde 2,8’e geriledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye ihracatının 85 milyar 141 milyon 517 bin dolar olarak gerçekleştiği geçen yıl, GAP illerinden toplam 2 milyar 413 milyon 363 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bölge illerinden yapılan ihracatın ülke ihracatı içindeki payı yüzde 2,8 oldu. 2005 yılında, bölge ihracatı 2 milyar 246 milyon 618 bin dolar, bölge ihracatının toplam ihracat içindeki payı yüzde 3 olmuştu.

/ GAZİANTEP

15.02.2007


 

Küresel ısınma ‘ikinci ele’ yaradı

Yılbaşı ve Kurban Bayramı tatillerinde dahi kıpırdamayan ‘’ikinci el’’ otomobil piyasasının, mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve baharı aratmayan sıcaklıklar sebebiyle hareketlenmeye başladığı bildirildi.

Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle kış mevsiminde adeta bahar havasının yaşanmasının, ikinci el otomobil piyasasının hareketlenmesine yol açtığını belirtti.

Uzun zamandır giderlerini bile karşılayamayacak duruma gelen galericilerin, biraz soluk aldığını ifade eden Hazar, ‘’Mart-nisan aylarında beklediğimiz bahar hareketliliği erken geldi. 10-15 gündür satışlarımız arttı. Özellikle fiyatı 10 bin YTL’ye kadar olan otomobillere ilgi var’’ diye konuştu.

/ BURSA

15.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004