Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kültürel mirasın yatırım yılı

Kültür ve Turizm Bakanlığının, restorasyon, restrüksiyon, koruma amaçlı imar planı ve sokak sağlıklaştırması gibi çalışmalarıyla kültürel varlıklarına “can suyu” verilecek. Bu yıl, kültürel varlıkların yeniden düzenlenmesi için 50 ilde 129’u yeni olmak üzere 150 proje yürütülecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, restorasyon, restrüksiyon, koruma amaçlı imar planı ve sokak sağlıklaştırması gibi çalışmalarıyla kültürel varlıklarına “can suyu” verilecek. Bu yıl, kültürel varlıkların yeniden düzenlenmesi için 50 ilde 129’u yeni olmak üzere 150 proje yürütülecek.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü için “Gayrimenkul büyük onarımları” kapsamında, 2007 “Malî Yılı Yatırım Bütçesi”nden toplam 37 milyon 729 bin YTL ödenek ayrıldı. Ödenek, çeşitli proje başlıkları altında kültür varlıklarının onarımı, restorasyonu, rölövesi, çevre düzenlemesi gibi çalışmalarda kullanılacak.

“Tarihi çevre koruma geliştirme, rölöve ve restorasyon yapımı” projesi kapsamında Konya, Kars, Tokat, Malatya, Adıyaman ve Bursa başta olmak üzere 28 ilde 39 proje hayata geçiriliyor. 2006’da başlatılan bir projeye de devam edilecek.

Buna göre, Konya’da Mevlana Türbesi, Karatay, Sırçalı ve İnce Minareli medreseleri ile Antalya’da Patara Meclis binası, Kars’ta Muradiye ve Mazlumağa hamamı, Karaman Kalesi, Niğde’de Bor eski kilisesi, Tokat Kalesi ve Bursa’da İznik 70 ada 5 parseldeki taşınmazlarda rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları yapılacak. Konya’daki çalışmalar bir yıl içinde, diğerleri ise 2008’de tamamlanacak.

Nevşehir-Ürgüp, Kars-Ani şehri ve Afyonkarahisar’daki Frig Vadisi’nde koruma amaçlı imar planı, harita yapımı ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar yürütülecek.

Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul anıtları ile Bursa’da Muradiye türbeleri de ayrı projeler olarak değerlendirilecek.

Toplam 40 hizmet için 5 milyon 358 bin 300 YTL kaynak ayrıldığı belirtildi.

105 PROJEYE, 29 MİLYON

101 BİN 700 YTL ÖDENEK

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ödeneğin büyük kısmını 5 ana başlık altında toplanan 105 proje çalışması için ayırdı. Bu projelere toplam 29 milyon 101 bin 700 YTL harcanacak.

“Kültür varlıkları ve müzelerin bakım, onarım, restorasyon, donanım, çevre düzenleme ve teşhir tanzim”i kapsamında bu yıl 78 proje yer alacak. Bunların 70 tanesi yeni proje olacak.

Ankara 7, Antalya 5, Erzurum ve Amasya 4 proje ile önde gelen iller arasında yer alıyor. 2007 yılı projeleri içinde Ankara’daki Roma hamamının onarımı ve çevre düzenlemesi ile Augustos tapınağının restorasyonu da bu çalışmalar arasında yer alıyor.

“Kale ve sur onarımları projesi” kapsamında, toplam 6 proje ele alınacak. Buna göre, Gümüşhane’de Kov Kalesinin onarımının gelecek yıl, Ankara’da Kalecik Kalesi ve Rize’de Zilkale’nin 2009 yılında, Gaziantep Kalesi ve Sinop Kalesi ile onarımına 2003’de başlanan Diyarbakır surlarındaki çalışmaların da 2010 yılında bitirilmesi planlanıyor.

YURT DIŞINDAKİ KÜLTÜR VARLIKLARI

Bakanlıkça, “Yurt dışında Bulunan Eski Türk Eserlerinin Bakım, Onarım ve Restorasyonu Projesi”ne bu yıl, Arnavutluk’ta Durres Sultan Fatih Camisi, Suriye’de Süleymaniye Külliyesi ve Macaristan’da Gülbaba Türbesi dahil edildi. Gülbaba Türbesi’ndeki faaliyetlerin 2008’de, diğerlerindekilerin de 2010’da tamamlanması planlanıyor.

Onarımına 2005’te başlanan Süleymanşah Türbesi (Suriye) ile 2006’da başlanan, Bulgaristan’daki Razgart Makbul İbrahim Paşa Camisi ve Köstendil Fatih Kanuni Camisi’ndeki çalışmalar da devam edecek.

“Selçuklu Tarihi Mezarlıkları ve Osmanlı Dinî Mimarî Örneklerinin Bakım Onarımı Projesi” kapsamında ise toplam 6 adet mezarlık, türbe ve cami onarılacak. Bunlar, Bitlis’te Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Kayseri’de Talas Cemil Baba Mezarlığı, Van’da Erciş Çelebibağ Mezarlığı, Bursa türbeleri, Konya türbeleri ve Osmaniye’de Sumbas Camisi olacak.

Ayrıca çalışmalarına geçmiş yıllarda başlanan, Kars’taki Ani şehrinin restorasyonu, Kapadokya’ya “koruma geliştirme ve değerlendirme projesi”, Ağrı-Doğubeyazıt’ta İshakpaşa Sarayı’ndaki restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları sürecek. Topkapı Sarayının restorasyonu ve teşhir tanzimi, eski Teşvikiye ve Gülhane hastahanelerinin restorasyonu ile Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın restorasyon ve çevre düzenlemesi işlemlerine devam edilecek.

Bunların yanında, müzelere güvenlik sistemi kurulması, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, sit alanlarının envanterinin çıkarılması, bilgisayar ve bilgisayar programı alımı ile eski eser ve büro teçhizat malzemesi alımı için de 3 milyon 269 bin YTL bütçe ayrıldığı bildirildi.

20.02.2007


 

Ahlat, dünya miras listesine hazırlanıyor

Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan ve UNESCO’ya sunulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Geçici Listesi’ne “Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları”nın da önerildiği bildirildi. Öneri, Ahlat’ta sevinçle karşılandı.

Bitlis’in Ahlat İlçe Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez yaptığı açıklamada, açık hava müzesi niteliğindeki dünyanın en büyük İslâm mezarlığının, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilçede birtakım çalışmalar yaptığını belirterek, bu bağlamda 10 kişilik bir bilim kurulunun ilçeye geldiğini, çeşitli zamanlarda incelemelerde bulunduğunu söyledi. Başkan Gülmez, “Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi Geçici Listesi’ne 12’nci ve 13’ncü yüzyıl Ahlat eski yerleşimi ve mezar taşları da eklenmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Van Gölü kıyısında yer alan Selçuklu şehri Ahlat, tarihi yerleşimi ve mezar taşları, Selçuklu dönemi taş işçiliği, inanışlar ve hayat biçiminin örneği olarak listeye alındı. Ahlat’ın Urartulara kadar uzanan tarihî eserleri, Selçuklu dönemi taş işçiliği, inanışlar ve hayat biçimi en güzel örneklerinden biri olarak Dünya Miras Listesine öncelikle girmesi Kültür Bakanlığı’nca planlanmıştır” dedi.

20.02.2007


 

Mızrap ve ney CRR’de

Aziz Şenol Filiz - Birol Yayla bu akşam saat 20.30’da Cemal Reşit Rey’de, 16. yüzyıldan günümüze uzanan bir repertuarla vurma çalgılar ve ses eşliğinde geçmişten geleceğe doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Kantemir’den Tanbûrî İshak’a, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den Neyzen Emin Dede’ye, Tanbûrî Cemil Bey’den oğlu Mesut Cemil’e, Halil Dikmen’den Niyazi Sayın ve Necdet Yaşar’a ulaşan klasik icra geleneğini temel alan topluluk, kişisel üslûp ve tınılarla zenginleşmiş bir birlikteliği hedefleyen bir yapı içinde müzikseverlerle buluşuyor.

0 (212) 231 54 97

İlber Ortaylı ile tarih yolculuğu

Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Saat: 18:30

İlber Ortaylı, sohbetlerinde Osmanlı coğrafyasının idarî yapılanmasından saray teşkilatının işleyişine, devlet katında ve sivil hayatta öne çıkan renkli kişiliklerden gündelik hayatın göstergelerine varıncaya dek maziyi “bütüncül tarih” anlayışıyla değerlendiriyor..

20.02.2007


 

Japon TV’sinde Bursa belgeseli

Japon Ulusal Kanalı NHK’den gelen 5 kişilik ekip, Bursa’nın tarihî ve kültürel yönünü anlatan bir belgesel için çekim yaptı.

Japon televizyoncular, Tarihî Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi’nin Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin de bulunduğu Tophane’deki faaliyetini görüntülerken, Bursalılar da gösterilere büyük ilgi gösterdi. Japon NHK kanalından gelen 5 kişilik ekip, Osmanlı’nın ilk başşehri olması sebebiyle Bursa’da belgesel çekimi yaptı. Ekip yetkilileri, Türkiye’ye gelmeden önce orta büyüklükte bir büyükşehir ile tarihi bir beldede çekim yapmayı planladıklarını Bursa ve Safranbolu’da karar kıldıklarını söyledi. Tophane Meydanı’nda gösteri yapan Kılıç Kalkan Ekibi ile Mehter Takımı’nın gösterilerini Japon ekip çekerken, Mehter Takımı’na Bursalılar da yoğun ilgi gösterdi. Japonların Mehter Takımı’nı çok sevdiğini söyleyen çekim ekibi, ilgiden de memnun kaldı. 45 dakikalık belgeselin 2 ay içerisinde gösterime gireceği öğrenildi.

/ BURSA

20.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004