Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD'den geri adım

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin Irak’ta “uzun süreli bir dönem için” askeri varlık bulundurabileceğini belirterek, bu konuda ABD üsleri bulunan Güney Kore ve Almanya’yı örnek verdi.

Gates, Amerikan Senatosunda yaptığı konuşmada, ABD’nin Irak’ta daimi üsler bulundurma arzusu taşımadığını ve bu ülkedeki uzun dönemli askeri varlığın, şu andaki yaklaşık 140 bin kişiyi bulan güçten çok daha az olacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Gates, Güney Kore ve Almanya ile, savaşa katıldıkları diğer yerlerde olduğu gibi, Irak’ta da uzun bir süre azaltılmış bir askeri varlık bulunabileceğini düşündüğünü anlattı. Gates, ABD Başkanı George Bush’un Irak’taki Amerikan askeri sayısını artırma planının buradaki şiddetin bastırılmasına yardımcı olsa bile, Irak askeri kuvvetlerinin istihbarat toplama, eğitim, iletişim, lojistik gibi konularda Amerikan ordusunun yardımına ihtiyacı olacağını belirtti. Gates, “Açıkça, Irak’ta daimi üs arzusunda değiliz” dedi. ABD, İkinci Dünya Savaşından bu yana Almanya’da, 1950-1953 Kore Savaşından bu yana da Güney Kore’de asker bulunduruyor.

RICE: KOMŞU ÜLKELERLE GÖRÜŞECEĞİZ

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’ın, ülkenin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak üzere Nisan ayının ilk yarısında G-8 ülkeleri ve komşu ülkelerle üst düzey toplantı yapmayı planladığını açıkladı.

Rice, Amerikan Kongresinde yaptığı konuşmada, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Irak’ın komşularının olumlu desteğine ihtiyacı olduğuna inandığını, kendisinin ve ABD Başkanı George Bush’un da bunu kabul ettiğini, üstelik bu yaklaşımın Irak Çalışma Grubu’nun ana bulgularından biri olduğunu söyledi. Iraklıların ABD yönetiminin tam desteğinde yeni bir diplomatik girişim başlattığını belirten Rice, “Irak hükümeti, her iki bölgesel toplantıya katılması için Suriye ve İran’ı da davet etti. Bu hükümetlerin, bölgede barış ve istikrar için çalışmaya, Irak’la ilişkileri geliştirmeye yönelik bu fırsatı kaçırmayacaklarını ümit ediyoruz” dedi.

Rice, Mart ayı içinde Bağdat’ta alt düzey görüşmelerin ardından, toplantıların Nisan ayında bakanlar düzeyinde yapılacağını açıkladı.

/ WASHINGTON

01.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD'den geri adım

  Rice: PKK saldırılardan sorumlu

  İran’dan Türkiye’ye emsal uyarısı

  Halid Meşal: İsrail’i tanımaya hazır değiliz

  ‘Kürtler bağımsızlık ilân ederse Türkiye savaşır’

  ‘Iraklı aşırılar İran’da eğitiliyor’

  İsrail 3 Filistinli öldürdü

  ‘Hocalı katliâmı soykırım’

  Semerkand 2750 yaşında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004