Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’dan Türkiye’ye emsal uyarısı

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu üyesi Hamid Rıza Hacıbabai, ABD ve bazı Batılı ülkelerin İran’ı “haksız yere” nükleer teknolojiden mahrum etmek istediklerini ifade ederek, “Eğer İran nükleer teknolojiden mahrum edilirse yarın sıra Türkiye’ye gelebilir” dedi.

Aynı zamanda Hemedan milletvekili olan Hacıbabai, Türkiye-İran ilişkileri, terörle mücadele, Şii-Sünni ihtilafı, İran’ın nükleer programı ve muhtemel ABD saldırısı konularındaki soruları cevapladı.

Türkiye ve İran’ın, bölgede iki önemli Müslüman ülke olduğunu vurgulayan Hacıbabai, mevcut ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ancak bunun iki ülkeyi de tatmin etmediğini söyledi.

Hacıbabai, ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra yaşanan süreçte sıkça söz edilen Şii-Sünni ihtilafı konusunda da şunları söyledi: “ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlara saldırma kararı aldı ama başarısız oldu ve yenilgiye uğradı. Müslümanlarla karşı karşıya gelmede başarılı olamayacağını anladı. Bu yüzden kendi Batılı yandaşlarıyla, Müslümanlar arasında, özellike Şii ve Sünniler arasında çatışma çıkarmaya çalışıyor. Bu bir komplo. Şii ve Sünniler yüzyıllarca birbirinin yanında barış içinde yaşadı. Ortada bazı küçük anlaşmazlıklar olabilir, ancak önemli olan birçok ortak noktaya sahip olmalarıdır. Şiiler ve Sünniler arasında anlaşmazlık çıkarma, kesinlikle ABD’nin işi. Müslüman ülkeler olarak bunların giderilmesi için birlikte hareket etmeliyiz.”

Hacıbabai, Batılı ülkelerle krize yol açan nükleer programa ilişkin de “Ülkenin milli çıkarlarının korunması gerektiğine inanıyoruz. Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiyi de kendi kesin hakkımız olarak biliyoruz. Bütün gücümüzü bu hakkı korumak için kullanacağız” dedi.

/ TAHRAN

01.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD'den geri adım

  Rice: PKK saldırılardan sorumlu

  İran’dan Türkiye’ye emsal uyarısı

  Halid Meşal: İsrail’i tanımaya hazır değiliz

  ‘Kürtler bağımsızlık ilân ederse Türkiye savaşır’

  ‘Iraklı aşırılar İran’da eğitiliyor’

  İsrail 3 Filistinli öldürdü

  ‘Hocalı katliâmı soykırım’

  Semerkand 2750 yaşında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004