Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Musevi lobisi renk vermedi

ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan Ermeni tasarısına ilişkin Türk halkının hassasiyetini iletmek üzere Washington’da bulunan TBMM heyeti üyelerinden AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Musevi lobisinin, Ermeni tasarısı konusunda ağırlığını koyup koymayacağı konusunda “Ne tür harekette bulunacaklarını beyan etmek istemediler’’ dedi

Dişli, TBMM heyetinde yer alan AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak, Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile Denizli Milletvekili Mehmet Nessar ile birlikte Washington’da düzenledikleri basın toplantısında soruları cevapladı. Heyette yer alan AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan’ın, kayınvalidesinin vefatı sebebiyle Türkiye’ye erken döndüğü belirtildi. Geçen hafta içinde TBMM heyeti, ABD Temsilciler Meclisi’nden 9 milletvekiliyle bir araya geldi, Musevi lobisi ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü ve ayrıca ABD Savunma Bakan yardımcısı Eric Edelman, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya ile ilişkilerden sorumlu dairenin üst düzey yetkililerinden Matt Bryza ile temasta bulundu. Temasların tamamlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Dişli, “ABD başka ülkelerden daha farklı, dünyanın merkezi. Buradaki sıkıntı bizi üzer. Tabii tehdit söz konusu değil. Biz düşüncelerimizi ifade ettik’’ diye konuştu.

“TOPYEKûN MÜCADELE ŞART”

Topyekûn bir mücadelenin gerektiğini vurgulayan Dişli, ‘’bu çok ciddî bir konu. Tarihimize sürülmeye çalışılan bir leke’’ dedi ve bu ay içinde Washington’a gelecek iki ayrı TBMM heyetinin de topyekûn mücadelenin parçası olarak, Türk halkının görüşlerini Amerikalı milletvekillerine ileteceğini kaydetti.

Dişli, ABD kongresinde bu tasarının kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin nasıl bir önlem alacağı, TBMM’nin de ‘’Kızılderili soykırımını’’ kınayan bir tasarıyı kabul etmeyi düşünmesinin söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine ‘’Geçerseyi, akla getirmek istemiyoruz. Kalıcı çözüme çalışıyoruz’’ dedi. Tasarının geçmesi ihtimalinin yüksek olduğunun işaret edilmesi üzerine Dişli, ‘’Durum tabiî ki kötü’’Allah korusun, böyle bir tasarının geçmesi durumunda neler olabileceğini muhataplarımıza anlatmaya çalıştık’’ cevabını verdi.

Musevi lobisinin, Ermeni tasarısı konusunda ağırlığını koyup koymayacağı yönündeki soru üzerine Şaban Dişli, ‘’Bize konuyu yakından takip ettiklerini söylediler. Türkiye’deki Yahudi cemaatinin kendilerini bilgilendirdiğini söylediler. Ne tür harekette bulunacaklarını beyan etmek istemediler’’ ifadesini kullandı.

Dişli, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Türkiye’ye ziyaretinin çok başarılı geçtiğine işaret etti ve Musevi lobisiyle temaslarında, ortak menfaat ve projelerin devamı için, bu tür bir tasarının geçmesinin iyi olmayacağı, geçerse ‘’herkesin etkileneceği’’ mesajını verdiklerini söyledi.

Şaban Dişli, Washington temaslarında, PKK terör örgütüyle ilgili ‘’Türkiye’ye verilmiş ama yerine getirilmemiş sözlere ilişkin’’ vatandaşın durumunu da anlattıklarını belirtti.

/ WASHINGTON

04.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Musevi lobisi renk vermedi

  Filistinli vekillere özgürlük verilsin

  Kosova, bayrağını arıyor

  Rusya, İsrail’i suçladı

  ‘Irak’a savaşçı gönderiyoruz’

  Talat: Rumların petrol çıkışı ekonomik değil

  ABD, İran heyetine vize vermedi

  ABD Kara Kuvvetleri Komutanı istifa etti

  250 bin Afgan ülkesine dönecek

  Finlandiyalılar daha fazla göçmen istiyor

  Japonya’da Kuzey Korelilerin gösterisi

  Ahmedinejad, Suud turunda

  Türkiye ABD’de lobi şirketini değiştiriyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004