Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tüzmen: Cari açığı enerji ithalatı yükseltti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1990 yılında 2.6 milyar dolar olan cari açığın 2006 yılında 31.3 milyar dolara yükseldiğini belirterek, ‘’Türkiye’nin cari işlemler hesabının mal dengesi bölümünün açık verirken, hizmet ve cari transferler bölümü ise fazla veriyor’’ dedi.

Tüzmen, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’nin cari işlemler hesabının 1990’dan itibaren yalnızca üç kez fazla verdiğini bunun da krizler döneminde olduğunu kaydetti. 1990 yılında 2.6 milyar dolar olan cari açığın 2006 yılında 31.3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Tüzmen, ‘’Ülkemiz ekonomisinde geleneksel olarak cari işlemler hesabının mal dengesi bölümü açık verirken, hizmetler ve cari transferler dengesi fazla vermektedir. Hizmetler dengesi turizm gelirleri nedeniyle fazla vermektedir’’ dedi.

ENERJİ İTHALATI ARTIYOR

Devlet Bakanı Tüzmen, 2002 yılından itibaren cari açığın artmasının arkasındaki en önemli etkenin, büyüme hızına bağlı artış gösteren hidrokarbon tüketimi ve dünya piyasalarında yaşanan yüksek emtia fiyatları olduğuna işaret etti.

2002 yılında 9.2 milyar dolar olan enerji ithalatının 27.5 milyar dolara yükseldiğini anlatan Kürşad Tüzmen, enerjinin toplam ithalatın beşte birini oluşturduğunu hatırlattı. Bu dönemde Türk ekonomisinin hızlı ve istikrarlı bir büyüme performansı sergilediğini anlatan Tüzmen, 2001 yılında yüzde 9.5 oranında küçülen Türkiye ekonomisinin hızla bir büyüme sürecine girdiğini kaydetti.

/ ANKARA

06.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Piyasalar yine dalgalı

  Merkez Bankasında da kuraklık endişesi

  Tüzmen: Cari açığı enerji ithalatı yükseltti

  Vergide mükellefe gözaltı

  Ev sahiplerine ‘alo beyanname’ hizmeti

  Buğday, Türkiye’nin avantajı olacak

  IMF, sosyal güvenlik reformunu sordu

  THY, 49 YTL’ye uçacak

  Bölgesel kalkınma projeleri ertelenir

  Dünya denizciliği İstanbul’da buluşacak

  Ar-Ge’ye büyük teşvik geliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004