Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

Musa tekmelik kurbanı

Galatasaray maçında ayağı kırılan Trabzonsporlu Musa Büyük'ün ''standart dışı tekmelik kurbanı'' olduğu ileri sürüldü. Operatör Dr. Bülent Zeren, "Pozisyonu defalarca izledim. Standart bir tekmelik kullanmış olsa yüzde 90 ayak kırılması olmazdı. Sporcular ve teknik adamlar bu konuya yeterince önem vermiyor" dedi.

Operatör Dr. Bülent Zeren, Galatasaray maçında ayağı kırılan Trabzonsporlu Musa Büyük'ün ''standart dışı tekmelik kurbanı'' olduğunu söyledi. Zeren, yaptığı açıklamada, futbolcuların standart tekmelik kullanmaları konusunda daha önce uyarıcı açıklamalar yaptığını, ancak bunun yeterince üzerinde durulmadığını kaydetti. Zeren, şöyle dedi:

''Musa'nın ayağının kırılmasının nedeni söylendiği gibi talihsizlik ya da şanssızlık değil. Pozisyonu kayda alarak defalarca izledim. Tekmelik, dizin hemen altından başlayıp, bileği de kapatacak şekilde olmalı. Musa'nın tekmeliği kaval kemiğinin yarısını örtüyor, bileğinin bir kısmında da boşluk var. Ayağının kırıldığı nokta tam burası. Ağacın dalının kırılması gibi. Standart dışı tekmelik kurbanı olmuş. Musa standart bir tekmelik kullanmış olsa yüzde 90 ihtimalle kırık olmadan pozisyonu atlatacaktı. Talihsizlik değil, maalesef bilinçsizlik, bilime yeterli önemin verilmemesi.''

Zeren, bilimsel ölçümlere göre, kemiğin 2300 Newton'luk bir kuvvet uygulanması halinde kırıldığını belirterek,''Şiddetli bir tekme yaklaşık olarak bu kuvvette etki yapıyor. Piyasada satılan tekmeliklerin çoğu buna dayanıklı değil. Hagi, futbolculuğu döneminde standartlara uygun özel tekmelik kullandığı için çok darbeye maruz kalmasına rağmen ciddi sakatlıklar yaşamadı'' şeklinde konuştu.

İDEAL TEKMELİK

*Tekmelik, 2300 Newton'luk kuvvete dayanıklı, hafif ve şok emici özellikte olmalı. (Politen ve karbon lifleri gibi maddelerden yapılmış olanlar bu özellikleri taşıyor)

*Diz altından başlayıp, ayak bileğini de koruyacak şekilde uzanmalı. Ayağı önden, yandan ve kısmen ark*adan sarmalı.

Ayağın kalıbı alınarak, özel imalat yaptırılmalı. Bu şekilde ayağı sıkmasının da önüne geçilebilir.

*Yalnızca maçlarda değil, antrenmanlarda da futbolcular standartlara uygun tekmelik kullanmalı.

14.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Musa tekmelik kurbanı

  Arda: Benden mutlusu yok

  Şen: Vural 3 büyükleri çalıştırır

  Bisiklette hedef Pekin Olimpiyatları

  Hidayet 23 sayı attı

  Efes-Barcelona

  Yumruk yiyen hakem maçı tatil etti

  Bu şiddet bitmeli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004