Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Artık ihtilal yapmak rakı içmek kadar kolay değil!

Emekli Özden Örnek Paşa’nın internete düşen anıları bizzat Paşa tarafından yalanlandı. Paşa yayın yasağı getireceğini söylüyor. Ama anıları yayınlayan www.denizcilersitesi. com hâlâ yayında.

Söz konusu sitede sadece Özden Örnek Paşa’nın anıları yok, eski oramirallerden Afif Büyüktuğrul’un da anıları var.

Özden Örnek’inkiler güncel olması hasebiyle dikkat çekici olabilir. Ancak Afif Büyüktuğrul’un anıları da oldukça ilginç bilgiler içeriyor. Anılarında en fazla dikkat çeken söz 1960 İhtilali’nin önemli isimlerinden Cemal Madanoğlu’nun bir yemek sırasında söylediği şu söz: “İhtilal yapmak bir bardak rakı içmek kadar kolaymış” Tabii, Büyüktuğrul’un bahsettiği 1960 darbesi.. Tabii o köprülerin altından çok sular aktı. Artık darbe yapmak bir bardak rakı içmek kadar kolay değil!

Ama... Anılara baktığınız zaman 1960 darbesi ile ondan sonra tezgahlanan darbelerin hazırlanışı açısından birbirine çok benzediğini görüyorsunuz. Cemal Madanoğlu’nun o sözleri şöyle geçiyor günlükte.

“Madanoğlu diyor ki “İhtilal yapmak senin evinde bir kadeh rakı içmek kadar kolaymış... Ama biz ihtilalden sonra ne yapacağımızı düşünmedik ve tartışmadık. Çünkü profesörlerin bu işi teslim alacaklarına inanıyorduk. Hâlbuki onlar bu işi kabul etmediler. Temyiz mahkemesi reisini çağırdık. O da kabul etmedi. Askerler, bundan sonra ne yapacaklardı?”

Doğrusu şimdiki askerlerin ihtilal konusunu Cemal Madanoğlu gibi gördüğünü sanmıyorum. Türkiye değişti, dünya değişti. Öyle bir bardak rakı içmek kadar kolay ihtilal yapılan devirler çok gerilerde kaldı. Gerçi insanlar hâlâ fişleniyor, hâlâ bir darbe sonrası için muhtemel hazırlıklar yapılıyor ama iç ve dış dengeleri darbe lehine bir arada yakalamak artık çok güç ve neredeyse imkânsız hale geldi.

Bugün, 14.3.2007

Nuh GÖNÜLTAŞ

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sarıkız Operasyonu, derin komplo

  Türkiye’de devlet neden otoriter?

  Artık ihtilal yapmak rakı içmek kadar kolay değil!

  Askerî ‘Kuvvet’in siyaseti

  Haydi bakalım, kolay gelsin


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004