Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İşgal beşinci yılına girdi

ABD’nin Irak savaşını başlattığı 20 Mart 2003’ten bu yana onbinlerce sivil hayatını kaybetti. Geçen 4 yıllık sürede şiddetin ve saldırıların durmadığı Irak’a ilişkin bazı çarpıcı istatistiki bilgiler şöyle: BM’nin Irak hükümeti ve morg kayıtlarına dayanarak verdiği bilgiye göre, Irak’ta sadece 2006’da 34 bin 500 sivil öldü.

Irak’ta çatışmalarda ölen asker ve polis sayısı 6 bin 264 olarak duyurulurken, basın yayın organlarında yer alan haberleri derleyen Amerikan ve İngiliz akademisyenlerin yer aldığı bağımsız ‘’Irak Body Count’’ girişiminin verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana en az 64 bin sivil öldü. Ülkede çok sayıda can kaybının da bildirilmemesi sebebiyle bu rakamın sadece sivil kayıpların boyutuna ilişkin bir gösterge olduğuna dikkat çekiliyor. Irak’ta çatışma ve saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 3197’yi bulduğu, 32 bin 544’ünün yaralandığı bildiriliyor. ABD’nin Irak savaşındaki müttefiki İngiltere’nin asker kaybı ise 134 olarak açıklanıyor. ABD öncülüğündeki koalisyona katılan diğer ülkelerden de 124 askerin öldüğü belirtiliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) tahminlerine göre, savaş öncesi ve savaştan bu yana 2 milyon Iraklı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı, ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 1 milyon 700 bini buluyor. BMMYK verilerine göre, Irak’ta mezhep ayrılığına dayalı şiddeti tırmandıran ve ülkede iç savaş endişelerini artıran 2006 Şubatında Sammarra şehrinde bir Şiî türbesinin bombalanmasının ardından yaklaşık 712 bin kişi evsiz kaldı. BM örgütüne göre, evlerini terk edenlerin sayısı ayda 50 bini buluyor. Iraklı mültecilerin akın ettiği Suriye’de 1 milyon, Ürdün’de 750 bin, Türkiye, Mısır, İran ve Lübnan’ın her birinde onbiner Iraklı mülteciye ev sahipliği yapılıyor. ABD’de de 466 Iraklı mülteci bulunduğu bildiriliyor.

Bu arada, Irak’ın kuzeyinde Kerkük yakınlarında bir pazar yerinde düzenlenen intihar saldırısında 8 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen saldırılarda, 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. ABD askeri yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ın kuzeydoğusunda ve güneyinde yola yerleştirilen bombalarla düzenlenen iki ayrı saldırıda, 4 askerin de yaralandığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İşgal beşinci yılına girdi

  BM’den Aksa raporu

  Tunuslular: Başörtüsü yasağı kalksın

  Mağdur imamlardan ABD Havayollarına dâvâ

  Afgan vali infaz edildi

  Keşmir’de anlaşma yok

  AB: Golan Tepeleri geri verilsin

  Talabani taburcu edildi

  Bağdat’ta camiye saldırı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004