Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İstanbul “tehlike” listesine girmesin

Doç. Dr. Deniz İncedayı: “İstanbul’un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne girmemesi için Şubat 2008’e kadar Alan Yönetimi Planı’nın hazırlanması gerekir”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz İncedayı, “İstanbul’un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne girmemesi için Şubat 2008’e kadar Alan Yönetimi Planı’nın hazırlanması gerekir” dedi.

Pera Müzesinde, UNESCO İzleme Komitesince düzenlenen “Tarihi Yarımada Alan Yönetimi” konulu panelde konuşan İncedayı, 1985’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren İstanbul’un, eşsiz kültür mirası varlıklarının evrensel niteliğinin uluslar arası düzeyde benimsendiğini hatırlatarak, bu alandaki koruma ve yenileme çalışmalarının uluslar arası platformda desteklendiğini söyledi.

İncedayı, UNESCO’nun konuyla ilgili çalışmaları kapsamında geçen yıl Nisan ayında yetkili bir heyetin inceleme yapmak üzere İstanbul’a geldiğini ve şehrin korunması için çeşitli teklifler ihtiva eden bir rapor hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“İlgili raporda, tarihi şehir alanında gerçekleştirilecek çalışmalar için bir Alan Yönetimi Planı hazırlanması söz konusu edilmektedir. UNESCO Dünya Mirası Komitesinin 30. dönem toplantısında İstanbul’un tarihî alanları için gözlem altında iki yıllık süre verilerek yapılan çalışmaların komite tarafından denetlenmesi kararı alınmış ve böylelikle İstanbul için iki yılı kapsayacak bir izleme süreci başlatılmıştır. İstanbul’un, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne girmemesi için Şubat 2008’e kadar Alan Yönetimi Planı’nın hazırlanması gerekir.”

Bu konunun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıkları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren İncedayı, “Kültür varlıklarına karşı getirilen çağdaş düşünce ve bilimsel tavır, uluslararası platformda ülkemizin önemli bir temsil fırsatı olarak görülmelidir” dedi.

Oxford Brooks Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aylin Orbaşlı ise binlerce yıllık bir tarihi birikime sahip İstanbul’un nüfusu, yerleşim alanı ve karmaşası ile her geçen gün büyüyen bir dünya şehri olduğunu belirterek, Alan Yönetim Planı’nın yerel ve merkezi yönetim birimleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek örgütlerinin birlikte hareket edeceği bir yönetim sistemiyle gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Orbaşlı, İstanbul’un tarihî mirasının şehrin hayatını zenginleştirecek bir yaklaşımla korunması gerektiğine inandığını ifade ederek, alan yönetimi konusunda dünyada başarılı uygulamalara Roma ve Liverpool şehirlerini örnek gösterdi.

Alan Yönetim Uzmanı-Mimar Tanju Verda Akan da İstanbul için alan yönetiminin mutlaka oluşturulması gerektiğini belirterek, hazırlanacak planda, şehrin belirli bölgelerinin parça parça değil, birbirleriyle ilişkilendirilerek bir bütünlük anlayışıyla ele alınması gerektiğini kaydetti.

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul “tehlike” listesine girmesin

  Ferşadoğlu: Fenler İslâmın hizmetkârı

  Padişah ‘puşideleri’ yenileniyor

  Gösterilere kapatılsın

  Mevlânâ Müzesi’ne ilgi artıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004