Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin hükümeti İsrail’i böldü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, önceki gün kurulan ve yemin ederek göreve başlayan yeni Filistin ulusal birlik hükümetine uygulanan boykotun devamı çağrısında bulundu.

Olmert, haftalık olağan bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, uluslar arası topluma, Hamas ile El Fetih’in kurduğu yeni hükümete de boykot uygulanması yönünde çağrıda bulunarak, “Uluslar arası toplumun yeni Filistin hükümetinin tuzağına düşmemesini ve Orta Doğu Dörtlüsünün ilkelerini kabul etmeyen bir hükümeti tecrit etmek için benimsediği tutumu devam ettireceğini umuyoruz” ifadesini kullandı. El Fetih ile Hamas tarafından kurulan ulusal birlik hükümeti, meclisten güvenoyu almış ve yemin ederek göreve başlamıştı. Rusya, ABD, AB ve BM’den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü, bir yıldır yapılmayan doğrudan uluslar arası mali yardımın yeniden başlaması için, Filistin hükümetinden İsrail’i tanımasını, İsrail ile Filistin arasında geçmişte yapılan anlaşmaları kabul etmesini ve şiddetten vazgeçmesini istiyor.

İsrail basını ise Filistin millî birlik hükümetinin mutabakat metniyle doğrudan olmasa bile dolaylı olarak İsrail’i tanıdığını yazdı. Yine İsrail basını Filistin hükümetinin Kadima ile müttefikleri arasında bölünme meydana getirdiğini kaydetti.

Bu arada, İngiltere, Filistin’de El Fetih ile Hamas koalisyonuyla kurulan ve parlamentodan güvenoyu alan yeni hükümet için “doğru yönde atılmış bir adım” değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına kapıyı açan Filistinliler arasındaki uzlaşmanın sağlanması için sürdürdüğü çabalarını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Beckett, yeni hükümetin platformunu ve eylemlerini yakından izleyeceklerini ve buna göre karşılık vereceklerini ifade etti.

/ KUDÜS

19.03.2007


 

Dünya işgali tel'in etti

ABD’nin Irak’ı işgali sebebiyle dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi California’da da geniş çaplı protesto düzenlendi. California’da Bay Area kültür merkezinde düzenlenen protesto gösterisine yüzlerce kişi katıldı.

Palo Alto şehrinde ise yaşları 60 ila 90 arasında değişen anneannelerden oluşan koro, savaş karşıtı şarkılar söyledi. Renkli görüntülere sahne olan protesto gösterisinde, İrlandalı müzisyenlerin söylediği şarkılar da beğenildi. Protesto gösterisinde bir konuşma yapan John Butcher, onlarca ABD askerinin ordudan ayrılmak istediğini belirterek, “Onları desteklememiz gerekiyor” dedi.

John Butcher, konuşmasında, Stanford mezunu Amy Allison’un orduya gönüllü sağlık görevlisi olarak katıldığını belirterek şöyle konuştu: “Diğer askerler gibi insanları öldürme eğitimi gördü ama yapamayacağını söyleyerek ordudan ayrıldı. Genç bir adam da gönüllü olarak orduya katıldı. Ona eğitim amaçlı boş bir silâh verildi, emirleri yerine getirmesi istendi. Eğitim sırasında odada bulunan yaşlı bir adamı öldürdü. Diğer odaya geçti ve 3 genç çocuğun kaçıştığını gördü; onları vuramadı. Daha sonra ailesini aradı ve ‘bunlar bizleri çocukları öldürmek için eğitim veriyor. Ben bunu yapamam’ dedi ve ordudan ayrıldı. Şimdi daha sayamayacağımız binlerce asker ordudan ayrılmak istiyor.”

86 yaşındaki Margaret Stein ise, “Biz, öfkemizi duyurmak isteyen büyükanneleriz; barış ve adalet için çalışıyoruz. Irak’tan bir an önce çekilmemiz lâzım. Bush’un programlarını kesinlikle desteklemiyoruz. Askerlerimizin evlerine dönmesini istiyoruz” dedi. Janet Hale (69) isimli protestocu ise, askerlerin hemen evlerine dönmesi gerektiğini belirterek “Bizim başından beri orada olmamamız gerekiyor. Bu tamamen gereksiz bir savaş” diye konuştu. Irak savaşında tek oğlu olan üsteğmen Kenneth Michael Ballard’ı kaybeden anne Karen Meredith de, “Benim tek oğlum 3 buçuk yıl önce Irak savaşında öldürüldü. Burada başkente sesimizi duyurmak için toplandık. 11 Kasım seçimlerinde oylama yaptığımızda dalga geçmedik, savaşın bitmesini ve askerlerin evlerine dönmelerini istiyoruz. Hiçbir zaman bu savaşa ve bu hükümete destek vermedim” dedi. Artık Irak’tan çıkmaları gerektiğini anlatan Karen Meredith, İran’la bir savaşı ise düşünmek bile istemediğini söyledi.

Bu arada, Malezya’da ve Şili’de de işgal tel'in edildi.

/ CALIFORNIA

19.03.2007


 

ABD, Hamas’ı yine dışlıyor

ABD’nin, yeni Filistin hükümetinin Hamaslı olmayan üyeleriyle teması gözardı etmediği bildirildi.

Kudüs’teki Amerikan konsolosluğundan yapılan açıklamada, ABD’nin kabinenin Hamaslı üyeleriyle temas kurmayacağı, ancak duruma göre diğer üyelerle görüşebileceği belirtildi.

19.03.2007


 

Tayland’da Müslüman okuluna saldırı

Tayland’ın güneyinde, Müslümanların gittiği yatılı bir okula düzenlenen silâhlı saldırıda, 3 çocuğun öldüğü, 7’sinin yaralandığı bildirildi. Polis, Sabayoi bölgesindeki yatılı okula önceki gece patlayıcı ve ateşli silâhlarla saldırı düzenlendiğini kaydetti.

Okulun, yaklaşık 75 erkek öğrencinin bulunduğu yatakhane bölümünün, saldırganlarca yaylım ateşine tutulduğunu belirten polis, saldırıda biri 12 yaşında, ikisi 14 yaşında olan 3 çocuğun öldüğünü, yaralanan 13 ile 17 yaşları arasındaki öğrencilerin tedavi altına alındığını bildirdi. Polis, saldırının, bağımsızlık yanlısı Müslümanlar tarafından, bölgedeki yerel Müslüman halkı, yetkililerin suçlu olduğuna inandırarak yanlarına çekmek için düzenlendiğini düşünüyor.

Bu arada, dün sabah bölgedeki yüzlerce köylü, önceki geceki saldırıyı protesto için gösteri düzenledi. Tayland’ın Müslüman nüfusun bulunduğu üç eyaletinde, yüzlerce dini okul bulunuyor ve yetkililer, bu okullardan bazılarında isyancıların barındırıldığı ve şiddet eğitimi için ortam hazırlandığı suçlamasında bulunuyor.

/ BANGKOK

19.03.2007


 

5 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta, 4’ü düzenlenen tek bir saldırıda olmak üzere, 5 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

ABD askerî yetkilileri, 4 Amerikan askerinin Bağdat’ın batısında devriye görevi yaparken yola yerleştirilen bombayla öldürüldüğünü kaydettiler. Patlamanın ardından açılan ateşle de 1 Amerikan askerinin yaralandığı belirtildi. Ayrı bir Amerikan askeri yetkilileri açıklamasında da, 1 askerin de çatışmalarla bağlantısı olmayan bir olay sonucu öldüğü, olayın araştırıldığı ifade edildi; başka ayrıntı verilmedi.

/ BAĞDAT

19.03.2007


 

İran’dan ABD’ye uyarı: Aptallık yapmayın

İran, nükleer tesislerine yapılacak olası bir ABD saldırısının “aptallık” olacağını ileri sürdü.

İran Genelkurmay Başkanı Ayetullah Salehi, gazetecilere yaptığı açıklamada “İran’a saldırmayı düşünen batılı güçleri İran’ın nükleer programına müdahale etmemeleri konusunda uyarıyorum. Eğer saldırırlarsa karşılığında alacakları cevap onlar için sürpriz olacak” dedi. Uluslararası arenada İran’ın yönetimi ve Birleşmiş Milletler (BM)’nin İran hakkındaki yaptırım kararlarına da değinen Salehi, “İran, barışçıl amaçlar ve enerji üretimi için inşaa edilmiş nükleer santrallerimizin silâh yapımı için kullanıldığını iddia eden batılı ülkeler bu konuyu gittikçe kızışan uluslar arası anlaşmazlıkların içine sokmak istiyor” dedi. Salehi, İran ordusunun 1980 - 1988 yılları arasındaki Irak savaşındaki durumundan çok daha güçlü olduğunu vurgulayarak “Bugünkü savunma yeteneklerimiz o günün şartlarıyla kesin olarak karşılaştırılmamalı. Eğer düşmanlarımız aptalca bir hareket yaparsa, düşünemeyecekleri sonuçlarla karşı karşıya kalırlar” diye konuştu.

/ TAHRAN

19.03.2007


 

Suriye’den Filistin hükümetine destek

Suriye, yeni kurulan ve meclisten güvenoyu alan Filistin hükümetine desteğini açıkladı.

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’da, resmi kaynaklara dayanılarak verilen haberde, Suriye’nin, yeni hükümetin kurulmasından duyduğu memnuniyet dile getirilirken, yeni Filistin hükümetinin desteklendiği kaydedildi.

Suriye’nin, uluslararası topluma, Filistin halkına uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısında da bulunduğu ifade edilen haberde, Filistin’in birliği için temel direk niteliğindeki yeni hükümetin üyelerinin bütün Filistin halkını temsil ettiğinin altı çizildi.

/ ŞAM

19.03.2007


 

Howard’ın uçağı zorunlu iniş yaptı

Irak’a dün beklenmedik bir ziyarette bulunan Avustralya Başbakanı John Howard’ı taşıyan uçağın pilot kabinine duman dolması üzerine Tallil’e zorunlu iniş yaptığı açıklandı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Howard’ın içinde bulunduğu uçağın pilot kabinine kalkıştan hemen sonra duman dolmaya başladığını, bunun üzerine içinde 30 yolcu bulunan Hercules 130 tipi uçağın havada yarım tur attıktan sonra kalkış yaptığı Tallil askeri üssüne zorunlu iniş yaptığını belirtti. Howard, Irak’ta görev yapan Avustralyalı askerleri ziyaret etmiş ve ardından Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmüştü. ABD’nin sadık müttefiklerinden Avustralya, Irak’ta 1450 kadar asker bulunduruyor.

/ SYDNEY

19.03.2007


 

Taliban’dan lojistik şoförlerine ceza

Afganistan’da Taliban militanlarının, ABD önderliğindeki koalisyon birliklerine malzeme taşıyan kamyon şoförlerinin burunlarını ve kulaklarını kestiği bildirildi.

Yetkililer ve görgü tanıkları, Nuristan’da saldırıya uğrayan, sayıları 5 ila 8 olan şoförlerin, malzemeleri, koalisyon güçlerine ait bir askerî üsse götürmekte olduğunu belirtti. Saldırıda bazı kamyonların da tahrip edildiği kaydedildi.

Öte yandan ülkenin batısında Taliban militanlarıyla Afgan polisi arasında çıkan çatışmada 2 polisin öldüğü bildirildi. Polis, Taliban militanlarının Ferah vilayetinin Bekva bölgesindeki bir polis kontrol noktasına saldırı düzenlediğini, çatışmanın 2 saat sürdüğünü belirtti.

/ ASADABAD

19.03.2007


 

Atılan her adım bir kazanç

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, “Türk-Yunan yakınlaşmasında atılan her adımın bir kazanç olduğunu” söyledi. Bakoyanni, Atina’da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde Türk-Yunan ilişkilerine değindi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşma çabalarının “kısa zamanda sonuç getirmesi beklenilmeyen zor bir girişim olduğunu” belirten Bakoyanni, “İlişkilerde iniş-çıkışlar olacaktır. Türkiye’yi değerlendirirken gerçekçi olmalıyız. Sorunları küçümsememeliyiz, ancak bunları efsaneleştirmemeliyiz de. Önemli olan, ağaca bakarken ormanı kaybetmemektir. Doğru yönde atılan her adım bir kazançtır. Dış politikada histeriye yer yoktur” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Atina ziyaretinin ertelenmesine ilişkin soruyu da cevaplayah Bakoyanni, “Bu konunun Türkiye’nin kendi meseleleriyle bağlantılı olduğunu” ve “iki ülke ilişkilerinde son zamanda kayda değer olumlu ya da olumsuz hiçbir şey yaşanmadığını” belirtti.

/ ATİNA

19.03.2007


 

New York’ta Türkiye reklâmları

ABD’nin önde gelen televizyon kanallarında yayınlanan Türkiye reklâm filmlerinin ardından Türkiye reklâm afişleri de sokaklarda boy göstermeye başladı.

Her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği meşhur Times Square meydanındaki telefon kulübelerine Türkiye’yi tanıtan reklâm afişleri giydirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünya çapında başlattığı tanıtım atağı kapsamında 2007 yılında Türkiye, Amerika’nın yazılı ve görsel basınına reklâmlarıyla damgasını vuracak.

Amerika’nın en çok izlenen televizyon kanallarında 20 dizi ve programda Türkiye reklâmları yayınlanacak. Türkiye’nin New York Kültür ve Turizm Ataşeliği’nden verilen bilgiye göre Amerika’dan her geçen yıl Türkiye’ye giden turist sayısı artıyor.

/ NEWYORK

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004