Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faizsiz kredi küçük esnafı ihracatçı yaptı

Türkiye Esnaf ve San'atkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğinin (TESKOMB), geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiği Almanya Programının ardından devreye soktuğu faizsiz kredi uygulaması, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında 30 esnafın Almanya’ya 10 günlüğüne götürülmesi ile başlayan serüven, daha sonra bunlara getirdikleri projeye göre 100 bin YTL’ye kadar faizsiz kredi verilmesi ile devam etti. Bu gezi ve arkasından gelen faizsiz kredi imkânı ise beş esnafa şimdiye kadar hiç düşünmediği ihracat kapısını açtı.

İhracatçı olanlardan biri olan ve Bursa’nın İnegöl ilçesinde imalat yapan Yetiş Mobilya’nın sahibi Murat Yetiş, gezi sırasında mobilya üretimi yapan fabrika ve imalathaneleri gezdiklerini ve burada bağlantılar kurduklarını anlatırken, dönüşte de bu bağlantıların devam ettiğini kaydetti. Bu arada, TESKOMB’dan aldığı 100 bin YTL’lik faizsiz kredi ile makina parkı ve ekipmanı yenilediğini, kapasite artırımına gittiğini belirten Yetiş, yapılan görüşmeler neticesinde üretiminin yüzde 25’ini ihracata yönlendirdiğini söyledi. Her ay 1 konteyner dolusu mobilya takımını Almanya’ya ihraç ettiğini anlatan Yetiş, bunun sonucunda istihdam ettiği işçi sayısını yüzde 50 artırdığını ve 10 yeni işçi aldığını belirtti.

İlk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli olarak verilen 100 bin YTL’ye kadar krediden şimdiye kadar 22 esnafın yararlandı. Proje karşılığı verilen kredi sonrasında söz konusu 22 esnaf 164 kişilik istihdam sağladı.

/ ANKARA

19.03.2007


 

ATO: Çalışabilir nüfus arttı

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı rapor, Türkiye’de çalışabilir yaştaki nüfusun toplam nüfus içindeki oranının arttığını, ancak Türkiye’nin istihdamı ve verimliliği artırarak kalkınma şansı sunan bu fırsattan yararlanamadığını ortaya koydu.

ATO’nun Eurostat ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak hazırladığı “İstihdam Raporu”na göre, Türkiye’de çalışabilir yaştaki nüfus olarak tanımlanan 15-64 yaş arası nüfusun toplam nüfus içindeki payı, 2006 yılı itibariyle yüzde 66, yapılan nüfus projeksiyonlarına göre bu oran, 2010 yılında yüzde 67’ye, 2025 yılında ise yüzde 69’a çıkacak.

Raporda, Türkiye’nin “demografik fırsat penceresi”nin 2025 yılında kapanacağı ifade edilerek, bu tarihten sonra çalışanlara bağımlı nüfusun artmaya başlayacağı ve Türkiye’nin tıpkı Avrupa Birliği ülkeleri gibi yaşlı bir nüfusa sahip olacağı belirtildi.

Raporda, Türkiye’de çalışabilir nüfusun arttığı ancak istihdama katılım oranının her geçen yıl azaldığı belirtilerek, 1988 yılında 15-64 yaş arası nüfusta yüzde 54,9 olan istihdam oranının, 2006 yılında yüzde 45,9’a gerilediği bildirildi.

Avrupa Birliği, toplam istihdam oranını 2010 yılında yüzde 70’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor.

/ ANKARA

19.03.2007


 

İşçi, patronundan daha çok vergi ödüyor

Küçük esnaf ve san'atkârın ayda ortalama 18 YTL vergi ödediği ülkede, bu rakam işçi ve memurlar için 175 YTL, beyannameli vergi mükellefleri arasında yer alan mobilyacılar için 68 YTL, lokantacılar için 63 YTL, deterjan ürünlerinin ticaretini yapanlar için de 51,5 YTL olarak belirlendi.

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, çeşitli meslek gruplarının geçen yıl ödediği ortalama vergi rakamlarına yönelik bir araştırma yaptı. Edinilen bilgiye göre, söz konusu araştırma, ülkede gelir vergisinde yaşanan adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 800 bin esnaf ve san'atkâr, 2004 yılında ayda ortalama 7,5 YTL, 2005 yılında da 13 YTL gelir vergisi ödedi. Bu rakam, 2006 yılında 18 YTL’ye yükseldi.

Bu dönemde asgari ücretlilerin aylık vergisi ise 68,5 YTL oldu. Aylık ortalama vergi, sayıları 7,5 ile 8 milyon arasında bulunan işçi ve memurların tümü için de 175 YTL olarak hesaplandı. İşçi ve memurların 2005 yılındaki aylık ortalama vergisi ise 164,5 YTL düzeyinde gerçekleşti. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü araştırmasında kayıt dışı çalışan ücretli ve yevmiyelilerin durumu da irdelendi.

Araştırmaya göre, daha çok tarım işçileri ile inşaatlarda mevsimlik çalışanların oluşturduğu bu grupta 3,9 milyon dolayında kişi istihdam ediliyor. Bunların 365 gün çalışmaları durumunda devlete 3,5-4 milyar YTL tutarında vergi ödenmesi gerekiyor. Ancak, kayıt dışı çalışan ücretli ve yevmiyeli işçilerin yılın ancak yarısında çalıştığı dikkate alındığında bu rakam 1,7 ile 2 milyar YTL düzeyine iniyor. Genel Müdürlük de kayıt dışı ücretli ve yevmiyelilerden devletin yaklaşık 2 milyar YTL vergi kaybı bulunduğunu tahmin ediyor.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığının beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin ortalama vergi rakamları, işçi ve memurların, patronlarından çok daha fazla vergi ödediğini ortaya koyuyor. 2006 yılı Mart ayında verilen beyannameler sonrası tahakkuk eden ve yıl içinde ödenen gelir vergisi rakamlarına göre müteahhitler ayda ortalama 319 YTL, elektrikli ev aleti imalatçıları 188 YTL, kuyumcular 132 YTL, fırıncılar 109 YTL, seyahat ve turizm işletmeleri 76 YTL, mobilyacılar 68 YTL, lokantacılar 63 YTL, deterjan sanayi ürünlerinin ticaretini yapanlar da 51,5 YTL vergi ödedi.

Bütün beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin aylık ortalama gelir vergisi de 184 YTL’de kaldı.

/ ANKARA

19.03.2007


 

e-Devletin gündemi, internet güvenliği

Devletin ve kişilerin internette yaptıkları işlemlerin güvenliğine ilişkin tartışmalar, e-Türkiye İcra Kurulu’nun gündemine geliyor.

Edinilen bilgiye göre, yarın toplanması beklenen İcra Kurulu’nda gündem, internet güvenliği olarak belirlenirken, bu çerçevede 4 kanun tasarısı da masaya yatırılacak. Bunlardan ilki, Başbakanlıkta bulunan, Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Tasarı olarak belirlenirken, tasarı ile Türk Ceza Kanunu’ndaki, internet ortamında ortaya çıkan suçlara ilişkin boşluğun doldurulması hedefleniyor. Yine Başkanlıkta bekleyen ve Kurul’da ele alınacak olan Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı ile de kişisel nitelikteki verilerin tanımı yapılarak, bunların korunması için bir idarî yapı oluşturulması öngörülüyor. Tasarı ile kişisel hakların korunmasına ilişkin hükümler de getiriliyor. Meclis’te bulunan, Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi ile 2559 ve 2937 Sayılı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin tasarı da Kurul’un gündemine gelecek.

/ ANKARA

19.03.2007


 

Meclisin gündemi yoğun

TBMM Genel Kurulu, yoğun mesaisini bu hafta da sürdürecek.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi amacıyla TBMM’ye iade ettiği Türk Petrol Kanunu ve belediyelerin, TOKİ’nin izniyle gecekondu ıslah ve tasfiye sahalarındaki özel arazileri satın almasına olanak sağlayan yasa tasarısı ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı bu hafta Genel Kurulda ele alınacak. Genel Kurul, yarın Cumhurbaşkanı Sezer’in 4 maddesini iade ettiği Türk Petrol Kanununu görüşecek. Meclis yarın Türk Petrol Kanununun ardından Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısını görüşecek. Meclis, 21 Mart Çarşamba günü Gecekondu Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısını ele alacak. TBMM Genel Kurulunda 22 Mart Perşembe günü ise gündemde bulunan uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarılarını ele alacak. Meclis, bu hafta da yarın 15.00-22.00, Çarşamba günü 14.00-22.00, Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

/ ANKARA

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004