Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Her yerde farklı bir Nevruz

Nevruz Bayramı, ilginç adetlerle kutlanıyor. Bu adetlerden bazıları şöyle: -Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenleri’nde ‘’Mart İpliği’’ adıyla bilinen Nevruz’da ağaçlara bez bağlanıyor ve Nevruz günü yaylalara çıkılıyor. -Tahtacı Türkmenleri’nde Nevruz, ‘’Sultan Nevruz’’ adıyla anılıyor. Eski Mart ayının 9. günü kutlanarak yaylalara çıkılıyor. Bununla ilgili olarak, halk arasında ‘’Mart dokuzundan sonra dağlar misafir alır’’ deniliyor.

-Gaziantep ve çevresinde 22 Mart gününe ‘’Sultan Navruz’’ adı veriliyor. Halk arasındaki inanca göre, Sultan Navruz güzel bir kızdır ve 21 Martı 22 Marta bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder, bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Nevruz gecesi Sultan Navruz’un geçtiği saatte uyanık olanların bütün dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor.

-Malatya’nın bazı köylerinde halk Nevruz’u ‘’Kış Bitti Bayramı’’ olarak kutluyor.

-Ağrı ve çevresinde o gece gençler bir dilek tutarak kapıları dinleyip içerideki konuşmaları yorumlayarak niyetlerinin tutup tutmayacağını anlamaya çalışıyor.

-Giresun’da ‘’Mart Bozumu’’ adıyla kutlanan Nevruz’da çevredeki akarsulardan su getirilip hayvanların üzerine serpiliyor.

-Edirne’de eski hasırlar yakılıp ‘’mart içeri, pire dışarı’’ diyerek üzerinden atlanıyor.

-Özbekistan’da Nevruz sabahı yeni elbiselerini giyen halk, hazırladıkları halim, sümelek, samsa, çorba, pilav gibi yiyecekleri alıp kırlara çıkıyor. Sofralara ‘’s’’ ile başlayan yedi yiyecek konuluyor.

-Türkmenistan’da hazırlıklarına bir hafta önceden başlanan Nevruz’da yeni yılı yeni elbiselerle karşılama adeti bulunuyor. Nevruz gününde ne kadar çok yiyecek hazırlanırsa yeni yılın da o kadar bereketli geçeceğine inanılıyor.

-Kazakistan’da her evin sofrasında ak olan yiyecekler, yeşillikler ve kırmızı et yemekleri bulunduruluyor. Nevruz’a özgü yemek ‘’Nevruz koje’’ hazırlanıyor.

-Kırgızistan’da bahara giriş bayramı olarak kutlanan Nevruz’da açık renk elbiseler giyiliyor.

-Azerbaycan’da niyet tutanlar akşamları ‘’kulak pustu’’ya çıkıyor. Niyet tutup kapıyı dinliyor, eğer bu evden kötü söz gelirse niyetlerinin kabul olmayacağına, iyi söz gelirse kabul olacağına inanılıyor.

19.03.2007


 

Tokat’ta nurlu yarış

Tokat’ta “Bediüzzaman Haftası” dolayısıyla ilköğretim öğrencilerine Diyanet yayınlarından çıkan “Dinimi Öğreniyorum” isimli kitaptan, liselilere ise Yeni Asya Neşriyattan Selahaddin Yaşar imzasıyla çıkan “Çağların Tefsiri Risâle-i Nur Külliyatı” isimli kitaptan yarışma yapıldı.

Çok heyecanlı ve çekişmeli geçen yarışmada dereceler şöyle belirlendi; İlköğretim kategorisinde 1. Ömer Alan, 2. Beyzavi Özer, 3. Burak Durmuş, Lise kategorisinde ise 1. Osman Alan, 2. Abdullah Said Temiz, 3. Aydın Güven oldu. Ayrıca yarışmada yarışmaya faal bir şekilde katkıda bulunan Samed Durmuş özel mansiyon ödülüne lâyık görüldü. Yarışma birincisi Osman Alan, yarışmanın, Bediüzzaman’ı anmak ve Risale-i Nur’u anlamak bakımından çok faydalı olduğunu söyleyerek, ebedî bir gençliği istemek ve kazanmanın ancak bu Nurlu yolun yolcusu olmaktan geçtiğini belirtti.Yarışmada sponsor firmalar tarafından dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

Program imam-hatip lisesi öğrencileri tarafından okunan ilahiler, sportif gösteriler ve Enes Uysal’ın okuduğu aşirle sona erdi.

Yarışmaya katılan gençler ilgiyle diğer yarışmayı beklediklerini belirttiler.

İbrahim Said ERGENEKON

19.03.2007


 

İslâmı aşkla yaşamak

Eğitim-Bir-Sen İslahiye Temsilciliğinin koordine ederek İslahiye’ye dâvet ettiği Gazeteci-Yazar Ahmet Taşgetiren İslahiye Belediyesi Konferans salonunda “İslâmı Aşkla Yaşamak” adlı Konferans verdi. Konferansta yazar Taşgetiren “’İslâmı aşkla yaşıyor musunuz? Yaşamıyor musunuz? Sorusunu kendimize sormalıyız.

İslâmın hayatımızdaki kapsama alanı ne olmalıdır? İslâm bizim için nedir?’ sorusuna cevabımız İslâm bizim her şeyimizdir demeliyiz” şeklinde konuştu.

B. Bülent ERDOĞAN

19.03.2007


 

Zafer

Aylık bilim araştırma dergisi Zafer’in Mart sayısında, dünyanın bir yaratıcısı olduğu hakikatini destekleyen Big Bang teorisinin Nobel fizik Ödüllerine vurduğu damga, Aylin Atmaca’nın kaleminden aktarılıyor. “Dünyamıza neler oluyor?” başlığıyla Elif Kıral da, küresel ısınmayla dünyamızın başına gelenler ve gelecek olan olayları ele aldığı yazısında, bu gelişmelerin kıyametle olan ilişkisini irdeliyor.

0(212) 512 80 80

19.03.2007


 

Özgün İrade

Aylık yorum ve düşünce dergisi Özgün İrade, Mart sayısında “Kaos ve karmaşa” dosyasıyla çıkıyor okuyucularının karşısına. Sosyolog Abdurrahman Arslan, kendisiyle yapılan söyleşide, problemin çözümünün kavli ve fiili sünnet olduğununun altını çiziyor. Diğer dosya yazıları ise, Ramazan Kayan, İhsan Eliaçık, Abduaziz Tantik, Mustafa Altunkaya ve Mehmet Turgut imzaları taşıyor.

0(212) 635 99 19

19.03.2007


 

Vuslat

Vuslat dergisi bu ay dosya konusunu, son dönemde çok ihtiyaç duyulan kardeşlik konusuna ayırmış. Fitneden uzak, sımsıkı sarılıp ayrılmamak için hatırlamamız ve yaşamamız gereken İslam kardeşliği ve önündeki engleler nelerdir başlıklı dosya konusuna yazılarıyla, Hamza Er, Ahmed Kalkan, Dr. Halil İbrahim Kutlay, Aydın Talay ve İbrahim Küçük katkıda bulunuyor.

0(216) 612 78 22

19.03.2007


 

Altınoluk

Altınoluk bu sayısında evrensel bir problemi gündeme taşıyor. Küresel ısınma denen, göklerin, suların ve toprağın kirlenmesi hadisesi ile paralel gelişen, bir anlamda kıyamet yolculuğu gibi okunan bir problem. Bir iklim bilimleri uzmanı, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun değerlendirmeleriyle bakılıyor meseleye.

0(212) 671 07 17

19.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004