Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’in tecridi kırılıyor

Uluslar arası toplumun Filistin’deki Hamas hükümetine uyguladığı ekonomik yaptırımlara rağmen geçen yıl yapılan yardımların bir önceki yıla oranla arttığı bildirildi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesinin rakamlarına göre, Filistinliler geçen yıl 1,2 milyar dolardan daha fazla yardım aldı. Bu rakamın 2005’te 1 milyar dolar olduğu belirtildi.

Avrupa, BM ve Arap dünyasının yaptığı yardımın büyük bölümünün, hükümete uygulanan uluslar arası ekonomik ambargo sebebiyle Filistin halkının yaşadığı insani krizi hafifletmek amacıyla aktarıldığı kaydedildi.

Bu arada, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, hafta sonunda Orta Doğu’ya giderek, İsrail ve Filistinli yetkililerle bir araya gelecek. Bildt, Stockholm’de basına yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret edeceğini söyledi. Yeni Filistin hükümetiyle temas kurmaya çalıştıklarını belirten Bildt, AB ve ABD’nin terör örgütü listesine aldığı Hamas’ın temsilcileriyle bir araya gelmeyeceğini kaydetti. İsveçli bakan Bildt, Filistin’de Hamas ile El Fetih’in katıldığı yeni ulusal birlik hükümetiyle görüşecek Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin ilk bakanı olacak. Norveç Dışişleri Bakanı Raymond Johansen, Pazertesi günü Hamaslı Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüşmüş ve Hamas liderlerini ziyaret eden ilk üst düzey Batılı yetkili olmuştu.

Meşal, Kral Abdullah’la görüştü

Bu arada, Hamas’ın Suriye’de yaşayan siyasi lideri Halid Meşal, İsrail ile yeni bir Arap barış inisiyatifi planı öncesinde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya geldi. Suudi medyası, Kral Abdullah ile Meşal’in, Filistin’in durumuyla ilgili gelişmeleri ele aldıklarını aktardı ve samimi fotoğraflarını yayımladı.

Suudi Arabistan ile ABD’nin bölgedeki Ürdün ve Mısır gibi müttefikleri, 28-29 Martta yapılacak Arap Birliği zirvesinin, 2002 yılındaki Arap zirvesinde gündeme getirilen barış planının yeniden ele alındığı bir zirve olmasını istiyor. Arap barış planı, İsrail’in 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesi karşılığında bu ülkeyle ilişkilerin normalleştirilmesini öneriyor.

BM’den yeni hükümete tebrik

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Filistin’de yeni hükümetin kurulmasını ‘’önemli ve olumlu bir adım’’ olarak değerlendirdiği ve bu süreci desteklediği bildirildi. BM Sözcüsü Michelle Montas yaptığı açıklamada, Genel Sekreterin, söz konusu gelişmeyi olumlu bulduğunu, bununla birlikte Filistin ulusal hükümetinin programının Orta Doğu Dörtlüsü’nün ilkelerini tamamen yansıtmasını beklediğini söyledi. Montas, Genel Sekreter Ban’ın yeni Filistin hükümetinin bu doğrultuda olumlu adımlar atmasını istediğini ve hükümetin icraatlarını dikkatli bir şekilde takip edeceğini belirtti. BM, ABD, AB ve Rusya’nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü yaptığı açıklamalarda ‘’şiddeti bırakacak, İsrail’i tanıyacak, yol haritası dahil olmak üzere İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmalara saygı gösterecek’’ bir Filistin hükümetine destek vereceklerini söylüyorlar.

/ RAMALLAH

22.03.2007


 

Bush ve adamları zorda

ABD’de Bush yönetiminin 2004’te tüm savcıları görevden almayı planladığına dair belgelerin ortaya çıkmasıyla başlayan savcı krizi sürüyor. Demokratlarla çatışma istemediğini belirten Başkan George Bush, Demokratları “şov yapmamaları” yolunda uyardı.

Bush, 8 federal savcının görevden alınması yüzünden çıkan krizde danışmanlarının, senato komisyonunda yemin altında dinlenmelerine izin vermeyeceğini söyledi. Bush açıklamasında, personelinin yemin altında değil, özel olarak dinlenmelerine izin vermeyi teklif etti. Ancak Senato yargı komisyonu başkanı, Bush’un bu teklifini reddetti.

Bush açıklamasında ayrıca, saygın kamu çalışanlarını hedef alan bu yanlı incelemeye taraf olmayacaklarını ve aralarında siyasi danışmanı Karl Rove ve eski danışmanı Harriet Miers’in bulunduğu personelinin dinlenmesi için gösterilecek her türlü çabayla mücadele edeceğini belirtti.

Kongredeki Demokratlar, Adalet Bakanı Albert Gonzales’i 8 savcıyı siyasi nedenlerden dolayı görevden almakla suçluyor ve istifa etmesini istiyor. Gonzales’i destekleyen Bush ise Demokratları “siyasi puan kazanmak” için savcılarla ilgili konu üzerine tartışma başlatmamalarını istiyor.

Bu arada, Benzeri bir kriz de Pakistan da yaşanıyor, Pakistan’da yüksek mahkeme başkanının Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından görevinden alınmasını protesto için binlerce avukat gösteri yapıyor. Başyargıç İftihar Çaudri’nin 9 Mart’ta görevden alınması hukukçuları, muhalefeti ve çok sayıda Pakistanlıyı ayağa kaldırmış, Müşerref siyasî hayatının en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Çaudri’nin, anayasa gereğince bu yıl genelkurmay başkanlığını bırakması gereken Müşerref’in bu görevde kalmasına karşı çıkacağı endişesiyle görevinden alındığı iddia ediliyor. Doğudaki Pencap eyaletinin şehrinde Lahor kentinde 3000 avukat, hükümet karşıtı sloganlar atarak gösteri yaptı. Pencap eyalet meclisi yakınında oturma eylemi yapan avukatlar, tüm eyalette duruşmalara da girmiyorlar.

/ ANKARA

22.03.2007


 

Chirac’dan Sarkozy’e destek

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, cumhurbaşkanı seçiminde, partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) adayı, İçişleri Bakanı Nicholas Sarkozy’ye destek verdi. Chirac, ilk turu Nisanda yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, “meziyetleri” nedeniyle Sarkozy’ye destek vermeyi uygun gördüğünü söyledi.

Kamuoyu yoklamalarına göre başa baş devam eden cumhurbaşkanlığı yarışında Sarkozy’yi ön plana çıkartabilecek gelişmeyi televizyondaki açıklamasıyla duyuran Chirac, “Oyumu ve desteğimi ona vermem çok doğal” dedi. UMP’den, Sarkozy’ye tam destek vermesini isteyen Chirac, Sarkozy’nin içişleri bakanlığı görevinden 26 martta ayrılacağını ifade etti. Fransa’da cumhurbaşkanlığı görevini 12 yıldır sürdüren Chirac, yaptığı açıklamayla Sarkozy ile arasındaki sorunların son bulduğu mesajını verdi ve UMP’nin seçim kampanyasına destek oldu. Chirac’ın, seçimlerin mayıs ayında yapılacak ikinci turundan sonra görevi devretmesi bekleniyor.

/ PARİS

22.03.2007


 

Bolton: İran’da rejimi değiştirelim

ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, Kuzey Kore ile İran’ın, nükleer niyetlerinden asla vazgeçmeyecekleri görüşünü savundu ve “Tek seçenek, İran’da rejimi değiştirmek” dedi.

Bolton, Kuzey Kore’nin talebi üzerine 25 milyon dolarlık dondurulmuş hesabın serbest bırakılmasını eleştirdi ve İran’a savaş açmanın, nükleer güce sahip bir İran’a tercih edilebileceğini söyledi. İran’ın nükleer çalışmalarından doğan sorunun diplomatik yoldan çözülebileceğine inananların, BM Güvenlik Konseyi’nde konuşma yapmayı planlayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a kulak vermelerini umduğunu belirten Bolton, “İran’ın, nükleer niyetinden asla vazgeçmeyeceğini gösteren geçmişi açık. Liderler arasında, yolun nükleer silaha uzandığı konusunda görüş ayrılığı yok” dedi.

Bolton, BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek İran’a yönelik yeni yaptırımların fazla bir etkisi ve caydırıcılığı olmayacağını ifade etti ve İran’ı durdurmanın tek yolunun, ABD’nin halihazırda yaptığı gibi finansal açıdan baskı ve tecrit politikası izleyerek, BM Güvenlik Konseyi dışında hareket etmek olduğunu savundu.

Bolton, “Tek seçenek, İran’da rejimi değiştirmek. Bu askeri güç kullanarak mı olmalı? İran halkının gücüyle olmalı” diye konuştu.

/ NEW YORK

22.03.2007


 

Somali de yeni ‘Karaşahin Düştü’ sahnesi

Somali’nin başşehriMogadişu’da Etiyopya ve Somali askerleriyle militanlar arasında çıkan çatışmada ölenlerin sayısı 14’e yükseldi. Görgü şahitleri ve sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, çatışmalarda ölenlerin 6’sı asker, 8’i sivil.

Başkent, çatışmalardan sonra militanların şiddet gösterilerine de sahne oluyor. Ölen askerlerin cesetlerini zafer göstergesi olarak caddelerde sürükleyen militanlar, bir Etiyopya ve bir Somali askerinin cesedini sokakta sürükledikten sonra ateşe verdi. Cesetlerden biri yanarken, kadınlar da cesede taş attı. Somali’de 1993’te silahlı milislerin bir Amerikan Blackhawk helikopterini düşürdükten sonra Amerikalı askerleri caddelerde sürüklerken çekilen görüntüler dehşet uyandırmıştı.

/ MOGADİŞU

22.03.2007


 

Dünya, Iraklılara kayıtsız

Birleşmiş Milletler’e bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği, Irak’ın işgalinin insanî sonuçlarının gözardı edildiğini, bunun ‘alçakça’ bir tavır olduğunu kaydetti. Kuruluş, BM’nin Ürdün ve Suriye gibi Irak’tan göçmen akınına uğrayan ülkelere yardım etmek gibi çok büyük bir görevi yüklendiğini de belirtti.

Yüzbinlerce kişinin sağlık, eğitim, gıda gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için acil olarak dış yardım gerektiğini vurgulayan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, mültecilerin yaklaşık dörtte birini çocuklar oluşturuyor.

Yük, Suriye ve Ürdün’ün omzunda

Suriye halihazırda bir milyon iki yüz bin Iraklıya ev sahipliği ettiğini, bu sayının giderek yükseldiğini kaydediyor. Ürdün’de de 700 ila 800 bin Iraklı mülteci bulunduğu tahmin ediliyor.

Bazı tahminlere göre Irak’ı her

ay 50 bin kişi daha terkediyor

Ürdün ve Suriye’nin 1951 Mülteciler Sözleşmesi’ni imzalamamış ülkeler olmasına karşın Irak’tan kaçanlara cömertçe misafirperverlik gösterdiğini belirten BM yetkilileri, iki ülkenin de kaynaklarını zorladıklarına dikkat çekti.

Mültecilere yardım yetersiz

Irak’ın bir diğer komşusu Suudi Arabistan ise kaçak göçü ve sınırdan sızmaları önleyebilmek için yüzlerce kilometrelik sınırına bir set çekiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) mülteci siyasetleri direktörü Bill Frelick de, uluslar arası toplumun durumun aciliyetini kabul konusunda isteksiz davrandığını kaydetti.

Frelick, bu isteksizliği sorunun ciddiyetini kabul etmenin özgür ve demokratik bir Irak inşa etme görevinin iyi gitmediğini kabul olacağını söyleyerek açıkladı. Ülke dışındaki yaklaşık iki milyon Iraklıya ek olarak, ülke içinde de yaklaşık iki milyon kişi, şiddetten kaçmak üzere iç göçe maruz kalmış durumda. BM, özellikle güvenlik şartlarının daha iyi olduğu vilayetlere akın olduğunu, bazı vilayetlerin bunun karşısında geçişlere izin vermeme yolunu seçtiğini kaydediyor. Sünnî ve Şiîler karma semtlerden, kendi mezheplerinin yoğun olduğu kesimlere yöneliyor. Önemli bir kesim de Kuzey Irak’a yöneliyor.

22.03.2007


 

Rusya, İran’a yumuşak yaptırımları destekleyecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı “aşırıya kaçacak” yaptırımları desteklemeyeceklerini söyledi.

Lavrov, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, “Güney Afrika ve Endonezya, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesinin küresel öneminin altını çizerek Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısında değişiklik için öneriler getirdiler. Bizce bu değişikliklere çok büyük önem atfetmek gerekiyor” dedi. Güney Afrika ve Endonezya’nın değişiklik teklifini yapıcı bir şekilde değerlendireceklerini ifade eden Lavrov, “İran’a karşı sabırlı ve orantılı hareket etmek konusunda anlaşmıştık. Biz aşırıya kaçacak yaptırımları desteklemeyeceğiz” dedi.

/ MOSKOVA

22.03.2007


 

Avrupa yeni bir iklim politikası belirliyor

AB troykasını oluşturan Almanya, Slovenya ve Portekiz’in cumhurbaşkanları, Birliğin kurulması için imzalanan Roma Anlaşmalarının 50. yıl dönümü dolayısıyla ortak bir makale yayınladılar.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Slovenya Cumhurbaşkanı Janez Drnovsek ve Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva tarafından hazırlanan makale, ‘’Avrupa iklim politikasında öncü rolü oynamalı’’ başlığıyla Alman Frankfurter Rundschau gazetesinde yayınlandı. Cumhurbaşkanları, dünyada kuraklığa ve bazı yerlerde sel felaketlerine sebep olan küresel ısınmanın, özellikle sanayileşmiş ülkelerin çabalarıyla önlenebileceğine dikkati çekerek, Avrupa’nın bu konuda öncü rolü oynaması gereğine vurgu yaptılar.

/ BERLİN

22.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004