Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Problem seçim değil, istihdam

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, Türkiye’nin asıl probleminin seçimler değil, istihdam olduğunu söyledi. Mobilya, finans, demir-çelik, lojistik, tekstil, kimya, pazarlama, enerji ve bilişim olmak üzere sekiz ayrı alanda, 29 şirket ve 7 ayrı markası bulunan Boydak Holding, 2006 yılı değerlendirmesi ve 2007 yılına ilişkin beklentilerini, Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı bir toplantıyla açıkladı.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, toplantıda yaptığı konuşmada, hedeflerinin üzerinde bir performans sergileyen grubun, 2006 yılını 2 milyar 413 milyon YTL ciro ile kapattığını ifade ederek, yatırım kararlılığı içinde olduklarını vurguladı.

“2007 CİRO HEDEFİMİZ

3 MİLYAR YTL “

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak da holdingin faaliyet gösterdiği sektörlere ilişkin bilgi verdi. Bir önceki yıla göre yüzde 26 ciro artışı elde eden Boydak Holding’in AR-GE ve çevre konusunda geçen yıl 8,5 milyon dolar yatırım yaptığını anlatan Boydak, ‘’Grup olarak 2007 yılında yüzde 23 ciro artışı hedefliyoruz. 2007 ciro hedefimiz ise 3 milyar YTL’’ dedi. Dünya çapında İspanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Mısır, Almanya ve ABD başta olmak üzere 70’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Boydak, holdingin 2007 yılı ihracat hedefinin ise 225 milyon dolar olduğunu bildirdi. Memduh Boydak, Hes Kablo, Boyteks, Boytaş, Form Sünger, Borçelik gibi üretim tesisleri için kapasite artırımına yönelik yeni yatırım projeleri olduğunu da aktardı.

ÖNCELİK İSTİHDAM OLMALI

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak ise grubun kârını paylaşmak istediklerini ama şu an bir geçici süreç içinde bulunduklarını dile getirdi. Boydak, ‘’Bu senenin sonunda ya da 2008’de, üretim şirketlerinden başlamak üzere halka arzlar gerçekleşecek’’ dedi.

Seçimlerle ilgili bir soru üzerine ise Mustafa Boydak, Türkiye’nin asıl probleminin seçimler değil, istihdam olduğunu söyledi. Gruplarında çok sayıda mimar çalıştırdıklarını da hatırlatan Boydak, “Yakın zamanda Kayseri Valiliğiyle birlikte açıklayacağımız bir projemiz var. Buna göre, meslek liselerinin araç ve gereçlerini çağın şartlarına uygun hale getireceğiz. Türkiye’de yaşanan sıkıntılardan biri de meslek liseleriyle ilgili olanıdır. Bu konudaki sıkıntılar sona ererse, holding olarak bu sahaya da yatırımlar yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.03.2007


 

Hazine-IMF mutabakatı tamam

Türkiye’de bulunan IMF heyetiyle görüşmelerin, stand-by düzenlemesinin 6. gözden geçirme çalışmalarına yönelik olarak sürdürüldüğü ve program kapsamındaki birçok konuda mutabakata varıldığı bildirildi. Yapılan açıklamada, elektrik başta olmak üzere, KİT malî dengesinin sağlanması için zam yapılması gerektiği ifade edildi.

Hükümet, tamamlanan IMF görüşmelerinin ardından faiz dışı harcamalarda tasarruf mesajı verdi. IMF heyeti, 1 Mart’ta başlayan altıncı gözden geçirme çalışmalarını önceki gece tamamladı. 2007’ye yönelik makroekonomik çerçevede değişiklik yapılmadı. IMF’nin hükümetle temaslarında 2006’da büyümenin yüzde 5’i, faiz dışı fazlanın da yüzde 6.5’i aşacağı tespit edildi. Cari açığın da yıl sonuna doğru azaldığı belirlendi. Ancak görüşmelere ilişkin açıklamada özellikle faiz dışı harcamalarda tasarruf yapılacağı mesajı verildi. Tedbirler konusunda detay verilmedi. Ancak bir önceki niyet mektubundaki ifadeler doğrultusunda 1 milyar YTL tutarında bir tedbir geliştirilmesi bekleniyor. Sağlık harcamalarının 2007 hedefleri çerçevesinde kalmasını sağlayacak tedbirlerin de belirlendiği bildirildi.

Yapısal reformlarda yeni bir takvime bağlanmasında sağlanan mutabakatın özellikle sosyal güvenlik için ikinci bir ertelemede uzlaşıldığını gösterdiği belirtiliyor. Gözden geçirmenin tamamlanması için KİT’lerin orta vadede kamu maliyesi hedefleriyle uyumlu olmasını sağlayacak tedbirler üstünde çalışılacağı belirtilirken, bu ifadelerin özellikle elektriğe zam yapılacağı değerlendirmelerini güçlendirdiği vurgulanıyor.

/ ANKARA

22.03.2007


 

Vatandaş fiş almadı, KDV geliri azaldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, vatandaşların Ocak ayından itibaren fiş-fatura toplamayı bırakması yüzünden Şubat’ta tahsil edilen KDV miktarının yüzde 80 azaldığını belirterek, ‘’Hazır, Cumhurbaşkanı Sezer yasayı Meclise iade etmişken vergi iadesi yeniden getirilmeli’’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, vergi iadesinin kaldırılmasının kayıtdışılığı artıracağı uyarısında bulunduklarını ifade eden Aygün, 2006 Şubat ayında 647 milyon YTL olan beyana dayanan KDV’nin, bu yıl Şubat ayında yüzde 82.4 azalarak, 114,3 milyon YTL’ye gerilediğini, Şubat’taki toplam KDV gelirinin ise yüzde 80 azaldığını ve 146 milyon YTL’ye indiğini belirtti. Vatandaşların fiş toplanmaması sebebiyle vergi gelirlerinde 4 milyar YTL’lik kaybın ortaya çıkmasının beklendiğini vurgulayan Aygün, ‘’Hazır, Cumhurbaşkanı Sezer yasayı Meclise iade etmişken vergi iadesi yeniden getirilmeli’’ dedi.

KDV’deki düşüş fişle ilgili değil

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, KDV’de Şubat ayında görülen azalışın, fiş toplama uygulamasından vazgeçilmesiyle ilgisi olmadığını söyledi.

CNBC-e’nin yayınına katılan Arıoğlu, Ocak’ta ve özellikle Şubat’ta ihracatçılara yapılan KDV iadesinde bir miktar artış olduğunu, bunun sebeblerini netleştirince kamuoyuna açıklayacaklarını ifade etti. Arıoğlu, tekstilde KDV’nin Mart 2006’da indirildiğini, bu sebeple Mart’ta KDV iadelerinin azalmasının beklenebileceğini ifade etti.

Şubat’ta 2 milyar YTL olan bütçe açığına ilişkin olarak da Arıoğlu, 400 milyon YTL’nin üzerindeki bir vergi alacağının tahakkuka girdiğini ancak tahsilatının Mart’a kaydığını belirtti.

/ ANKARA/İSTANBUL

22.03.2007


 

İhracat 100 milyar doları geçecek

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, 75 günlük ihracat artışının, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 29 olduğunu belirterek, ‘’Geçen yılki ihracata göre yüzde 29 değil, yüzde 17’yi yakalarsak 100 milyar doları geçmiş oluyoruz. Şu anda hedefin epey üzerindeyiz’’ dedi.

Boğa, 1 Ocak-15 Mart dönemine bakıldığında ihracatta 20 milyar doların aşıldığını, geriye 80 milyar dolar kaldığını belirterek, şunları kaydetti:’’Geriye doğru 17 Mart 2006-2007 aralığına baktığımızda da 90 milyar doları geçtik. Yani biz mart ayı itibariyle 8,5 milyar doları yakalayacağız. Ayda 8,5 milyar doları yakalamaya devam edersek, 100 milyar doları geçiyoruz. Şu anda 75 günlük ihracat artışımız, ortalama yüzde 29. Geçen yıl ki ihracata göre yüzde 29 değil, yüzde 17’yi yakalarsak 100 milyar doları geçmiş oluyoruz. Şu anda hedefin epey üzerindeyiz.’’

/ BURSA

22.03.2007


 

İETT arazisini Dubai Şeyhi aldı

İETT’nin Levent’teki garajının arazisi için yapılan ihaleyi 980 milyon YTL’yle Dubai Şeyhi Maktum’un şirketlerinden Sama Dubai kazandı. 265.8 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkan arazi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 705 milyon dolarla Sama Dubai verdi.

Sama Dubai, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş’ın isteği üzerine 977 milyon YTL’lik teklifi 980 milyon YTL’ye yükseltti.

20 şirket ihale için şartname alırken, arazi için Toray İnşaat, Biskon Yapı, Zorlu Gayrimenkul, Sama Dubai, Taşyapı, Limak ve Nurol-Fiba ortak girişimi teklifte bulunmuştu.

/ İSTANBUL

22.03.2007


 

İstihdam üzerindeki vergileri azaltın

Ankara Organize Sanayi Tekstil Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süreyya Kayıhan, istihdam üzerindeki ağır vergi yükünün önemli bir sorun olduğunu belirterek, istihdam vergisinin indirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin, istihdam üzerindeki vergi yüküyle OCED’nin önde gelen ülkeleri arasında bulunduğunu ifade eden Kayıhan, ‘’İstihdam üzerindeki ağır yüklerin hafifletilmesi, SSK primlerinde ve Gelir Vergisi Kanununda gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılarak istihdam maliyetlerinde rekabetçi bir seviye yakalanması, hem ülkeye yeni yatırımların gelmesini hem de Türkiye’nin rakip ülkeler arasından sıyrılmasını sağlayacak’’ dedi.

/ ANKARA

22.03.2007


 

Kayıt dışına banka formülü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışıyla mücadele çerçevesinde çalışanların ücretlerinin brüt olarak bankalara ödenmesi ve bu yolla gelir vergisi ve sigorta primlerinin doğrudan tahsiline imkân sağlanması yönünde bir çalışma başlattı.

SGK, özellikle işçi sendikalarının tepkisini çeken, prim ve vergi gelirlerini azaltan kayıt dışı ile mücadeleye yönelik olarak bir düzenleme üzerinde duruyor. Bu çerçevede, işverenlerin, çalışanların ücretlerini brüt olarak bankalara yatırması ve bu yolla, gelir vergisi ve sosyal sigorta primlerinin doğrudan tahsiline imkân sağlanması konusunda çalışılıyor.

/ ANKARA

22.03.2007


 

Sahte çeyrek altın uyarısı

Son günlerde piyasada gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olan sahte ve düşük ayarlı çeyrek altın satıldığı belirtilerek, mağdur duruma düşmek istemeyen vatandaşların alışverişlerini mutlaka kuyumculardan yapmaları istendi.

Adana Kuyumcular Odası 2. Başkanı Oğuz Başman, daha çok kadınların kendi aralarında düzenledikleri günler ile sünnet, düğün ve nişan törenlerinde takılan altınlar arasında özellikle çeyrek altında sahtecilik olayına son dönemde sıkça rastlandığını ifade etti. Başman, ‘Mağdur olunmaması için alışverişlerin mutlaka kuyumculardan yapılmasını öneriyoruz’’ dedi.

/ ADANA

22.03.2007


 

Rekabet’ten tıbbi malzemecilere ceza

Rekabet Kurulu, 2002 yılı tıbbi sarf malzemeleri pazarında anlaşarak fiyat belirledikleri ve Rekabet Kanununu ihlal ettikleri tespit edilen 22 şirkete, toplam 6,2 milyon YTL tutarında ceza verdi.

Bu arada Rekabet Kurulu Kanunu gereği Kurulun kararının ardından, karara konu dönemde gerçekleştirdikleri ihlal sebebiyle zarara uğrayan gerek SSK hastanelerinin gerekse özel hastanelerin, Ticaret Mahkemelerine başvurması durumunda, zararlarını tazmin etme şansları bulunuyor.

/ ANKARA

22.03.2007


 

Bayraktar: Suyu iktisatlı kullanmalıyız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin su fakiri ülkeler grubuna girdiğini’’ bildirdi.

“22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan TZOB Başkanı Bayraktar, su kaynağının çok sınırlı olduğunu, talebin ise giderek arttığını ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin sanıldığı gibi ‘’su zengini bir ülke’’ olmadığını ifade ederken, ‘’kullanılabilir su potansiyelinin kişi başına düşen payı gözönüne alındığında, uluslararası normlara göre Türkiye’nin su fakiri ülkeler grubuna girdiğini’’ açıkladı.

Su tasarrufunun önemini vurgulayan Bayraktar, Türk çiftçisinin bu konuda duyarlı olduğunu ve su uygulama randımanı yüksek sulama metodlarına yönelmeye çalıştığını ifade etti. Bayraktar, hükümetin su tasarrufu amacıyla kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine yönelik kredi ve faiz indirimi teşviklerini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘’Su Konseyi’’ kurulmasını ve ‘’Havza Su Yönetimi’’ birimlerinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

22.03.2007


 

Memur-Sen’e acil sağlık hizmeti

Memur-Sen, üyelerinin sağlığı için, dünya standartlarında acil sağlık hizmetleri veren Medline ile yeni bir projeye imza attı.

Memur Sen, Medline ve Türkiye Finans Katılım Bankası ile birlikte gerçekleştirdiği işbirliği sonucu sendika üyelerinin yararlanabileceği ‘Acil Sağlık Hizmeti’ paketi tanıtıldı.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, kurulduğu günden itibaren hizmet sendikacılığını kendine temel ilke edinen Memur-Sen’in ana hedefinin; kamu çalışanlarının tüm sorunlarını çözmek olduğunu belirterek, kamu çalışanlarının sağlık sorunlarının çözümü noktasında Medline ve Türkiye Finans Katılım Bankası ile birlikte böyle bir projeye imza attıklarını söyledi.

Recep GÖREN / ANKARA

22.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004