Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

IMF politikaları mahvetti

Vatan Gazetesi yazarı Asaf Savaş Akat’ın, 22 Mart tarihli köşe yazısında “Buraya Nasıl Geldik?” sorusunu, ekonomist Mustafa Sönmez, “Son iki yılın IMF patentli para politikalarının değil, daha öncesine uzanan her tür IMF-Dünya Bankası patentli, piyasaperest, sosyal devlet düşmanı ekonomik yaklaşımların sonucudur” diye cevapladı.

Bianet’teki yazısında, 2000-2005 yılları arasında ekonomide başarı gibi gözüken gelişmeleri IMF’nin para politikalarına bağlayanların, bugün IMF ve onun yanlış politikalarının ekonomiyi olumsuz konjonktüre sıkıştırdığını söylediklerini belirten Sönmez, “Televoleciler, göremediler ki, Türkiye’yi 2001 krizine sürükleyen yine IMF’nin uygulattığı sabit kur politikasıydı ve o kur yüzünden kısa sürede cari açık büyüdü, sıcak paranın kaçışını getirdi ve kırılacaklar kırıldı, kriz patlak verdi” dedi.

2002’de iktidara gelen AKP’ninde kılavuzu karga IMF olduğu için, 2001 krizi öncesinin kriz şartlarına girmekten kurtulamadığını vurgulayan Sönmez şunları kaydetti: “2002’den itibaren topluma çok ağır bir yoksullaşma, işsizlik faturasını ödeterek, dışa verdikleri görüntü, düşük enflasyon, yüksek büyüme-ihracat, kurda istikrar kamu borcunda azalma, vs. oldu. Övündükleri büyüme ve ihracat, düşük kurla ithalata giderek bağımlı hale gelen bir sanayi büyümesi ve ihracatıydı. Kısa sürede cari açığın temel nedeni olduğu ortaya çıktı. İstihdam düşmanı bir büyümeydi, adım adım işsizliği artırdığı görülebiliyordu ama o zamanlar Asaf Hoca ve şürekasının gözü bunu görecek durumda değildi. Kamu net borcu azalmasına azalıyordu ama sağlık, eğitim, adalet, çevre ve her tür sosyal hizmetten uzaklaştırılmış bir kamuyu küçültme politikası sayesinde oluyordu bunlar. Dolaylı vergileri yüzde 70’lere çıkaran bir adaletsizlikle gerçekleşiyordu bunlar...

Düşük kur politikasının sanayiyi kemirdiğini, üretim eşiğini aşındırdığını daha 2000’lerin başında, hatta daha önce görebilirlerdi. Rota değişikliği son iki yılın ürünü değildir. Sanayiden kaçış çoktan başlamıştır, sürdürenler kerhen sürdürmektedirler. Sadece sanayi değil, finans da böyledir. Neden alıcısını bulan hemen yabancıya satmaktadır? Çünkü rekabet gücü ve direncini kendinde görememekte, onun yerine güçsüzlüğün delili olarak plazacılığa, inşaata sarılmaktadır yerli burjuvazi.

Özet olarak, sayın televoleciler, bu çöküş, son iki yılın IMF patentli para politikalarının değil, daha öncesine uzanan her tür IMF-Dünya Bankası patentli, piyasaperest, sosyal devlet düşmanı ekonomik yaklaşımların sonucudur, bu politikaların iflâsıdır.”

Yeni Asya / İSTANBUL

24.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bütçe harcamalarında faizin payı arttı

  IMF politikaları mahvetti

  Mortgage ile ev değil, çadır bile alınmaz

  Elektriği ürettiğimizden çok tüketiyoruz

  “LPG’de haksız rekabet var”

  Yurtdışı çıkış harcı 15 YTL’ye indi

  20 bin Irak’lı Antalya’da tatil yapacak

  TCDD’nin acele elemana ihtiyaç var

  Arçelik’e Japonya’dan 2 mükemmellik ödülü

  Tofaş’ın ihracat geliri yüzde 42 arttı

  Şırnak Belediyesi otogar yapacak

  İhlas’a inşaat yatırımı için Çinli ortak

  Çiftçi buğdayını ‘cebinde’ taşıyacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004