Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gergin atmosferde İran oylaması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların artırılmasını oylamak üzere dün Tbiraraya geldi. Oylama, önceki gün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ABD’nin vizeyi geç vermesi nedeniyle toplantıya katılmama kararı alması ve 15 İngiliz askerinin İran karasularında yakalanmasıyla gergin bir atmosferde yapıldı.

Konseyin veto hakkına sahip daimi beş üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya; önceki gün İran aleyhine bir taslak metin üzerinde anlaşmıştı. ABD, kararın oybirliğiyle alınması için konseyin geçici üyelerinden Endonezya’yı ikna etmek için yoğun çaba harcıyor. İran’a 23 Aralık’ta uygulanmaya başlanan yaptırımlar, hassas nükleer malzemelerin ve balistik füzelerin bu ülkeye satışının engellenmesi ve nükleer programla ilgili bazı kişilerin hesaplarının dondurulmasını kapsıyordu. Dün oylanan tasarıda ise İran’a konvansiyonel silah ambargosu ile devlet bankası Sepah’ın tüm hesaplarının dondurulması öngörülüyordu. Tasarıda ayrıca, uluslarası finans kuruluşlarına İran’a birçok alanda kredi vermemesi için çağrı yapılıyor.

Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesinde İran’la ABD arasında vize krizi yaşandı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kendisinin ve beraberindeki heyetin vize başvurusunun önceki güne kadar onaylanmaması üzerine ülkesinin nükleer programını savunmak için New York’a yapacağı ziyareti iptal etti. İran, Ahmedinejad’ın yanında gidecek diplomat heyetine ABD tarafından vize verilmesinde bilerek yaşanan gecikmenin ABD’nin bir planı olduğunu iddia ettti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü İran tarafının vize taleplerini kabul ettiklerini duyurmuş, fakat gerekli belgeler ancak önceki gün hazırlanabilmişti. İran’ı Güvenlik Konseyi’nde Ahmedinejad yerine daha önce vize alan Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki temsil ediyor. Mutteki’nin toplantıda bazı öneriler yapması beklenirken, Tahran’ın barışçıl olarak nitelediği nükleer faaliyetlerinden taviz vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Batılı ülkeler, daha önce İran’ın önerilerini reddederek, Tahran’ın atom bombası yapabilecek bir nükleer teknoloji elde etmesi ihtimalini kabul edemeyeceklerini vurgulamıştı.

Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Alejandro Daniel Wolff, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın dün BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak İran karar tasarısı oylaması öncesinde New York’a gelerek konuşmasını yapabileceğini söyledi.

/ NEW YORK

25.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak'tan seneye çekilelim

  Gergin atmosferde İran oylaması

  Pazarlık için mi kaçırıldılar?

  Amerikalı generalden Ermeni tasarısı uyarısı

  Mao’nun oğlu öldü

  Hasan Bulgar kralının yeni torunu

  Bağdat’ta karakola kanlı saldırı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004