Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Konsey’den İran’a güçlü mesaj

BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yaptırımları genişletme kararı almasının ardından Beyaz Saray memnuniyetini açıklarken, AB, ‘’müzakereler sürmeli’’ açıklaması yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe yaptığı açıklamada, kararla, İran’a güçlü bir mesaj verilmiş olduğunu söyledi.

Johndroe, ‘’oylamayla, İran liderliğine güçlü bir mesaj verildi: ülkenizi ve halkınızı izole etmeyi bırakın, programınızı (uranyum zenginleştirme) bırakın ve masa başına gelin’’ diye konuştu. Sözcü, uluslararası toplumun İran’a karşı tek vücut olduğunu ve bu ülkeye, ‘’alınan önlemlerin gelecekte daha da sertleşebileceği mesajının verilmiş olduğunu’’ ifade etti.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer programına yönelik yaptırımlar içeren 1747 sayılı yeni kararı kabul etmesinin ardından, Fransa, ABD ve İngiltere BM temsilcileri, yaptırımların İran halkını cezalandırmak amacı taşımadığını söylediler.

Kararın hazırlanmasında aktif rol alan 3 ülkenin temsilcileri, İran’ın nükleer programını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması ve müzakerelere dönmesi durumunda, yaptırımların da askıya alınacağını belirttiler.

Fransa, İngiltere ve ABD’nin BM temsilcileri oylamadan sonra yaptıkları konuşmalarda, kabul edilen kararın İran’ı halkını cezalandırmak amacını taşımadığını, bu kararın kabul edilmesinin tek nedeninin İran’ın uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmemesi olduğunu ifade ettiler.

İngiltere Büyükelçisi Emry Jones Parry, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’nın dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği’nin yüksek temsilcisi tarafından kabul edilen bir açıklamayı okudu. Açıklamada, yeni kabul edilen 1747 sayılı kararın oy birliğiyle kabul edilmesinin, uluslar arası toplumun İran’ın nükleer programına yönelik ciddî endişelerinin bulunduğunu gösterdiğini ve amaçlarının bu sorunu müzakereler yoluyla çözmek olduğunu söyledi.

İngiltere’nin BM Temsilcisi Jones Parry, ‘’İran’ın nükleer programını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması halinde yaptırımların da askıya alınacağı’’ yolundaki önerinin geçerli olduğunu belirtti. Parry, ‘’İran’ın bu fırsatı değerlendirerek bizimle müzakereye yapmasını istiyoruz. İran’a önerilerimiz hem İran’ın, hem bölgenin yararına olacak, hem de uluslararası endişeleri bertaraf edecektir’’ diye konuştu.

ABD’nin BM Daimî Temsilci Vekili Alejandro Daniel Wolff ise yaptığı açıklamada, İran’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığını, ümitlerinin İran’ın bu kez yeni kabul edilen 1747 sayılı kararı kabul etmesi olduğunu söyledi. Wolff, İran liderinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ‘’yırtık bir kâğıt parçasına’’ benzetmesinin ve bu kararlara uymayacağını söylemesinin kabul edilmez olduğunu ifade etti.

Alejandro Daniel Wolff, BM’nin bir üyesi olan İran’ı BM Şartı’na uymaya çağırarak, İran’ın nükleer faaliyetlerinin uluslar arası barış ve güvenliği tehdit ettiğini, BM Güvenlik Konseyi’nin buna karşı karar alma yetkisi olduğunu söyledi.

İsrail yeni karardan memnun

Katar’ın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Nasır Abdülaziz El-Nasır ise oylamadan önce yaptığı açıklamada, Katar’ın İran’ın barışçıl nükleer programına sahip olmasını desteklediğini belirtti.

Bu arada, İsrail ve Japonya, BM Güvenlik Konseyinin İran’la ilgili yeni yaptırımlar öngören yeni karar tasarısını kabul etmesinden memnun olduklarını bildirdiler. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Miri Eisin, yaptığı açıklamada, “İsrail, doğru yönde atılmış bir adım olan bu kararı, memnuniyetle karşılamaktadır” dedi.

/ WASHINGTON/BRÜKSEL

26.03.2007


 

İran, AB için önemli

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “İran’ın AB için önemli bir ülke, önemli bir partner olduğunu” söyledi.

Solana, gazetecilerin, BM Güvenlik Konseyinin yaptırımları genişletme kararı almasına ilişkin sorularını cevaplarken, “AB olarak İran ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz” dedi, ancak İran’ın da nükleer programıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Nükleer soruna ilişkin olarak İran ile görüşmelere devam edilmesi gerektiği görüşünü yineleyen Solana, bu sorunla ilgili İranlı müzakereci Ali Laricani ile görüşeceğini kaydetti. Solana, Laricani ile görüşmesinde, müzakerelerin yeniden nasıl başlatılabileceği üzerinde durmak istediğini bildirdi. Solana, diyalog sürecinde ısrarcı olacağını, sorunun barışçı yollarla çözülmesi için gereken siyasi çabaları azaltmadan sürdüreceğini vurguladı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana açıklamasında, ‘’müzakere için kapının İran’a hâlâ açık olduğunu’’ söyledi. Solana açıklamasında, AB’nin, soruna görüşmeler yoluyla çözüm bulunması politikasına bağlı olmayı sürdürdüğünü vurguladı. Solana, İran’a en yakın konumda olan ülkelerin, nükleer müzakerelerde bu ülkenin temsilcisi olan Ali Laricani ile temas kurarak, müzakere sürecine girilmesi yönünde çaba göstermelerini de istedi.

Solana, İran’ın 15 İngiliz askerini gözaltına almasının, durumu daha da zorlaştırıp zorlaştırmayacağını soran gazetecilere, “iki konu birbiriyle karıştırılmamalı” dedi. Solana, “Bu farklı bir konu ve İran ile İngiltere’nin karşılıklı sorumluluklarını ilgilendiriyor” diye konuştu

/ BERLİN

26.03.2007


 

İran, İngilizleri casusluktan yargılayacak

İngiliz basını, İran’ın, esir aldığı 15 İngiliz deniz piyadesini casusluk suçundan yargılamaya hazırlandığını yazdı.

The Sunday Times gazetesi, iddiasını, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a yakın çevrelerin etkili olduğu bir internet sitesine dayandırdı. Sitede, İngiliz askerlerinin yargılanacağına dair haberlerin önceki gece yayımlanmaya başlandığını duyuran Times, internet sitesinde İngiliz askerlerinden “asiler” diye söz edildiğini bildirdi. Sitede ayrıca, İngiliz askerlerinin bilinçli olarak İran topraklarına girdiklerinin cevaplaması halinde bu kişilerin casusluk yapmaktan suçlu bulunacakları yorumuna yer verildiğini de kaydeden Times, sitede “durumun böyle olması halinde bunun İran yasaları uyarınca cezası ağır olacaktır, casusluk İran yasalarında en ağır suçlardan biridir” ifadesinin yer aldığını duyurdu. Guardian gazetesi de İran’ın İngiliz askerleri hakkında dava açmaya hazırlandığını yazdı.

Bu arada, The Sunday Telegraph gazetesinde yer alan bir haberde, CIA’nın İngiliz istihbaratı MI6’i geçen ocak ayında Irak’ta İran istihbaratı elemanı oldukları zannıyla tutuklanan 5 kişinin intikamını almak için böyle bir eyleme geçeceği yolunda uyardığı iddia edildi.

/ LONDRA

26.03.2007


 

‘Türkiye ile ilişkiler stratejik’

İtalya Senato Başkanı Franco Marini, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin stratejik önem taşıdığını söyledi.

Ansa’nın haberine göre, 3 günlük resmî ziyaret için dün Cezayir’e giden Marini’nin uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye ile ilişkileri kararlı bir şekilde ileriye götürmek lâzım. Tabii belirli şartlarr getirilebilir ama Türkiye’nin AB’ye girişi, İslâm dünyasıyla ilişkiler açısından stratejik önem taşıyor’’ dedi. Marini, Türkiye’nin üyeliğiyle AB’nin dünyadaki gücünün artacağına da dikkati çekerek, ‘’Dış politikadan ve ortak savunma politikalarından yoksun durumdaki Avrupa, dünyada daha önemli bir rol oynama arzusundaysa Türkiye’nin mevcudiyeti nitelikli bir atılım sağlayacaktır’’ diye konuştu.

/ ROMA

26.03.2007


 

Ermenistan başbakanı öldü

Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan’ın kalp krizi geçirerek öldüğü bildirildi.

Margaryan’ın sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, Başbakanın öldüğünü belirtirken, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.Andranik Margaryan, 2000 yılında Ermenistan’da başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

/ ERİVAN

26.03.2007


 

Irak’ta Sünni camiye saldırı

Irak’ta Sünnilerin gittiği bir camiyi basan silâhlı kişiler, minareyi yıkıp, camiyi ateşe verdi.Polis, Bağdat’ın 50 km güneyindeki Hasva kasabasındaki camiyi basan silahlı militanların, minareyi patlayıcılarla tahrip ettiklerini söyledi.

Caminin de ateşe verildiğini belirten polis, baskında bazı kişilerin ölmüş ya da yaralanmış olabileceğini belirtti. Polis, camiye yapılan saldırının, “bir intikam saldırısı gibi göründüğünü” söyledi.

Aynı kasabada önceki gün re bir Şii camisi yakınında bomba yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında 9 kişi ölmüş, 43 kişi yaralanmıştı. Bölge sağlık müdürlüğü ise ölü sayısının 16 olduğunu bildirmişti.

/ BAĞDAT

26.03.2007


 

Japonya'daki 7'lik depremde bir ölü

Japonya’da meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 160’tan fazla kişi yaralandı. İşikava bölgesinin kuzey kıyısının açıklarında meydana gelen depremde bir kadının da öldüğü bildirilmişti.

Japonya Meteoroloji Ajansı, 6,9 büyüklüğündeki depremin yerel saatle 09:42’de (TSİ 03:42) meydana geldiğini bildirdi. Meteoroloji Ajansı daha önce depremin büyüklüğünü 7,1 olarak açıklamıştı.

Deprem, toprak kaymaları ve elektrik kesintilerinin yanı sıra su şebekesinde hasara ve toplu taşımada aksamalara yol açtı.

Deprem bölgesinde gece boyunca devam eden yağmur nedeniyle başka toprak kaymaları olmasından da endişe edildiği belirtildi. İşikava bölgesinde deprem sebebiyle en az 46 ev yıkılırken, Wajima şehrinde hasar gören 236 evde yaşayan binden fazla kişinin, spor salonları ve diğer kamu binalarına yerleştirildiği belirtildi.

/ TOKYO

26.03.2007


 

Neçirvan Barzani, PKK’nın nevruzunu kutladı

Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin sözde başbakanı Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK’nın siyasi kanadını oluşturan Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’nin (PÇDK) sözde liderinin Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Barzani, kanlı terör örgütü PKK’nın siyasî uzantısı olarak bilinen PÇDK’nın sözde lideri Faik Gulpi’ye gönderdiği mesajla örgütün Nevruz’unu kutladı. Barzani, örgütün Kandil Dağı’ndaki karargahına militan desteği sağlayan PÇDK’nın varlığını kabul ederken, sözde başbakan, Nevruz’un Kürtlerin ulusal bayramı olduğuna işaret ettiği mektubunda, “Sizin ve Kürt halkının Nevruz Bayramı kutlu olsun. Nevruz’un başka Kürt halkı ile bütün dünya halklarına barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, geçtiğimiz ay Washington ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kuzey Iraklı iki Kürt partinin (Kürdistan Demokrat Partisi ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği) terör örgütü PKK’ya açıktan destek verdiğini ifade etmiş, bu iki partinin örgütü sürekli kolladığına dikkat çekmişti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki de örgütün Irak’taki aktif bürolarını alınan kararla kapattı. Kuzey Iraklı Kürtlerin bu yöndeki tutumları ise Ankara tarafından yadırgandı.

/ ERBİL

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004