Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kütüphanelerin buruk haftası

Televizyon ve internetin, kitabın yerini daha fazla aldığı son yıllarda, öğrencilerin ödev yapmak için bile uğramadığı kütüphaneler gittikçe sessizleşiyor. 26 Mart -1 Nisan tarihleri arasındaki Kütüphaneler Haftasının amacı ise bu sessizliği bozmak...

Toplumumuzda kitaba ilgi hiçbir zaman istenen seviyede olmadı. Ama son yıllarda internetin yaygınlaşması ve televizyon kültürü, bu ilgisizliği had safhaya ulaştırdı. İnternetin oyun ve eğlence dışında fazla kullanılmaması ise işin bir başka boyutu. Eskiden ödev yapmak için uğranılan kütüphaneler ise, elektronik ortamın konforuyla iyice unutulmuş durumda.

Konunun bu boyutlarına dikkat çekmek, kütüphanelerin önemine vurgu yapmak için her yıl kutlanan Kütüphaneler Haftası bugün başladı. Hafta, 26 Mart -1 Nisan tarihleri arasında kutlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 43. Kütüphaneler Haftası’nın ana temasının ‘’Tarih Boyunca Kütüphane ve Kütüphaneci’’ olarak belirlendiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Kütüphaneler Haftası, Bakanlık, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği başta olmak üzere diğer kütüphane ve bilgi merkezlerinin katkılarıyla oluşturulan programla kutlanacak.

Kütüphaneler Haftası, bugün Küçük Tiyatro Sahnesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katılacağı açılış töreniyle başlayacak.

Devlet Tiyatroları tarafından hazırlanan özel bir dramanın sergileneceği törende, 2006 yılında başlatılan ‘’Kütüphaneler İçin’’ kampanyasına katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara Bakan Koç, tarafından teşekkür belgesi verilecek.

Hafta sebebiyle açılacak olacak sergilerde, Nobel Edebiyat Ödülü almış yazarların eserleri, Türk Edebiyatının Dışa Açılması (TEDA) Projesi kapsamında yayınlanan eserler, geçmişten günümüze Ankara’da çıkan süreli yayınlar ve nadir eserler ile Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin fotoğraf sergisi görülebilecek.

Yurt düzeyine yayılmış 60 gezici kütüphanenin yanı sıra, bin 118 halk, 47 çocuk, 14 yazma eser kütüphanesi olmak üzere toplam bin 179 kütüphane de panel, sempozyum, açık oturum, konferans, konser, yarışma gibi konularda çeşitli faaliyetler düzenlenecek.

Faaliyetler kapsamında, LÖSEV’li çocuklar için bir drama sahnelenecek, Anadolu insanına okuma alışkanlığı kazandırmak için eşek sırtında kitaplar taşıyan Mustafa Güzelgöz hatırasına da bir söyleşi gerçekleştirilecek.

26.03.2007


 

Hasankeyf’in bekçisi badem ağacı

Batman - Hasankeyf Suçeken köyünde ‘Umut ve Dayanışma Parkı’ oluşturuldu. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından organize edilen ağaçlandırma çalışmalarına Avrupa’dan birçok san’atçı, milletvekili ve gazeteci de destek verdi.

Tören de yapılan konuşmaların ardından yerli ve yabancı gruplar toplu olarak park alanına ağaç dikti.

Binlerce yıllık Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin mirasının yaşatılması için parka umut ağaçları diktiklerini belirten yabancı heyet, ayrıca Avusturya’dan getirdikleri ve dünya barışını simgeleyen badem ağacını da parka dikti.

Badem ağacını Avusturya’dan getiren İnsan Hakları Savunucusu, Karl Heinz Baumgartner, kendi inanışlarına göre badem ağacının umut ve barış getirdiğini ifade etti. Karl Heinz, “Bu ağacı Hasankeyf’i koruması için Umut ve Dayanışma Parkı’na dikeceğiz” dedi.

Hasankeyf’e destek amacıyla Suçeken köyüne gelen yerli ve yabancı gruplar ‘Umut ve Dayanışma Parkı’na ağaç dikti.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından organize edilen ve Avrupa’dan, aralarında çok sayıda san’atçı, milletvekili ve gazetecinin bulunduğu heyet, Suçeken köyünde kurulan ‘Hasankeyf Umut ve Dayanışma Parkı’nda ağaç dikimi gerçekleştirdi.

Ağaç dikimi sebebiyle Suçeken’de düzenlenen törende söz alan Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kusen, parkın neden Hasankeyf’te kurulmadığına açıklık getirdi.

Sit alanı kapsamında olan Hasankeyf’e bir çivi çakmak için bile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulundan izin alınması gerektiğini belirten Kusen, bu sebeple parkı, Hasankeyf’in bir uzantısı olan ve Hasankeyf ile aynı mimarı yapıya sahip olan Suçeken’de kurduklarını açıkladı.

26.03.2007


 

Edebiyatın kalbi Adana’da atacak

Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza ve Adana Edebiyat Girişimi’nin düzenlediği 1. uluslararası Adana Edebiyat Festivali, 5 Nisan 2007 Perşembe günü başlıyor.

Adana’da faaliyet gösteren 4 edebiyat, kültür ve san’at derneğinin bir araya gelerek Adana Edebiyat Girimi adıyla oluşturduğu kurul, Altın Koza ile birlikte 1. Uluslararası Adana Edebiyat Festivali için çalışmalar son aşamaya geldi.

Bölge, ülke ve komşu ülkelerden 100 dolayında şair, yazar ve eleştirmenin katılacağı 3 günlük festivalde “Çağımızın Edebiyatı” başlığı altında birinci gün şiir, ikinci gün öykü-roman, üçüncü gün deneme-eleştiri türlerinde açık oturumlar yapılacak.

Faaliyetlerde müzik ve sergiler de yer alacak. PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Edebiyatçılar Derneği (TED) ve İLESAM’ın katkıda bulunduğu festivale bir özel okul ile bazı alış-veriş merkezleri de destek veriyor. Adana Edebiyat Girişimi adına konuşan Dr. Şebnem Sema Tuncel, bağrında zengin bir edebiyat birimi taşıyan Adana’da ilk kez böyle bir faaliyet düzenlendiğini belirtti.

Bu festivalle edebiyatın nabzının kentte atacağını vurgulayan Tuncel, bütün san’atların temeli olan edebilyatı gündeme getirmek, eski ve yeni kazanımları toplumla buluşturmak istediklerini kaydetti.

Tuncel, amaçlarının bu faaliyetleri geliştirerek, geleneksel bir duruma getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

26.03.2007


 

İlâç gibi kitap servisi

Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastahanesinde hastalara ve refakatçilerine, ilaç taşınan seyyar arabalarda dünya klasiklerinden gezi rehberlerine kadar çok sayıda kitap, odalarına kadar götürülerek okumaları için ödünç veriliyor.

Alınan bilgiye göre, kömür havzasında sık görülen meslek hastalığı bulunan vatandaşların özellikle sık sık tedavi gördüğü hastahanede, hastaların yatış sürelerinde okuma alışkanlığı kazanmalarına yönelik kitap okuma faaliyeti düzenleniyor.

Hastahane personelinin bağışlarıyla Türk ve Dünya edebiyatının seçkin örneklerinin yanı sıra güncel dergilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ‘’gezici kütüphane’’ ile hasta ve yakınlarına kitap servisi yapılıyor.

Her gün görevli personel, hastane Başhekimi Emin Palancı’nın odasındaki kitap ve dergilerle dolu ilâç taşınan seyyar arabayı hastahanedeki 100 civarındaki odada tek tek dolaştırarak vatandaşlara okumaları için kitap veriyor.

/ ZONGULDAK

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004