Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Has Oda’da restorasyon

Topkapı Sarayı içerisinde bulunan ve Hazreti Muhammed’in (asm) hırkası, kılıçları gibi eşyanın sergilendiği Has Oda Salonları’nda restorasyon çalışmaları başladı. İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, restorasyon çalışması, İstanbul İl Özel İdaresinin bütçesinden karşılanan kaynakla, projesi ve uygulaması da İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 6 ay sürecek restorasyon çalışmaları çerçevesinde, iç ve dış cephe onarımları, çini ve mermerlerin temizlenmesi, kalem işi ve altın varak süslemeleri, yer döşemelerinin onarılması, ahşap cephe ve pencerelerin onarımı ve boyanması gibi işler yapılacak.

Topkapı Sarayı’nın III. avlusunda yer alan Has Oda Salonları’nda sergilenen eşya arasında, Peygamber Efendimiz’in (asm) hırkası, kılıçları, mührü, sakal kılları, ayak izlerinin yanı sıra ilk el yazması Kur’ân-ı Kerim ve Kâbe anahtarları da yer alıyor. Has Oda Salonları’nın restorasyonu için yaklaşık 4 milyon 654 bin YTL harcanacak.

/ İSTANBUL

27.03.2007


 

Çanakkale yadigârı hançerleri, gerçek sahiplerine teslim etti

Çanakkale’de savaşan bir Anzak askerinin esir düşen iki Türk subayından aldığı hançerler 92 yıl sonra Türklere teslim edildi. Avustralya ordusunun 6. Süvari Birliği’nde bulunan Edward John Ringrose’un esir düşen iki Türk subayından aldığı hançerler, 92 yıl sonra aynı toprakların insanlarına teslim edildi.

Hançerler, Anzak askerinin oğlu Roy Ringrose tarafından, Affinity Intercultural Foundation (Kültürlerarası Diyalog Vakfı) kurucu üyesi ve vakıf sekreteri Mehmet Saral’a verildi.

Babasından yadigâr kalan iki hançeri uzun yıllar saklayan 86 yaşındaki Ringrose, bu emaneti diyalog faaliyetleri sayesinde tanıştığı Mehmet Saral’a karar neden vermek istediğini şu sözlerle anlattı: “Ben ve ailem için bu hançerlerin, onları taşıyan Türk subayları ve onlardan bunu alanlar kadar, duygusal ve manevî değer taşımadığını düşünüyordum uzun zamandır. Mehmet Saral Bey’le tanışmamızın sonrasında, hançerlerin gerçek sahibi olması gereken kişilere, sizlere, verilmesi gerektiğini düşündüm. Mehmet Bey’le görüştüğümde ise bunun kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşündüm ve kendisine teklif ettim. Kendisine bu hançerleri vermekten büyük bir onur duydum ve çok mutlu oldum.”

/ SİDNEY

27.03.2007


 

Kütüphanesever ilçe

Bartın’ın, merkezinde yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Ulus ilçesinde, yeni binasına kavuşan halk kütüphanesinden yılda ortalama 13 bin kişi yararlanıyor.

1998’de belediye binasında faaliyete geçen Ulus Halk Kütüphanesi, yöneticilerin başarılı çalışmasıyla bölgedeki vatandaşların yoğun ilgisini çekerek Kültür ve Turizm Bakanlığının 100 bin nüfuslu ilçelere uyguladığı projeden yararlanıp 2004’te yeni binasına taşındı.

İlçe merkezinde yaklaşık 1400 metrekare alanda yapılarak açılan kütüphane, çocuk, gençlik ve yetişkin bölümleri, çok amaçlı salonu ile internet merkezi sayesinde ailelerin ve çocuklarının vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiği sosyal merkez oldu.

İl halk kütüphanelerinde bile bulunmadığı bildirilen otomasyon sistemiyle okuyuculara internet üzerinden bilgi akışının yanı sıra katalog tarama imkânı sağlanan kütüphaneden 2000’de 10 bin 846, 2001’de 14 bin 305, 2002’de 13 bin 500, 2003’de 15 bin 183, 2004’de 13 bin 48, 2005’de 14 bin 54, 2006’da 14 bin 538 ve bu yılın ikibuçuk ayında ise 2 bin 500 civarında kişi yararlandı.

İnternet sitesi de bulunun tek ilçe halk kütüphanesi konumundaki kütüphanede, 9 bin civarındaki kitabın yanı sıra kadınlara ve genç kızlara özgü güncel dergiler, 10 bilgisayardan oluşan internet salonu ve küçük çocuklar için oyun alanları da sunuluyor.

AİLELER ÇOCUKLARINI İZLEYEBİLİYOR

Kütüphaneye üye olan aileler, özel şifreleriyle internet ortamındaki canlı yayın sayesinde çocuklarını görebiliyor.

Kütüphane Müdürü Nuran Akman, Halk Kütüphanelerinin dört duvar arasında varlığını sürdürürken, teknolojik hizmet araçlarını kullanılır hale getirmeleri gerektiğini söyledi.

Ailelerin kütüphanelerine çocuklarını güven içinde gönderebildiklerini anlatan Akman, şunları kaydetti:

‘’Kameralı sistemimiz sayesinde öğrencilerimiz salonlarımızda vakit geçirirken, aileleri de evlerinde internet üzerinden onları izleyebiliyorlar. Bu halk kütüphaneleri içinde tek bizde olan uygulamadır. İç donanımı zevkli döşenmiş binamızdaki çalışmalarımızı da aileler görebilmekte. Bu da onlarda güven duygusu oluşturmaktadır. Klasik kütüphanecilik kavramı günümüzde artık değişmiştir. İnsanların kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için herkese önemli misyonlar düşmektedir.’’

BİLGİLİN EFENDİLERİ

Akman, kütüphanecilerin ‘’bilginin efendileri’’ olarak adlandırıldığı ve bu misyonu devam ettirmeleri gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

‘’Günümüzde evlerinde internet olmayan öğrencilerimiz bazı kafelerde bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Ancak, ne yazık ki doğru kaynaklardan faylanamıyorlar. Kütüphanelerdeki internet merkezleri ise uzman görevli nezaretinde doğru bilgiye erişimde kolaylık sağlamaktadır. Bunlar ailelere anlatıldığı takdirde kütüphaneler artan ilgiyle varlığını sürdüreceklerdir. Verilen hizmet ne kadar kaliteli olursa vatandaş da vicdanen kütüphaneden faydalanmayı borç bilecektir. Güncel eserleri kazandırdığımız kütüphanemizde farklı teşhir yöntemleri de uygulayarak, vatandaşlara kolaylık sağlıyoruz.’’

27.03.2007


 

43. Kütüphane Haftası programı

09.30 Panel

“Bilgi Çağında

Kütüphane Yapıları”

Konuşmacılar: Serdar Katipoğlu (İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphanesi)

Abdullah Turan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphanesi)

Doç. Dr. C. Abdi Güzer (Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Mimar)

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu

11.00 Konferans

“Hıfzı Topuz’un

Gözüyle Kütüphaneler”

Konuşmacı: Hıfzı Topuz (Yazar, Gazeteci)

Yer: Eyüboğlu Eğitim Kurumları Merkez Kütüphanesi

11.00 Konferans

“İnternet ve Bilgi Okuryazarlığı”

Konuşmacı: Michael Huff (ABD Uluslararası Bilgi Programları Bürosu)

Yer: İBB Bakırköy Yeni Mah. Kültür Merkezi

(İst. Büyükşehir Belediyesi, İTO ve Amerikan Bilgi-Belge Merkezi katkılarıyla düzenlenmiştir.)

14.00 Konferans

“Yerelden Evrensele

Kütüphaneler Kim İçin Önemli”

Konuşmacı: Dr. Işıl İlknur Sert (İ.Ü. Ed. Fak. Bilgi ve Belge Yön. Bl.)

Yer: Fatih İlçe Halk Kütüphanesi

15.00 Panel

“Engellilere ve Dezavantajlı

Gruplara Verilen Kütüphane

Hizmetleri”

Yöneten: Yrd. Doç. Dr. Ümit Konya (İ.Ü. Ed. Fak. Bilgi ve Belge Yön. Bl.)

Konuşmacılar: Erhan Erkan (Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü)

Süheyla Şentürk (Beyazıt Devlet Kütüphanesi.)

Talat Aydilek (İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi)

Dr. Selim Altınok (Avukat)

Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

18.00 Konferans

“Kitap Medeniyetinden Tablolar”

Konuşmacı: Dursun Gürlek (Yazar)

Yer: Hoca Üveys Kütüphanesi

27.03.2007


 

Türk kültürü müze-sokakta yaşayacak

Bartın’da 250 bin YTL’ye restore edilen tarihi konakta oluşturulan şehir müzesinin yer aldığı sokaktaki evlerde başlatılacak ahşap mimarî örneklerinin turizme kazandırılması projesiyle şehrin çehresinin değiştirilmesi hedefleniyor.

Tanzinat Fermanı’nın getirdiği sanat akımlarındaki mimarideki yansıması olduğu bildirilen Bartın ahşap evlerinin turizme kazandırılmasına yönelik projeler geliştiriliyor. Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki gibi bir bütün olarak korunamamasına rağmen, tavan süslemeleri, bitkisel desenler, sarı çiçek ve hayvan figürlerine ağırlık veren ‘’art nouveau’’ ve ‘’barok’’ san’atlarını yansıtan 216 tescilli binanın restore edilerek, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması amaçlanıyor.

27.03.2007


 

Dinozorlar için sponsor aranıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Müzesi’nin, 70 milyon yıl önce yaşamış 2 dinozorun iskeletini yurt dışından getirtmek için sponsor aradığı öğrenildi.

EÜ Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya, 70 milyon yıl önce yaşamış 2 dinozorun iskeletini müzeye almak için çalışmalarının devam ettiğini, ancak bu konuda sponsora ihtiyaçları olduğunu söyledi.

EÜ Tabiat Tarihi Müzesinin, Türkiye’de üniversite bünyesindeki tek tabiat tarihi müzesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, dinozorların, müzelerin ‘’olmazsa olmaz’’larının başında geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Kaya, özellikle ilköğretim düzeyindeki çocukların gezdiği müzeyi, 20 bin civarında kişinin ziyaret ettiğini bildirdi. Çocukların müzeye geldiklerinde ilk görmek istedikleri şeyin dinozor iskeleti olduğunu ifade etti.

27.03.2007


 

Mesnevî hikâyeleri çizgi roman oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlânâ’nın ünlü eseri Mesnevî’de anlatılan bazı hikâyeleri çizgi roman olarak bastırdı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kardeşlik, barış ve hoşgörünün dünyadaki en önemli kaynaklarından biri kabul edilen Mevlânâ’yı, ilköğretim çağındaki genç nesillere de anlatmayı en önemli amaçlardan biri olarak gördüklerini belirtti. Bu çalışmalarda, çocukların ve gençlerin ilgisini çekecek unsurlardan yararlanmaya çalıştıklarını ifade eden Akyürek, Mevlânâ Çizgi filminden sonra, şimdi de ilk kez Mevlânâ’nın en ünlü eseri Mesnevî’de anlattığı hikâyeleri çizgi roman haline getirdiklerini anlattı.

27.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004