Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Fakirin vergi yükü arttı

Vergi yükü son 12 yılda yüzde 67 artan Türkiye’de dolaylı vergilerin payı da yüzde 72.3’e çıktı. Maliye denetmenlerine göre, vergi yükü düşük gelir grupları aleyhine artarken, kayıt dışı ekonomi millî gelirin yüzde 70’e ulaştı, vergi denetimleri ise yüzde 2’de kaldı. Tüketim üzerinden alınan yüksek vergiler sebebiyle fakirleşmenin geniş halk kitlesini tehdit ettiği bildirildi.

Vergi Denetmenleri Derneği’nce hazırlanan “Kamu Giderlerinin Finansmanı, Kayıtdışı Ekonomi ve Vergi Denetimi” raporuna göre, son dört yıldır ekonomide yaşanan büyüme, enflasyondaki düşüşe karşın dolaylı vergilerin gelirler içindeki payının hızla arttığına dikkat çekildi.

Son 12 yılda kişisel ve kurumsal servetin artmasına karşın servet üzerinde kapsamlı bir vergileme yapılmadığı bildirildi. Beyan üzerinden alınan vergilerin yüzde 10 civarında seyrettiği belirtilerek, gelir dağılımı adaletsizliğinin “had safhada” olduğu ifade edildi. Raporda, “Tüketim üzerinden yüksek oranlı vergileme yapıldığından fakirleşme geniş halk yığınlarını tehdit ediyor” denildi. Mükelleflerin sadece yüzde 2’sinin incelenebildiği vurgulanarak, Türkiye’de vergi denetiminin yapılmadığı belirtildi.

DOLAYLI VERGİ YÜZDE 72.3

Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirine oranı OECD ülkelerinde ortalama yüzde 30 olarak belirlenirken, Türkiye de ise bu oran yüzde 72.3’ü geçiyor. Türkiye’den sonra yüzde 30.2’lik oranla Finlandiya ve Avustralya en çok dolaylı vergi alan ülkeler arasında yer alıyor. Dolaylı vergilerin en düşük olduğu ülkeler arasında başı yüzde 17.6 ile ABD çekiyor.

KAYITDIŞI TEHDİT EDİYOR

Kayıtdışı ekonominin millî gelir içindeki payının Fransa, Almanya, İngiltere, Norveç, Japonya ve İsviçre’de yüzde 0-10 arasında değişirken, Türkiye de ise bu oranın yüzde 70’i aştığına dikkat çekildi. ABD’de her 100 mükelleften 97’sinin vergisini eksiksiz beyan ettiğinin altı çizildi. Kayıtdışı ekonomi ile dolaylı vergiler arasında aynı yönlü bir ilişki olduğu kaydedilerek, şu belirlemelere yer verildi:

”Kayıtdışı ekonomi oranı artan bir ülkede oluşan gelir açığı, dolaylı vergiler arttırılmak suretiyle dengelenmeye çalışılıyor. Bu da vergide adalet ve eşitlik prensiplerini zedeliyor. Bu konuda tedbir alınmaması durumunda, sosyal barışı tehdit eden bir durumdur.”

/ ANKARA

13.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fakirin vergi yükü arttı

  Asgarî ücrete ek zam talebi

  Hisarcıklıoğlu: Devlet gölge etmesin yeter

  Tedbir paketi yatırımları da kısacak

  Çay, geçim kaynağı olmaktan çıktı

  Dragos Konakları satışa çıkıyor

  Ordu, balına isim arıyor

  Piliç eti kırmızı et fiyatını yakaladı

  Mortgage’da “vergi” istisnası geliyor

  Kuru soğan lüks oldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004