Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Cumhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü yetmiyor

Türkiye’nin temel sorunlarından biri de hiç kuşkusuz bir grup siyasetçi ya da siyasete meraklı kişinin ülkemize yönelik minimalist, ufuksuz tasavvurları.

14 Nisan Cumartesi günü Ankara Tandoğan meydanında büyük bir gösteri yapıldı ve bendeniz de bu gösteriyi kısa aralıklarla da olsa televizyondan ve ertesi gün de gazetelerden izledim ve edindiğim temel izlenim cumhuriyetçiliği tekellerine almak isteyen bu kesimin minimalist tavrı.

***

Mitingde üzerine vurgu yapılan tüm kavramları laikliğin korunması, cumhuriyete yönelik tehlikeleri berteraf etme ve toprak bütünlüğümüze göz dikenleri yıldırma başlıkları altında toparlamak mümkün.

Ve bu üç kavramı yani cumhhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü kavramlarını ve adeta sadece de bunları politikalarının ve sloganlarının merkezi haline getiren grupların önümüzdeki dönemde bir siyasi yapı altında birleşmelerine yönelik bir talep de dile getiriliyor.

Benim de, şayet bu ülke insanının özlemlerini bir parça da olsa biliyorsam, böyle bir siyasi hareketin başarı şansının sıfır mertebesinde olacağını söylemem lazım.

***

Cumhuriyet bizlerin 1923 yılında tanıştığı ve yönetim erkinin babadan oğula geçmediği bir rejime verilen isim ve bilebildiğim kadarı ile ben bu ülkede bu tanım çerçevesinde cumhuriyet kavramına karşı kimseyi ne duydum, ne de gördüm. Toprak bütünlüğü hedefi de yine 1923 senesinde ulaşılmış bir aşama hatta daha sonra Hatay’ın ilhakı ile daha da genişlemiş. Laiklik meselesi de, fiilen 1923’de, anayasal olarak da 1937’de gelinmiş bir aşama.

***

Yani, birileri 2007 senesinde bir siyasi muhalefet cephesi oluşturmak istiyor ve temel politika çizgileri ve hedefleri, bu ülke insanının 84 sene önce, yani 1923’de kazandığı değerler ve ilkeler.

Hedef olarak 84 sene önce kazanılmış değerleri koymak ne demek?

Yine aynı insanlar da Cumhuriyet’imizin yüzüncü senesi yani onaltı sene sonrası için Cumhuriyet’in, laikliğin ve toprak bütünlüğünün korunmasını temel hedef çizgisi olarak gösterebiliyorlar.

***

İşte ufuksuzluk ve tasavvur fukaralığı olarak niteleyebileceğim manzara tam da bu.

Bir siyasi çizgi düşünün ki, temel hedefler manzumesi olarak, 84 sene önce kazanılmış ve kanımca da yerleşmiş değerler bütününü ortaya koysun ve daha iyi ve daha özgür yaşamaktan başka beklentisi pek olmayan geniş kitlelere demokratik olarak yaklaşabilsin.

Bunun yapılabilir bir proje olmadığı ortada.

Cumhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü bu ülke insanlarının çok ama çok büyük bir kesimi için zaten çok değerli ama kazanılmış, artık üzerinde polemik yapmaya bile gerek olmayan vazgeçilmesi de düşünülemeyecek değerlerdir.

***

Ama aynı çok geniş kitleler 21. yüzyılda zaten çoktan yerleşik ve çok büyük çapta ortak değerler haline gelmiş Cumhuriyet, toprak bütünlüğü ve laiklik ile yetinmek istemiyorlar, Cumhuriyeti demokrasi ve daha etkin işleyen bir hukuk devleti ile taçlandırmak, misak-ı milli sınırları içinde ve laik bir devlet düzeni içinde yaşayan yurttaşların daha özgür, daha zengin, daha sağlıklı olmasını ve daha nitelikli de eğitim almasını da talep ediyorlar.

***

Sözün özü

2023 Türkiye’sini AB üyesi olmuş, kişi başına geliri, ortalama eğitim yaşı ve kalitesi, yaşam beklentisi AB ortalamalarına yaklaşmış bir Türkiye olarak hayal edenler yani minimalist (az olsun, benim olsun, arkamı da dünyaya döneyim) hedeflerin yerine maksimalist (hem çok olsun, hem benim olsun ama dünya ile de iç içe olayım) hedefler koyabilenler önümüzdeki dönemde Türkiye insanının taleplerine cevap verebilecekler.

Cumartesi günü Tandoğan’da ise hep minimalistler vardı.

Star, 16.4.2007

Eser KARAKAŞ

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Biri yazmış, biri sızdırmış, biri kızmış, biri de basmış

  Darbe olmadı, baskın da olmasın

  Cumhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü yetmiyor

  Nokta dergisine reva görülen

  Sezer ne diyor?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004