Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Nokta dergisine reva görülen

Bir aydır Türkiye gündemine Nokta Dergisi mührünü vurdu. Önce andıçları yazdı. Nedendir bilinmez bazı gazete(ci)ler, “Yok böyle bir şey, uydurmadır” dedi. Ancak sonradan anlaşıldı ki bu ülkedeki gazetecilerin neredeyse tamamı “TSK karşıtı”, “TSK yanlısı” hatta “askerî müdahale karşıtı” gibi ifadelerle fişlenmiş. Askerî savcı andıçları doğruladı; ancak müphem bir ifadeyle meseleyi “sızdırma” noktasına kaydırdı. Sonrası spekülasyon... Geçen hafta Genelkurmay Başkanı da andıçların taslak olduğunu, kendisinin görmediğini, TSK karşıtı veya yanlısı gibi ayrımları kabul etmediğini söyledi.

Nokta, darbe günlüğü diye literatüre giren eski kuvvet komutanlarından Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükleri yayınladı. Ardından 2004 yılında yapılması planlanan ve başını eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un çektiği iddia edilen darbe girişimlerini yazdı. Eruygur’dan tık yok. O dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök Paşa iddiayı zımnen doğruladı; en azından yalanlamadı ve “karşı tarafa da saygı duyulmalı” diyerek hukukî sürece dikkat çekti.

Sonuç nedir? Darbe iddiaları sorgulanacağına, Nokta Dergisi polis tarafından basıldı, iki gün boyunca didik didik arandı. Bu bir gözdağı mıdır, hukukî bir süreç midir; bunu şu aşamada tam bilmek mümkün değil. Ancak nahoş bir durum olduğu ortada. Bir derginin bilgisayarlarına el koymuş polis manzaraları, Türkiye’yi dünyaya rezil etmeye kâfidir. Düşünün; darbe girişiminden bahseden ve bu konuda henüz muhataplarından tekzip bile almamış bir dergi, sıkıyönetim manzarasını çağrıştıran bir tarzda baskın yiyor. Darbe teşebbüsünde bulunduğu iddia edilen emekli komutan “sivil toplum örgütü başkanlığı” yapıyor ve bu ülkenin adalet sistemi buna “Gel bakalım darbe teşebbüsü suçtur; buna tevessül ettin mi?” diye sormuyor.

Nokta’ya yapılan baskın bütün meslek örgütlerinin tepkisiyle karşılaştı. Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği... Hepsi de yapılanın yanlış olduğunu; bu görüntünün Türkiye’ye yakışmadığını söyledi. Bu durum sadece meslekî dayanışma açısından değil; demokrasimizin gelişmesi bakımından da önemli. Çünkü “darbe müteşebbisleri”nin yargılanmadığı bir ülkede darbe iddiasına sayfalarında yer veren bir derginin hesaba çekilmesi kaygı verici bir durumdur...

Zaman, 16.4.2007

Ekrem DUMANLI

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Biri yazmış, biri sızdırmış, biri kızmış, biri de basmış

  Darbe olmadı, baskın da olmasın

  Cumhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü yetmiyor

  Nokta dergisine reva görülen

  Sezer ne diyor?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004