Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Sezer ne diyor?

ÇAĞIMIZDA ilk defa bir cumhurbaşkanı, ülkesinde rejimin tehlikede olduğunu söylüyor! İstikrar ve düzenin ülkeler için stratejik bir değer haline geldiği bir çağda, bir cumhurbaşkanı “Benim ülkemde rejim tehlikededir” diye alarm veriyor!

Rejim tehlikede! Ne demek bu? Rejim savaşı demek, kamplaşma, kutuplaşma, çatışma demektir.

Sezer’in bu alarme edici sözleri, “Anayasa fırlatma” olayından çok daha ağırdır. Bu defa öyle bir krizi tetiklemedi; çünkü Türkiye’de Kemal Derviş reformlarıyla başlayan ve tek partili iktidarla devam eden politikalar ekonomiyi eski kırılganlığından kurtardı.

Ayrıca, Sezer’in ideolojik tavrı bilindiği gibi, nihayet süresini doldurmuş bir cumhurbaşkanının veda konuşmasıydı bu.

Bütün bu sebeplerle, konuşmasının ekonomide bir krizi tetikleyici etkisi olmadı.

(...)

Türkiye böyle bir sosyal ve ekonomik gelişme düzeyine sahiptir; geriye gidilerek otoriter rejim kurulamaz. Türkiye’nin bu yapısal düzeyini bilimsel verilerle bildikleri içindir ki ekonomik dinamikler Sezer’in “tehlike” alarmını tınmadılar bile!

Ama ısrarla Türkiye’de rejimin tehlikede olduğu mesajı verilirse, ülkeyi ‘yönetilemez’ hale getirecek bir kutuplaşma ve istikrarsızlığa yol açılırsa bunun ekonomiyi nasıl sarsacağını düşünmek bile insana dehşet veriyor.

TOTALİTER BİR KAVRAM

Sayın Sezer’in konuşmasında “ekonomik büyüme, yatırım, teknoloji, rekabet” gibi çağdaş kavramlar hiç mi hiç yoktu! Sayın Sezer “tüm yurttaşların taraf olması gereken devlet ideolojisi” dediği ideolojiye öyle inanmış ki Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal değerlerinin, demokrasinin, laikliğin, hukuk devletinin, özgürlüklerin sağlam bir zemine dayanması için nasıl bir ekonomik ve sosyal yapı gerektiğini düşünmüyor bile! Sadece demokrasilerde değil, modernleşme ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak belli ölçüde çoğulculaşmış Türkiye gibi toplumlarda “tüm yurttaşların taraf olması gereken devlet ideolojisi” savunulamaz! Bu totaliter bir anlayıştır! Bu kavramı meşrulaştıran bir tek demokrasi ve hukuk klasiği gösterilemez! ‘En hakiki mürşit bilim’ ise, Sayın Sezer böyle bir kaynak göstersin, biz de öğrenelim! Sezer’in kendi siyasi itikadını “devlet ideolojisi” diye yüceltmesi, onu sadece “tarafsızlık”tan değil, “toplumsal gözlem”in gerektirdiği nesnellikten de uzaklaşmıştır.

Sezer’in konuşmasında elbette isabetli yönler de teknik açıdan eleştirilecek yönler de vardı. Ama temel sorun, bakış açısının toplumsal dinamiklere değil, “ideolojik” önyargılara dayanmasıydı. O zaman somut verilerle, teknik bilgilerle tartışmak mümkün olmuyor, fayda etmiyor.

Milliyet, 16.4.2007

Taha AKYOL

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Biri yazmış, biri sızdırmış, biri kızmış, biri de basmış

  Darbe olmadı, baskın da olmasın

  Cumhuriyet, laiklik ve toprak bütünlüğü yetmiyor

  Nokta dergisine reva görülen

  Sezer ne diyor?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004