Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şemdinli çözülmeliydi çözülmedi

CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, Şemdinli olaylarını araştırmak için Mecliste kurulan araştırma komisyonunda yaptığı çalışmaları kitap haline getirdi. Değer, kitabın tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, Avrupa ülkelerinde “Gladio”nun temizlendiğini, ancak Türkiye’de bu şansın kaybedildiğini kaydetti.

Milletvekili Değer, “Bize göre Şemdinli çözülmeliydi. Bu ilişkiler var mı, yok mu? Bunu tartışmamız lâzımdı. Hukuk devleti ilkesi gereği çözülmeliydi” dedi.

TBMM’de 2005 yılında kurulan, Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonunda görev yapan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ile Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Değer, ‘Şemdinli mi?’’ adlı kitabı tanıttı. Değer, Susurluk’ta 3 Kasım 1996’da meydana gelen kazadan sonra ‘’derin devletin’’ tartışılmaya başlandığını, dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’ın, olaylara ‘’fasa fiso’’ dediğini ifade ederek, Avrupa ülkelerinde ‘’Gladio’’nun temizlendiğini, ancak Türkiye’de bu şansın kaybedildiğini savundu. Şemdinli olaylarından sonra, ‘’Yeniden bu işi çözebilir miyiz?’’ umuduyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulduğunu, ancak çalışmaların farklı boyutlara götürüldüğünü, olayın amacından saptırıldığını savunan Değer, bu sürede Komisyonda yaptığı çalışmaları kitap haline getirdiğini kaydetti. Kitapta, bu çalışmaların yanı sıra Türkiye’deki 15 yıllık OHAL dönemine ilişkin resmi veriler de bulunduğunu belirten Değer, 15 yıl içinde terör sebebiyle 36 bin 140 kişinin öldüğünü, 18 bin 489 kişinin yaralandığını, 4 bin civarında faili meçhul cinayet olduğunu; ortada vahim bir tablo bulunduğu söyledi. Kitabı 10 bin adet bastırdıklarını ve ücretsiz olarak dağıttıklarını bildiren Değer, ‘’Ne umuyorsunuz?’’ sorusu üzerine, ‘’umduğu bir şey olmadığını, Şemdinli olaylarının ne olduğunun resmini çizdiklerini’’ ifade etti. Değer, ‘’Size göre ne vardı, ne olmalıydı?’’ sorusuna, ‘’Bize göre Şemdinli çözülmeliydi. Bu ilişkiler var mı, yok mu? Bunu tartışmamız lazımdı. Hukuk devleti ilkesi gereği çözülmeliydi. Gladio varsa, bunu Avrupa’daki ülkeler, kendi içinde temizledi, kurtulduysa; Türkiye’nin de bunu yapması gerekirdi. Ama yapamadı. Farklı bir mecraya girildi’’ karşılığını verdi.

“’TEHDİTLER ÖNEMLİ DEĞİL’’

Komisyon çalışmaları sırasında bazı tehditler aldığı hatırlatılarak, kitaptan sonra böyle bir tehdit olup olmadığının sorulması üzerine Değer, tehditlerin önemli olmadığını söyledi. Değer, ‘’Hukuk devleti ilkesi gereğince, bu vatan hepimizin’’ dedi.

Değer, Meclis Başkanının da Komisyon raporunun en kısa sürede Genel Kurul gündemine getirileceğini söylemesine rağmen 1 yıldır gündeme gelmediğini, konunun kapatıldığını söyledi. Değer, basın toplantısının sonunda, gazetecilere kitabını imzalayarak hediye etti.

/ ANKARA

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müdüre suç duyurusu

  Hayret ve ibretle izliyoruz

  Şemdinli çözülmeliydi çözülmedi

  TBMM’de Çankaya alarmı

  Erdoğan: Siyasî geçmişim pırıl pırıl

  Sezer iddialarını ispatlamak zorunda

  Doğu’ya kış geri geldi

  AKP’li başkan darp edildi

  Tunceli’de operasyon: 1 asker şehit

  Akbulut’a “Yılın Milletvekili” ödülü

  İmece usulü Kutlu Doğum

  Peygamberimizi tanıtım için web sitesi kurdular

  Muhabbet, İzmir Hilton’a sığmadı

  Boğaza 3 yüzer marina

  Reyhanlı'da kuduz karantinası

  Modern çağ, insanı maddeleştiriyor

  Askerî birliklerin gıdası cezaevinden

  Uzun süre TV izlemek konuşmayı geciktiriyor

  Aşı Haftası başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004