Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türkiye’de, 958 bin çocuk çalışıyor

Türkiye’de, 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuğun 958 bininin (yüzde 5,9’u) bir işte çalıştığı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 yılının Ekim-Kasım-Aralık dönemini kapsayan yılın son çeyreğine ilişkin ‘’Çocuk İşgücü Anketi’’ sonuçlarını açıkladı. Söz konusu dönemde, Türkiye genelinde 6-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 16 milyon 264 bin olarak belirlendi.

Bu yaş grubundaki çocukların yüzde 60,9’u kentsel, yüzde 39,1’i kırsal yerlerde bulunuyor. Bu çocukların yüzde 84,7’si bir okula devam ederken, yüzde 15,3’ü okula gitmiyor. Okula gitmeyen çocukların yüzde 58,8’ini kız çocukları oluşturuyor. Anket sonuçlarına göre, 6-17 yaş grubunda çalışan (istihdam edilen) sayısı 958 bin kişi (yüzde 5,9) olarak belirlendi. Çalışan çocukların yüzde 40,9’u tarım (392 bin kişi), yüzde 59,1’i tarım dışı sektörde (566 bin kişi) faaliyet gösterirken, yüzde 53’ü ücretli veya yevmiyeli, yüzde 2,7’si kendi hesabına veya işveren, yüzde 43,8’i ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.

/ ANKARA

21.04.2007


 

Kart borçları artıyor

Bankaların 13 Nisan itibariyle tüketici kredisi alacakları 246.9 milyon YTL artarak 48.9 milyar YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan borcu ise 821.9 milyon YTL artarak 70.7 milyar YTL oldu. Mynet’te yer alan haberde Merkez Bankası’nın verilerinden yapılan hesaplamaya göre, konut kredisi alacakları 174 milyon YTL’lik artışla 23.6 milyar YTL’ye ulaştı.

Taşıt kredilerinin 5.8 milyon YTL gerileyerek 5 milyar 917 milyon YTL’ye düştüğü söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 79 milyon YTL artarak 19.4 milyar YTL’ye çıktı.

Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçları ise geçen hafta 575 milyon YTL’lik artışla 21.8 milyar YTL’ye yükseldi. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 21.7 milyar YTL’sinin YTL cinsinden olduğu belirlendi. Bunun 8.8 milyar YTL sini taksitli, 12.9 milyar YTL’sini de taksitsiz oluşturuyor. Tüketicilerin bankalar olan kredi kartı borçlarının 48.4 milyon YTL’sini yabancı para cinsinden olduğu belirlendi. Yabancı para cinsinden kredi kartı borçlarında bir önceki haftaya göre 1 milyon 515 bin YTL’lik artış yaşandı.

/ ANKARA

21.04.2007


 

6 otoyol ve 2 boğaz köprüsü özelleştirilecek

Köprü ve otoyollar, özelleştirme programına alındı. 6 otoyol ve 2 boğaz köprüsü, işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın Otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, bağlantı yolları ile birlikte özelleştirme programına alınırken, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu da bağlantı yolları ile birlikte doğrudan özelleştirme programına alındı. İşletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirilecek Özelleştirmeler, 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanacak.

/ ANKARA

21.04.2007


 

AB hibe programları açıklandı

Hazine Müsteşarlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin açtığı ve Avrupa Birliği ile hükümet tarafından finanse edilen hibe programlarını açıkladı. Buna göre, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerine Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında, turizm ve çevre altyapısına, KOBİ’lere ve yerel kalkınma girişmlerine hibe verilecek.

Türkiye ve AB arasında sivil toplum diyaloğunun desteklenmesi programı kapsamında ise, şehirler ve belediyelere, meslek örgütlerine, üniversitelere ve diyolog için gençlik girişimlerine ayrıca Avrupa-Akdeniz gençlik programı projelerine hibe veriliyor.

Sivil toplumun güçlendirilmesi programı kapsamında ise, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, engelli kişilerin toplumla bütünleşmesini geliştirme, tüketicilerin korunması, çocuk haklarının korunmasını güçlendirme ve çevrenin korunması projelerine hibe verilecek. Hibe programlarına proje teklifi verme süreleri Haziran-Ağustos 2007 dönemlerinde sona erecek. Hibeler hakkında daha detaylı bilgiyi www.mfib.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.04.2007


 

218 bin geçici işçiye kadro

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 218 bin geçici işçinin kadroya alınmasına ilişkin kanunu onayladı.Yasa, yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Buna göre, kamuda ve yerel idarelerde fabrika, şantiye, atölye, çiftlik arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde çalışan geçici işçilere, sürekli işçi kadrosu verilecek. Bunların dışında kalan geçici işçiler ise sözleşmeli personel statüsünde olacak. Kanun kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici işçi çalıştırılmayacak. Geçici işçilerin sürekli işçi kardolarına veye sözleşmeli personel statüsüne geçiş işlemleri, 6 ay içinde tamamlanacak.

/ ANKARA

21.04.2007


 

Venezüella ve Ekvador IMF’ye “güle güle” dedi

Venezüella, Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF), Ekvador da IMF’ye borçlarını bitirdiğini duyurdu. Arjantin’in de IMF’yle borçluluk ilişkisi sona erdi.

Cabezas: Artık tam bağımsızlıktan

söz edebiliriz

Venezüella Maliye Bakanı Rodrigo Cabezas, borçluluk ilişkisinin sona erdiğini açıklayarak; “IMF ve Dünya Bankası’na sesleniyorum. Artık bitti!” dedi. Venezuela’nın attığı bu son adımın, Latin Amerika için önemli bir örnek teşkil ettiğini ve artık tam bağımsızlıktan bahsedebileceklerini kaydeden Bakan Cabezas, sonraki aşamanın, halkın kalkınma projeleri için talep edeceği malî kaynakları sağlayacak ulusal kurumların oluşturulması olduğunu sözlerine ekledi.

Correa: DB temsilcisi şantaj yaptı

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, ülkesinin de diğer bazı Güney Amerika ülkeleri gibi IMF’yle olan borçluluk ilişkisinin sona erdiğini açıkladı. “9 milyar dolar ödedik ve artık IMF’nin adını bile duymak istemiyoruz” diyen Correa kendisi 2005’te Ekonomi Bakanı’yken Quito’daki Dünya Bankası temsilcisinin kendisine 100 milyon dolarlık bono teklif ederek şantaj yaptığını söyledi.

Correa, Dünya Bankası’nın önceki Devlet Başkanı Alfredo Palacio zamanında onaylanmış bir krediyi de petrolle ilgili reformlara misilleme olarak geri çektiğini hatırlatarak, hükümetinin ekonomik bağımlılığı yok etmek için savaştığını söyledi ve bu amaçla uluslar arası finans kuruluşlarıyla olan borçluluklarının sona erdirileceğini ifade etti.

/ CARACAS/QUİTO

21.04.2007


 

Fabrika ile işçiler de kazanıyor

İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları’nın ERDEMİR’e devri sırasında İSDEMİR Çalışanları Vakfına verilen yüzde 11’lik hisse her geçen gün değer kazanıyor.

Kurumun geçen yılki 151.8 milyon YTL tutarındaki kârından vakfa 12.6 milyon YTL aktarılmasıyla, hisselerin değerinin 83.7 milyon YTL’ye ulaştığı bildirildi. Çelik-İş Sendikası iskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül, ‘’Hiç sermaye artırımına girmeyen üyelerimize 1.768,07 YTL, sermaye artırımına giren üyelerimize ise 2.492,74 YTL kar payı hisse bedellerine eklenecek’’ dedi.

/ İSKENDERUN

21.04.2007


 

Kuveyt Türk, internetten altın alış-satışı başlattı

İstanbul Altın Borsası’ndaki ilk ve tek katılım bankası Kuveyt Türk, altın alım satım hizmetini internet üzerinden de müşterilerine sunmaya başladı.

Her bütçeden tasarruf sahibine gramla altın alabilme kolaylığı sağlayan Kuveyt Türk, gerekli teknolojik altyapıyı tamamlayarak müşterilerine internet şubesi üzerinden güvenli bir şekilde altın alım satım işlemi yapabilme fırsatı sunarak bireysel bankacılık alanında yeni bir ilke daha imza attı.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.04.2007


 

Fındıkta düşük rekolte bekleniyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Nisan ayının ilk haftası itibarıyla yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı fındık rekoltesinde yüzde 50 dolayında bir düşüşün gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Akbaşlı, “2006 ürünü fındıktan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depolarında yaklaşık 160 bin ton, FİSKOBİRLİK ‘in ise 44 bin ton ürün bulunmaktadır. Piyasaların bu ürüne ihtiyacı olacaktır. TMO ve FİSKOBİRLİK üstlendikleri misyon gereği akıllı politika uygulayarak, yeni ürünün fiyatının üretici lehine oluşması sağlanmalıdır” diye konuştu.

/ GİRESUN

21.04.2007


 

Çiftçi borçlarına aşırı yağış ertelemesi

Geçen yıl 15 Eylül-20 Kasım günleri arasında gerçekleşen aşırı yağışlardan zarar gören tarımsal üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları da ertelenecek.

Konuyla ilgili Resmî Gazete’de yayınlan karar ile aşırı yağış sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları ve seraları toplam olarak en az yüzde 20 oranında zarar gören ve bu durumları il/ilçe hasar tesbit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilere, borçlu bulundukları banka ve TKK’ye kredi borçlarının ertelenmesi için 2 ay başvurması gerekiyor.

/ ANKARA

21.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004