Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Naciye KAYNAK

‘Peygamberimizi çağın araçlarıyla anlatabilmeye odaklandık’

“İslâm Peygamberini tüm dünyaya anlatmak” sloganıyla yola çıkan ve sadece Peygamberimize özel bir site hazırlayan Meridyen Destek Derneği’nin www.sonpeygamber.info adlı web portalı dün akşam düzenlenen bir törenle açıldı. Türkçe, İngilizce ve Rusça hizmet verecek olan siteyi ve dernek-lerini, sitenin editörlerinden Hümeyra Şahin ile görüştük. Mutedil bir sünnet yorumuna aracılık edeceklerini belirten Şahin, “Peygamberimizi bu çağda nasıl anlatabiliriz? Bu çağın araçlarını nasıl kullanmalıyız? Tamamen buna odaklanmış durumdayız” diyor.

*Öncelikle Meridyen Destek Derneği’ni bize biraz tanıtır mısınız? Ne zaman kuruldu? Ne gibi faaliyetleriniz var?

Meridyen Destek Derneği henüz genç bir dernek. 2006’da kuruldu. Kuruluş amacımız ve faaliyet alanımız, sosyal bilim çalışmalarına destek olmak. Çünkü sosyal bilimlerin Türkiye’de biraz ihmal edilmiş alan olduğunu düşünüyoruz. O yüzden sosyal bilim alanında lisans üstü seviyede çalışanların bu yolda karşılaştıkları zorlukları hafifletecek proje destekleri şeklinde çalışmalarımız var. Bir yandan da Türkiye’deki akademik birikimi halkla buluşturabilecek, toplumun istifadesine sunabilecek platformlar oluşturmayı amaçlıyoruz. Web portalı da bu faaliyet kapsamında yapılan bir çalışma.

Odaklandığımız ana nokta, ilimden hareket etmek. Bunu çok önemsiyoruz. Maalesef toplumdaki birçok problemin sebebi eğitim problemi, bilgisizlik ya da yanlış bilgi kaynakları. İnsanlara hangi konuda olursa olsun doğru adresi gösterebilmek çok önemli. Keza bu Peygamberimizle alâkalı konuda da meselâ Batıdaki karikatür krizi. Bizi harekete geçiren biraz da oydu. O olay, internet ortamında böyle bir boşluğun olduğunu fark etmemize sebep oldu.

*Batıdaki karikatür krizi sizi harekete geçirmiş. Onlara doğru bir cevap vermenin yanı sıra, ülkemizdeki inanca uzak duran kesime de ikna edici bir anlatım oluşturma kaygısı güttünüz mü?

Bir defa, bir şeye tepki olarak doğduğunuzda, kendinizi hep ona göre konumlandırmanız gerekir. Biz burada kendimizi hiç kimseye göre konumlandırmadık. Bu tip tepkilere karşı bir çalışma yaparsanız sizi yönlendiren şey, o tepkiyi ortaya çıkaran anlayış olur. Ama biz ne savunmacı, ne de saldırgan bir üslûpla Peygamberi anlamaya çalışamayız. Zaten onu anlamanın gerektirdiği çerçeve de bu değil.

Batının zihnindeki peygamber algısı bizimkisinden farklıdır. Onu çok daha ufuklarda görür, pratik hayatla irtibatlandıramaz bir Hıristiyan. Çünkü Hazreti İsa’nın hayat pratiği Peygamberimizinki gibi değil. Peygamberimiz çok güçlü bir miras, bir hayat pratiği bırakmış bize. Tabiî Türk toplumu da bu farklı peygamber algılarını bilinçaltında, hiç fark etmeden alabiliyor, onlardan etkilenebiliyor. Onlara da bir bilgi yenilemesi olsun istiyoruz.

Bir de bizim toplumumuzda şu var, Peygamberi hepimiz çok seviyoruz, ama neden sevdiğimiz üzerinde çok düşünmüyoruz. Ben sevginin çok değerli olduğuna inanıyorum. Ama o sevginin kaynağını, sebebini bilmek de çok değerli bana göre. Yani Hazreti Peygamberin dünyaya neler getirdiğini, geldiği toplumda neleri değiştirdiğini bilmek önemli. Bunları bilmek için de ilmin, bilginin peşinden koşmanız gerekiyor. Tabiî bizimkisi ufak bir çaba. İnşallah Peygamberimizin tanınmasına, mesajının daha iyi algılanmasına vesile oluruz.

*İlim, bilgi kesinlikle çok önemli, ama bilginin ruh içermesi de gerekiyor. Meselâ her ilahiyatçının kitabı Risâle-i Nurlar kadar etkileyici anlatamıyor Peygamberimizi... Portalda buna da dikkat ettiniz mi?

Doğru söylüyorsunuz. İşin ruhî boyutunu ihmal ederek hiçbir yere varamazsınız. Bir defa bilgiyi içselleştirmeniz ve onun sevgiye dönüşmesi çok önemli. Bizim çalışmamız henüz ilk adımında. Bundan sonra uzun bir sürece giriyoruz. Sitemizde zamanla çeşitli bölümler oluşturmayı düşünüyoruz. Meselâ, klasik metinlerde Hazreti Muhammed nasıl ele alınmış, İbn-i Arabi’den Bediüzzaman’a nasıl ele alınmış, bunlara yer vereceğiz. Meselâ Risâle-i Nur’da sizin de bahsettiğiniz gibi çok farklı, kendine has bir tarzda ele alınıyor. Mûcizât-ı Ahmediye gibi muhtelif bölümler var. Hem o klasik metnin orijinali yer alabilecek, hem de Risâle-i Nur’da Hazreti Peygamberin nasıl ele alındığına dair akademisyenlerimizin değerlendirmelerine yer vereceğiz. Peygamberimiz hakkında yapılan bütün çalışmaların buluşabileceği bir alan olmasını çok önemsiyoruz.

*İnterneti en çok kullananlar, çocuklar ve gençler. Gençleri cezbecek bir site mi olacak www.sonpeygamber.info?

Gençleri cezp edecek niteliği, dinamizmi sayılabilir. Siteyi dinamik yaparsanız, güncel problemlerinize dair o sitede bir şeyler bulabilirseniz Peygamberin mesajı çok çok daha farklı noktada algılanır. Peygamberin mesajını bir anlamda çağa taşımış olursunuz. Sitemizin gençlere yönelik yanı da dinamik olması.

*Bir de çocuk bölümünüz var. Ondan biraz bahsedebilir misiniz?

Evet, çocuk bölümünü atlamamak gerekir. Hakikaten başlı başına bir site olabilecek nitelikte bir bölüm. Bir trene binen çocuk Peygamberimize doğru bir yolculuğa çıkıyor. Farklı şehirlere uğruyor ve Peygamberimizin hayatı o yolculukta anlatılıyor. Çocuk bu yolculukta yorulduğunda oyun oynayabiliyor. Küçük yarışmalar düzenleniyor sitede. Ödüller veriliyor.

*Sitenizdeki diğer bölümleri de kısaca tanıtır mısınız?

Dolaylı olarak Peygamberi ilgilendiren kitaplar da dahil olmak üzere yeni çıkan kitapları tanıtacağımız, onlar hakkında bu işin ehillerinden yorumlar isteyeceğimiz kitap tanıtım köşemiz var. Toplumun Peygamberimiz hakkındaki fikirlerine dair sitemizi güncel tutacak anket bölümümüz var. Röportaj bölümü var. Literatür bölümümüz de var. Bilmediği kelimeleri bulabilmeleri için de çok geniş bir sözlük koyduk sitemize. Hadis ıstılâhları sözlüğümüz de var.

Osmanlıda 19. yüzyılda yazılmış bir seyahatname var. Brezilya’daki bir İslâm topluluğundan bahsediyor. Acaba orada yaşayan insanların Peygamber algısı nasıldı? Oradaki algıyı bilmek, Afrika’daki Peygamber algısını da bilmek, bir araya getirmek doğrusu çok heyecan verici bir şey. Sitemizde bunu yapıyoruz.

*Yani www.sonpeygamber.info adresine giren birisi, Peygamberimizle ilgili oldukça geniş bilgilere ulaşabilecek.

Evet. Ayrıca yirmi tane alan adımız var. “Islam prophet” veya “last prophet” diye girdiğinizde yine bu adrese çıkacaksınız. Rusça orijinal alan adıyla alındı. Hazreti Peygamber son peygamber. Onun evrensel mesajı böyle evrensel bir araçla en iyi bu şekilde anlatılabilir diye düşündük.

*Sitenin tasarımını Emrah Yücel’e yaptırmanızın özel bir sebebi var mı?

İnternet gibi bir ortamda görsellik çok önemli. Biz de o yüzden görsel açıdan en iyi kimle çalışabiliriz diye düşündük ve Emrah Yücel’le çalışmaya karar verdik. Yücel, Hollywood’da film afişleri yapmış, ödüllü bir tasarımcı. Aynı zamanda onun dünyadaki farklı inanç gruplarına dair hazırladığı siteler var. “Kendi kültürüme, dinime de hizmet etseydim” diyen Yücel de teklifimizi memnuniyetle kabul etti. Resmedilmemiş bir Peygamber hakkında görselliği çok ön plana çıkan bir iş yapıyorsunuz. Biz bu konuda hassas davrandık.

*Site kaç kişinin elinden çıkıyor?

Sitede çok kişinin emeği var. Konu Peygamber olunca birçok kişi gönüllü çalıştı. Üyelerimizin de çok büyük desteği var. Burada da yaklaşık on iki kişilik çalışma grubu var. Belli periyodlarla bir araya geliyoruz. Editör olarak da üç kişiyiz. Hatice Uğur çocuk bölümünün editörü. Fatma Ekinci ve ben de ana bölümün editörlüğünü yapıyoruz.

*Hangi mesleklere mensupsunuz?

Ben tarihçiyim, diğer editör arkadaşımız hukukçu, çocuk bölümü editörümüz de yine tarihçi. İlahiyatçı arkadaşlarımız var, sosyolojide master yapanlarımız var, mimar, mühendis arkadaşlarımız da var. Zaten çoğumuz akademik dünyadan geliyoruz.

*Derneğiniz bayanlardan oluşuyor galiba. Sitenin editörlerinin bayan oluşu da hoş ve ilginç.

Üyelerimiz arasında erkekler de var, ama çalışma grubu bayanlardan oluşuyor. Fakat biz burada bu işi bayan olarak yapıyoruz diye düşünmedik. Profesyonel olarak yaptığımızı düşünüyoruz. Tabiî bayan hassasiyetinin getirdiği çok ince detaycılık, her şeye çok fazla özenme gibi avantajlar oldu.

*Maliyeti de hayli fazla olmuştur herhalde bu sitenin?

Gönüllülük ve cüz’î rakamlarla çok büyük katkılar oldu. Dolayısıyla hakikaten çok büyük maliyete mal olacak sitede konu Peygamber olduğu için harcamalar düşünüldüğü kadar fazla olmadı.

MUTEDİL YORUMUN ARACISI OLACAĞIZ

*İslâm ve Peygamberimiz hakkında bilgiler içeren birçok site var aslında sanal âlemde. Sonpeygamber.info sitesinin farkı ne olacak?

Evet. Başka siteler var, dinî yayınlar var. Hepsi büyük boşlukları dolduruyorlar, ama böyle bütüncül olarak Peygamberi her yönüyle anlatmak, sadece Hazreti Peygamberi anlatmak üzere kurulmuş bir site olmak bizim amacımız. Sitemizi incelediğinizde de göreceksiniz. Hazreti Peygamberin sosyal hayatından çevresindeki sahabenin hayatına, onun peygamberliğinin ne anlama geldiğinden, kültür-san’atta çağlar boyunca Hazreti Peygamberin nasıl ele alındığına dair her şeyi bütüncül bir bakış açısıyla siteye yansıtmak istedik.

Bir de online hadis dersleri olacak inşallah. Malûm, internet artık eğitim için de kullanılan bir alan. Özellikle Batıda uzaktan eğitim çok yaygın. Bizim sitemizde de tamamen profesyonel, üniversitelerdeki online eğitim kalitesinde ve düzeyinde, ilahiyatçılar tarafından koordine edilen interaktif bir ortamda hadis dersleri yapılacak. Derslerimizin koordinatörü Recep Şentürk hocamız.

* İslâm kaynakları farklı algılanmış ve geniş bir yelpaze çıkmış yüzyılların birikimiyle. Siz bütün görüşlere yer verecek misiniz, belli bir çizgisi mi olacak?

Doğrusu sünnet ve hadis konusu özellikle sünnetin dindeki yeri konusu farklı zamanlarda ve farklı alanlarda çok tartışılmış bir konu. Ama biz burada tamamen hakkaniyetten yana, objektif ve mutedil bir sünnet yorumunu yayın politikası olarak benimsedik. Hadis ilminin toplum içinde revaç bulan ehl-i sünnet anlayışı içinde yaygınlık kazanan ve teveccüh edilen yanı üzerine bir yayın politikası güdüyoruz.

Tabiî üzerinde çalıştığınız, konu ettiğiniz insan, bütün âlemlere rahmet olarak gönderilmiş ve bütün insanlığa örnek olarak gönderilmiş bir peygamber. Böyle bir insanı anlatmak konusunda biz sadece küçük bir katkıda bulunuyoruz. Peygamberimizi bu çağda nasıl anlatabiliriz? Bu çağın araçlarını nasıl kullanmalıyız? Tamamen buna odaklanmış durumdayız.

Naciye KAYNAK

20.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (16.04.2007) - Darbeler anayasaya aykırı

  (14.04.2007) - İşitme engelliler için destek bekliyoruz

  (12.04.2007) - Derelerden elektrik akacak

  (20.02.2007) - Düşünce suç haline getiriliyor

  (19.02.2007) - "Devlet vatandaşından korkuyor"

  (18.02.2007) - Şifalı bitkiler kitabından Bioder markasına

  (16.02.2007) - Meslekî eğitimde büyük bir dram yaşanıyor

  (15.02.2007) - "Her bir mesleğin piri bir peygamber"

  (12.02.2007) - Devlet, “benim psikopatım iyidir” dedi

  (08.02.2007) - Anne sütü ile ilgili çalışma uluslar arası ödül aldı

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004