Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bağdat’ta İsrail duvarları

Irak'ta her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği saldırılar tüm hızıyla sürerken, Amerikan ordusu “İsrail usulü” yöntemlere başvuruyor. Askerî yetkililer, “son çare” olarak Şiî ve Sünnî mahallelerin arasında İsrail'deki gibi kalın ve yüksek duvarlar örerek, mezhep çatışmasından kaynaklandığını öne sürdükleri saldırıları önleyeceklerini iddia ediyorlar.

Askerî yetkililer, son çare olarak Şiî ve Sünnî mahallelerin arasını kalın ve yüksek duvarlarla örerek, kavganın taraflarını bir birinden ayırıyor. Bağdat Güvenlik Planı adı altında her gün farklı yöntemlere başvurulurken, ABD ordusu bu kez de kanlı mezhep savaşının önüne geçilebilmesi için son çare olarak İsrail’in Filistin’de uyguladığı modeli hayata geçiriyor. İnşasına Nisan ayının ilk haftasında başlanan duvar ile özellikle Dicle Nehri’nin doğu yakası, kentin güneyi ve kuzeybatısındaki radikal mahallelerde yoğunlaşan mezhep çatışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Hükümetin de onayı ile hayata geçirilen plana göre, Şiî mahallelerle Sünnî yerleşim bölgeleri arasındaki bağlantıyı tümüyle koparırken, bu şekilde aşırı uç isyancı grupların ve mezhebe dayalı şiddetin de önüne geçilmesi düşünülüyor. Bağdat’ın doğusundan, batısındaki Sünnî ağırlıklı Azamiye Mahallesi’ne dek uzanacak duvarın toplam uzunluğu 8 kilometreyi aşacak. Amerikan ordusunun intihar saldırıları ve güvenliği gerekçe göstererek inşasını sürdürdüğü ve Irak’taki mezhep unsurlarını birbirinden koparan beton duvarlar, barikatlar ve çukurlardan oluşan beton hattın, kentin merkezine kadar uzanabileceği ifade ediliyor.

/ BAĞDAT

22.04.2007


 

Nobelli Maguire, E. Said’in izinde

Filistin’in Bileyn köyündeki duvar karşıtı gösteride çıkar olaylarda, Nobel Barış Ödülü sahibi İrlandalı Mairead Corrigan Maguire’nin de yaralandığı bildirildi.

Filistin’de direnişin sembolü haline gelen, iki yıldan fazla süredir her hafta sonu yapılan barışçı duvar karşıtı gösterilerle dünyaya adını duyuran küçük Filistin köyü Bileyn, son protesto gösterisinde dünyaca ünlü isimlere evsahipliği yaparken, İsrail askerleriyle eylemciler arasında çıkan olaylarda, 1976 Nobel Barış Ödülünün sahibi İrlandalı Mairead Corrigan Maguire yaralandı. Adını, 2001 yılında New York’taki Özgürlük heyetine Porto Riko bayrağı asarak duyuran Tito Kayak da gözaltına alındı.

Bileyn’deki geleneksel cuma günü etkinliklerinde 200 dolayında İsrailli, uluslararası ve Filistinli eylemci yer almış; eylemcilerle İsrail askerleri arasındaki çıkan olaylarda, 22 göstericiyle 2 İsrail askeri yaralanmıştı.

Bileyn’deki gösteriye katılanlar, İsrail askerlerinin göz yaşartıcı bomba kullandığını söyledi. İsrail askerlerinin de atılan taşlarla yaralandığı bildirildi. Yaralananlar arasında bulunan Nobel Barış Ödülü adayı Corrigan’ın plastik mermiyle ayağından vurularak hastaneye kaldırıldığı, ayrıca göz yaşartıcı bombalardan da etkilendiği belirtildi.

Corrigan, Kuzey İrlanda’da şiddetin sona ermesine yönelik çalışmaları nedeniyle 1976’da verilen Nobel Barış Ödülünün ortaklarından biri olmuştu. Corrigan, gösteri öncesinde yaptığı açıklamada, güvenlik duvarlarının, İsrail tarafının söylediği gibi güvenlik ve şiddetin önlenmesiyle bir ilgisi bulunmadığını, aksine, Filistin topraklarının ele geçirilmesi anlamına geldiğini belirtmişti. Corrgan, Uluslararası Adalet Divanının 2004 yılında aldığı kararları hatırlatarak, bu duvar ve çitlerin uluslararası yasalara aykırı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söylemişti. İrlandalı eylemci, yaralanmasından sonra Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada da Bileyn köylülerinin barışçı mücadelesini övdü, adalet ve barıştan yana olan İsraillileri de Bileynlilerin mücadelesine destek vermeye çağırdı.

/ KUDÜS

22.04.2007


 

Zahar, Kur’ân İsrail’i tanımayı yasaklıyor

Filistin’de Hamas hükümetinin eski Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, İsrail’i tanımanın Kur’ân ile çeliştiğini söyledi. İsrail radyosunun, Zahar’ın Hamas’a yakın bir internet sitesine yaptığı açıklamalardan derlediği habere göre, eski Dışişleri Bakanı, Hamas’ın Filistin’in bütün topraklarının Müslüman toprağı olduğu ilkesinden vazgeçmediğini dile getirdi.

Zahar, El Fetih’in yeni bir ordu kurduğunu ve bu ordunun mensuplarını, Hamas’ı ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli Arap ülkelerinde eğittiğini de öne sürdü. Hamas ve El Fetih, 6 Şubatta Mekke’de varılan anlaşmadan sonra Filistin’de kurulan ulusal birlik hükümetinin temel unsurlarını oluşturmasına rağmen, hükümetin kurulması taraflar arasındaki anlaşmazlık ve çatışmaları sonlandırmadı.

Öte yandan, Filistin Başbakanı İsmail Haniye, bir hafta kadar önce hükümet tarafından da onaylanan yeni güvenlik planının Filistinli silâhlı grupları etkilemeyeceğini, onların silahlarına el konulmasını öngörmediğini söyledi. Filistin’in Maan haber ajansının haberine göre, Haniye, yakında uygulamaya girecek planın, direnişe, direnişin silâhlarına ve formasyonuna zarar vermeyeceğini, grupların planın dışında tutulacağını, planın sadece Filistin’de yasa dışı unsurları engellemeyi amaçladığını ifade etti. Filistin’de yaşanan bu kargaşa ortamının böyle devam edemeyeceğini ve bunun gözden uzak tutulamayacağını belirten Haniye, güvenlik planının kontrol dışı silâhlanmalar, aşiretler ve aileler arası çatışmaları, ilave olarak “çeteler”in silâhlarını hedef aldığını, planın ayrıca Filistinlilerin malına yönelik saldırıları engellemeyi amaçladığını söyledi.

Haniye, içte güvenliği sağlamanın ve ihlâlleri önlemenin herkesin işbirliğinden geçtiğini de kaydetti.

/ KUDÜS

22.04.2007


 

Zebari’den İran’a komşuyu ikna turu

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin, Mısır’da yapılacak Irak’a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısına katılması konusunda “ikna” için önümüzdeki hafta İran’ı ziyaret edeceği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Keyhan gazetesine yaptığı açıklamada, Irak’a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı için Mart ayında yapılan uzmanlar toplantısında mekân konusunda çeşitli öneriler ortaya atıldığını hatırlattı.

Toplantı yeri için Kahire ve İstanbul’un önerildiğini ifade eden Mutteki, İran ve Suriye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerin toplantının İstanbul’da yapılmasını kabul ettiğini, ancak bunun kesinleşmediğini ifade etti.

Dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak toplantının yeri konusunda daha sonra komşu ülkelerle istişare yapılmadığını anlatan Mutteki, “Şarm El Şeyh toplantısı, Irak’a komşu ülkeler mekânizmasının zayıflamasına neden olur. Bizim tercihimiz önce komşu ülkelerin Kahire’de toplanması, daha sonra da ortak toplantı yapılmasıdır’’ dedi.

Bu konuda bazı komşu ülkelerle görüşmeleri olduğunu belirten Mutteki, Irak Dışişleri Bakanı Zebari’nin de toplantı konusunu görüşmek üzere Perşembe veya Cuma günü Tahran’a geleceğini bildirdi.

/ TAHRAN

22.04.2007


 

Mısır’dan İsrail casusuna 15 yıl

Mısır’da İsrail hesabına casusluk iddiasıyla tutuklanan bir kişi, 15 yıl hapse mahkûm edildi.

Mısır ve Kanada vatandaşlıkları bulunan, 31 yaşındaki Muhammed Essam Goneym el Attar’ın, mahkeme kararına göre, ‘’Kanada ve Türkiye’de bulunduğu sıralarda Mısır ve diğer Arap ülkeleri hakkında İsrailliler hesabına yapması karşılığında 56.000 Dolar aldığı’’ belirlendi. Kararda El Attar’ın “Kıpti Hristiyanlar hakkında da yurt dışında bilgi toplamaya çalıştığı’’ belirtildi.

/ KAHİRE

22.04.2007


 

Fransızlar ilk tur için sandığa gitti

Fransız seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için bugün sandık başına gidecek. Fransa’da ilk turda 12 aday yarışacak. Seçimlerin ikinci turu, 6 Mayıs tarihinde, ilk turda en fazla oy olan iki aday arasında yapılacak.

Fransa’da 44 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenler, yerel saatle 08.00’den itibaren oy kullanabilecek. Sandıklar, küçük yerleşim birimlerinde saat 18.00’e, büyük şehirlerdeyse saat 20.00’ye kadar açık kalacak. İlk seçim sonuçları, saat 20.00’de açıklanacak.

/ PARİS

22.04.2007


 

NASA binasına silâhlı saldırı

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) bağlı Teksas’taki bir binada iki kişiyi rehin alan silâhlı saldırgan, rehinelerden birini öldürdükten sonra intihar etti.

NASA’nın anlaşmalı şirketlerinden Jacobs Engineering’de çalıştığı öğrenilen William Phillips adlı saldırganın eylemi, NASA’nın iletişim ve izleme sistemlerinin bulunduğu binanın ikinci katında düzenlediği, rehineyi eylemin ilk dakikalarında göğsünden vurarak öldürdüğü bildirildi.

/ HOUSTON

22.04.2007


 

Pertev: Sorumluluk Almanya’da

KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Kıbrıs Türk tarafının Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda elinden geleni yaptığını, artık sorumluluğun Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya’da olduğunu söyledi.

Raşit Pertev, Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda Brüksel’de gerçekleştirdiği temasları BRT’ye değerlendirdi. Pertev, Almanya’nın Tüzük konusunda Kıbrıs Türk ve Rum taraflarıyla gizlilik esasıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini ve tarafların da buna uyması yönünde yükümlülüğü bulunduğunu kaydetti.Almanya’nın taraflarla temaslarının ve konuyla ilgili çalışmalarının ardından tüzükle ilgili esas karar alma sürecinin Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi Coreper’de başlayacağını belirten Pertev, Almanya’nın halen bilgilenme ve zaman yoklama arayışları içerisinde olduğunu ifade etti.

Pertev, süreç devam ederken Rum basınında iyimser veya kötümser birçok spekülasyon yapıldığına da dikkat çekti.Rum basınında, “Brüksel’de tüzükle ilgili görüşülen Rum heyetinin, Kıbrıs Türk heyetinden daha yüksek düzeyde olduğu” yönünde haberler çıktığını anlatan Pertev, bunun doğru olmadığını belirtti. Pertev, Almanya’nın Doğrudan Ticaret Tüzüğünü hayata geçirmesi için Haziran ayı sonuna kadar süresi kaldığına işaret ederek, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını devralacak olan Portekiz’in bu konuda pek fazla aktif olacağını düşünmediğini bildirdi.

Almanya’nın konuyla ilgili kartlarını gizli tuttuğunu ve hazırlıklarını da bu çerçevede yaptığını kaydeden Raşit Pertev, “Kıbrıs Türk tarafı olarak üzerimize düşeni yaptık. Şimdi top Almanya’dadır. Almanya Dönem Başkanlığı ümit ederiz ki elinden geleni yapar ve Doğrudan Ticaret Tüzüğünü geçirir” dedi.

/ LEKOŞA

22.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004