Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kart verilmeyene banka verildi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye’de 1998-2003 yılları arasındaki 5 yılda 21 bankanın battığını belirterek, ‘’o tarihlerde bankaların kredi kartı vermediği insanlara banka verildi’’ dedi.

Ertürk, MÜSİAD Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, ‘’Banka Krizleri ve TMSF’nin Çalışmaları’’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada, TMSF’nin, son 3-4 yıldır yaptığı çalışmalarla Türk milletinin unutkanlığa meyilli hafızasına gömülmeye çalışılan bir olayın tekrar ortaya çıkarılmasına vesile olduğunu söyledi. Sorunun sadece bankacılık olmadığını bunun çevresinde Türkiye’nin geçmiş yıllarda yaşadığı çok temel ahlâkî, ekonomik ve sosyo politik sorunların olduğunu, bunun da ülkede nelere yol açtığını, ne kadarlık değerine mal olduğunun ortaya çıkarıldığını ifade eden Ertürk, ‘’Bunları unutmak o belaları bir daha yaşamamıza neden oluyor’’ dedi.

Ertürk, 2000’li yılların başında yaşanan bankacılık krizini bazılarının ilahi felaket, kimisinin ise bir trafik kazası gibi algıladığını, oysa bunun çok bilinçli ve planlı bir senaryonun hayata geçirilmesi olduğunu savunarak, ‘’Politikacı-bankacı, politikacı-iş adamı gibi kurulan karanlık ilişkiler sistemin çökmesine ve arkasında milyonlarca dolarlık enkaz bırakmasına neden oldu’’ diye konuştu.

Türkiye’de yalan söylemenin ve utanmazlığını prim yaptığını ifade eden Ertürk, ‘’Paranız varsa televizyonlara, gazetelere reklâm da verebiliyorsunuz. Bu hepimizin üzerinde düşünmemiz gereken bir Türkiye fotoğrafı. Bunun siyasî bir tarafı yok, bu bir ahlâk meselesi. Utanmaz sayısı artarsa bu ülkede nasıl yaşarız’’ şeklinde konuştu.

/ ELAZIĞ

22.04.2007


 

Vergi rekortmeni, Demir Sabancı

Demir Sabancı, ödeyeceği 14 milyon 267,4 bin YTL vergi ile İstanbul’dan sonra Türkiye’nin de gelir vergisi rekortmeni oldu. Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, 2006 yılı gelirleri için Mart ayında 1 milyon 637 bin 454 adet yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi.

Bu beyannamelerde 14 milyar 618 milyon 41 bin 975 YTL gelir bildiriminde bulunuldu. Tahakkuk eden vergi de, 3 milyar 705 milyon 698 bin 664 YTL olarak hesaplandı. Bu şekilde mükellef başına ortalama 8 bin 927 YTL kazanç beyan edildi. Beyan edilen matraha 3 milyar 705 milyon 698 bin 664 YTL vergi tahakkuk ettirilirken, mükellef başına ortalama gelir vergisi de 2 bin 263 YTL şeklinde hesaplandı. Bu şekilde gelir vergisi beyannamesi sayısında yüzde 3,37, beyan edilen gelirde yüzde 29,83, tahakkuk eden vergide ise yüzde 13,60 oranında artış meydana geldi.

SABANCI, DOĞAN VE KOÇ İLK 3’TE

Gelir vergisi bildirimlerinin ardından, en yüksek gelir beyanında bulunan ilk 100 mükellef arasına İstanbul’dan 82, Ankara’dan 9, İzmir’den 4, Bursa’dan 2, Antalya, Hatay ve Trabzon’dan ise 1’er mükellef girdi. İşadamı Demir Sabancı ise, Türkiye’nin bu yıl en fazla gelir vergisi ödeyecek ismi olarak belirlendi. Sabancı’yı 10 milyon 928,6 bin YTL vergi ile işadamı Aydın Doğan izlerken, Rahmi Koç, 6 milyon 900,4 bin YTL tutarındaki gelir vergisi ile 3’üncü oldu. 6 avukatın da rekortmenler arasına girmesi dikkat çekerken, en çok gelir vergisi ödeyecek isimler listesinde Mehmet Ali Erbil ile Seda Sayan da yer aldı.

Bu arada geçtiğimiz ay kira gelirleri için de 553 bin 674 adet beyanname verildi. Bu beyannamelerde 4 milyar 168 milyon 388 bin YTL kira kazancı bildirildi. Bu mükelleflere de toplam 973 milyon 27 bin YTL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

/ ANKARA

22.04.2007


 

Türkiye Finans 125 şubeye ulaştı

125 şubesi ile katılım bankaları arasında en çok şube sayısına sahip olan Türkiye Finans, 19-20 Nisan tarihlerinde düzenlenen törenlerle Kütahya ve Afyonkarahisar şubelerini hizmete açtı.

Şube yatırımları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, “Türkiye Finans, bir bölgeden topladığı fonları yine aynı bölgede kullanarak bölgesel kalkınmaya destek olmayı kendisine ana ilke edinmiş bir bankadır. ‘Yerel Kaynak Yerel Kalkınma’ prensibiyle özdeşleştirdiğimiz bu anlayışımızın bir gereği olarak Türkiye’nin her bölgesine hizmetlerimizi götürmeyi amaçlıyoruz. İstiyoruz ki; bu şubelerimiz aracılığı ile bireysel müşterilerimizin yanı sıra ülke ekonomimizin dinamosunu oluşturan, üreten ve katma değer sağlayan KOBİ’lerimize finansal anlamda destek olalım. KOBİ’ler aracılığı ile bu şehirlerin ve bölgenin kalkınmasına destek olabilmek bizim en önemli hedeflerimiz arasındadır” dedi. Bölgesel ihtiyaçları ve talepleri değerlendirerek yeni şube yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ise, “Bir bölgede bulunan işletmelerin finansal ihtiyaçlarına efektif çözümler sunabileceksek, hiç zaman kaybetmeden şube yatırımlarımızı bu bölgelere yöneltiyoruz. Kütahya ve Afyonkarahisar şubelerimiz de bu anlayışla hizmete giren şubelerimizdir” dedi. Nacar, “Şubelerimize tanıdığımız yetkiler ile özellikle KOBİ’lerin kaynak sorunlarına en kısa zamanda en uygun çözümleri sunarak, bölgenin finansal sorunları için önemli bir çözüm ortağı olacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

2007 yılı sonuna kadar en az 25 yeni şube açarak şube sayısın 150’ye yükseltmeyi hedefleyen Türkiye Finans, bu doğrultuda 500 yeni personel alımı gerçekleştirmeyi de amaçlıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.04.2007


 

Hazine’nin 98,6 milyar YTL alacağı var

Hazine’nin alacak stoku, 31 Mart itibariyle 98 milyar 592 milyon YTL olurken, bunun 78.5 milyar YTL’si batık bankalardan kaynaklandı.

Hazine Müsteşarlığının, 31 Mart tarihi itibarıyla yayımladığı Hazine Alacak Stoku verilerine göre, alacakların 41 milyar 164 milyon YTL’sini vadesi geçmiş alacaklar oluşturdu. Hazine’nin toplam alacağı 98 milyar 592,8 milyon YTL’nin 97 milyar 510,9 milyon YTL’si kamudan kaynaklandı. En büyük borçlu, batık bankalar dolayısıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) oldu. TMSF’nin toplam borcu 78 milyar 524,4 milyon YTL, vadesi geçmiş borcu ise 36 milyar 953,2 milyon YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

22.04.2007


 

Borç stoku 357,6 milyar YTL

Merkezi yönetim toplam borç stoku, 31 Mart 2007 tarihi itibariyle 357,6 milyar YTL olarak belirlendi.

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Mart ayı sonu itibariyle toplam borç stokunun 228,2 milyar YTL’lik bölümü Türk Lirası cinsinden, 127,7 milyar YTL’lik bölümü döviz cinsinden, geriye kalan 1,7 milyar YTL’lik bölümü de dövize endeksli borçlardan oluştu. Borç stokunun yüzde 53,2’si iç piyasaya, yüzde 20,6’sı kamu kesimine olan iç borçlardan oluşurken, dış borçların ağırlığı da yüzde 26,2 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

22.04.2007


 

THY, bilet fiyatlarını düşük tutacak

THY Genel Müdürü Temel Kotil, ‘’Kimse bizimle rekabet etmese bile bilet fiyatlarını düşük tutmak istiyoruz. Çünkü büyümek istiyoruz. Büyümek için de uygun fiyat sunmamız gerekiyor’’ dedi.

Kotil, havacılık sektörü bakımından en düşük sezon olmasına rağmen 2007’inin ilk çeyreğinde iç ve dış hatlarda yüzde 70 doluluk oranını tutturduklarını kaydetti.

Geçen yılı yüzde 68,4 doluluk oranı ile tamamladıklarını hatırlatan Kotil, ‘’Bu yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 70 doluluk oranı bizim için iyi bir rakam. İlk çeyrekte bu rakama ulaşmamız yıl sonunda yüzde 74’e ulaşacağımızı gösteriyor. Bu da bütçe rakamlarının üzerinde çıkıyor. Bugün THY, Avrupa’daki ilk 10 hava yolunun arasında 8. sıradadır. 2009’da Avrupa’nın 4. büyük havayolu olacağımızı söyleyebiliriz’’diye konuştu.

/ ESKİŞEHİR

22.04.2007


 

İşadamları, Bulgar vizesi için İTO’ya başvuracak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyesi firma sahipleri, ortakları ve çalışanları Bulgaristan seyahat vizesi talepleri için Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu yerine İTO’ya başvurabilecek.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş yaptığı açıklamada, “İTO aracılığıyla yapılacak vize başvurularının, daha sağlıklı ve süratli şekilde sonuçlandırılacağı” yaklaşımın Bulgaristan Başkonsolosluğu’ndan geldiğini söyledi. Konuya ilişkin olarak görüşmelerin bir ay önce başladığını belirten Yalçıntaş, bu yaklaşımı memnuniyetle karşıladıklarını, kısa süre sonra uygulamaya geçeceklerini belirtti.

/ İSTANBUL

22.04.2007


 

TMO, 23 Nisan’da öğrencilere fındık dağıtacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Antalya’da düzenlenecek olan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan öğrencilere fındık dağıtacak.

Edinilen bilgiye göre, TRT Genel Müdürlüğü tarafından Antalya’da düzenlenecek olan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği programına katılacak yerli ve yabancı toplam 3 bin öğrenci ile organizasyonda görev yapan konuklara 500’er gramlık paketlerde kavrulmuş iç fındık dağıtacak.

/ ANKARA

22.04.2007


 

Toplu taşımayı sevmiyoruz

Kelly Services İnsan Kaynakları Şirketi’nin, çalışanların işe giderken ulaşım seçimi ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de, çalışanların büyük bir çoğunluğu işe giderken toplu taşıma yerine kendi araçlarını tercih ediyor.

Uluslararası insan kaynakları şirketi Kelly Services’in gerçekleştirdiği anket sonuçları açıklandı. Ankete katılan ülkelerde toplu taşıma kullanımı en düşük ülke Türkiye oldu. Türkiye, 28 ülke arasında bu konuda son sırada yer alırken, Endonezya, Hong Kong, Macaristan, Endonezya, Singapur, Meksika, Rusya ve Hindistan toplu taşımayı en yüksek düzeyde kullanan, Türkiye ile birlikte Fransa, Danimarka, Porto Riko ve ABD ise en az kullanan ülkeler olarak dikkati çekti.

/ İSTANBUL

22.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004