Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Öteki” çocuklardan kareler

Selma Şevkli, “Öteki Çocuklar: Kenya ve Filistin” başlıklı ilk sergisiyle dünyanın zor diyarlarında yaşayan çocukları ajitasyon yapmadan bütün dünayaya gösterebilmeyi ve onların hayatlarını herkese sunabilmeyi amaçlıyor.

“Algıların imgeler yoluyla şekillendiği günümüz dünyasında açlık ve savaşın hüküm sürdüğü ülkelerdeki insanların temsil şekilleri malesef son derece ajitatif ve basmakalıp. Bu ülkelerde yaşayan çocukların yayınlanan fotoğrafları genelde ağlayan, hasta, açlıktan karnında ödemler oluşmuş ya da silah namlusu ucunda olma biçimlerinde. Oysa bu ülkelerde açlığa, yoksulluğa, işgale ve savaşa rağmen devam eden hayatlar ve kültürler var” diyen Selma Şevkli, “Öteki Çocuklar: Kenya ve Filistin” başlıklı bu ilk sergisiyle dünyanın zor diyarlarında yaşayan çocukları ajitasyon yapmadan da bütün dünyaya gösterebilmeyi ve onların hayatlarını herkese sunabilmeyi amaçlıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için özel hazırlanan “Öteki Çocuklar” sergisi dün Taksim Metrosu Sergi ve Konferans Salonu’nda açıldı. Toplam 50 fotoğraftan oluşan sergide, Kenya ve Filistin’de yaşayan çocukların

objektife yansıyan ifadeleri yer alıyor.

“Zor Diyarların Çocukları”, çünkü…

Ağlayan çocuklar yerine gülen çocukların fotoğraflarını sergilemeyi tercih eden Selma Şevkli, “Bizden daha güç koşullarda yaşayan insanlara sadece acımalı mıyız, yoksa empati kurarak bu şartlar altında nasıl yaşam mücadelesi verdiklerini mi anlamaya çalışmalıyız? Ağlayan gözleri görüp üzülmek yerine, gülen gözlere bakıp sevindirmenin yollarını bulmayı deneyebiliriz belki de” diyerek savaşan ülkelerin çocuklarına farklı enstanteneden bakmayı öneriyor.

Sergide bulunan fotoğrafların anlatmak istediği tema, bu çocukların gözleriyle verdikleri mesajlardır. Hem hüznü, hem acıyı barındıran gözlerde çocukluk neşesini de bulmak mümkün. Filistin ve Kenya’da yaşayan çocuklar, içinde yaşadıkları toplumsal şartları ve psikolojik durumlarını, konuşmadan, gözleriyle, duruşlarıyla sözsüz olarak ifade ediyor.

24.04.2007


 

Mevlânâ otobüsüne Avrupa’da büyük ilgi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “2007 Mevlânâ’yı Anma Yılı” dolayısıyla Avrupa’da yapılan Konya ve Mevlânâ Günleri programları için hazırlanan Mevlânâ Hoşgörü Otobüsü, gittiği ülkelerde büyük ilgi görüyor.

Belçika’dan sonra Hollanda’ya geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlânâ’yı tanımakla insanların haksızlık ve baskı yollarına sapmayacağını ve teröre bulaşmayacağını söyledi. Hollanda Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin de, insanlar arasındaki farklılıkların, sevgi ve saygıya dayalı güzel ilişkilere ilham kaynağı olması gerektiğini ifade etti.

/ KONYA

24.04.2007


 

Kur’ân ve ezanı en güzel okumak için ter döktüler

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından geleneksel olarak düzenlenen İmam Hatip Liseleri arası Kur’ân-ı Kerim ve Ezan Okuma yarışması 6. Bölge yarışması 12 ilden gelen yarışmacılarla Eskişehir Atatürk Spor Salonunda gerçekleştirildi

Yaklaşık 5 saat süren Ezan ve Kur’ân okuma yarışmasında öğrenciler kalabalık seyirci ve jüri üyeleri karşısında ter döktüler. Kutlu Doğum Etkinlikleri ile birleştirilen yarışmayı Eskişehir Millî Eğitim Müdürlüğü Eskişehir İl Müftülüğü ile Eskişehir Sarar İmam Hatip Lisesi birlikte organize etti.

Kur’ân-ı Kerim okuma yarışmasında birinciliği Ankara Merkez Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesinden Abdurrahman Ayaz ikinciliği Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesinden İsmail Demirci üçüncülüğü ise Sakarya Mekez Anadolu İmam Hatip Lisesinden Mustafa Atalar aldı. Ezan Okuma yarışmasında ise birinciliği Karadeniz Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesinden Aykut Gündoğdu, ikinciliği Eskişehir Sarar Anadolu İmam Hatip Lisesinden Enes Traşçı 3.cülüğü ise Kastamonu Cide İmam Hatip Lisesinden Mesut Arslan aldı. Bölge Birincileri daha sonra yapılacak Türkiye birinciliklerine katılacaklar.Yarışmada dereceye giren öğrenciler ile yarışmaya katılan öğrencilere çok sayıda kurum kuruluş vakıf ve dernek tarafından altın bilgisayar bisiklet takım elbise kitap gibi çok çeşitli hediyeler dağıtıldı.

M. Akif YEŞİLKALE / ESKİŞEHİR

24.04.2007


 

Ankara Film Festivali, ödül ve protestolarla sona erdi

Festivalde “X” adlı filmi ile ikincilik ödülüne lâyık görülen Özgür Arık adına gönderdiği konuşma metnini okuyan Hasan Bulut, “Limak’ın festivale sponsor olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı protesto ettikleri” gerekçesiyle ödülü reddettiklerini açıkladı.

Limak 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel Film yarışmalarının ödül töreni ile sona erdi.

Törene Ulusal Belgesel Film ödülleri verilerek başlandı. Profesyonel ve amatör kategorilerde yapılan Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda, Amatör dalında Ateş Savaşeri, İrem Pasinligil ve Onur Etiz’in “Öyle Duruyorum” adlı filmi birincilik, Serkan Yüksel’in yönettiği “Issız” adlı film ikincilik, Meriç Ozan ve Mutlu Karadoğan’ın yönettiği “Gewok” adlı film de üçüncülük ödülünü aldı.

Amatör dalında, Jüri Özel Ödülü’nü Fatih Sezgin ve Mevlüt Çiftçi’nin “Çalı” adlı filmi kazandı.

Profesyonel kategorisinde ise birincilik ödülünü alan eser olmadı. Özgür Arık, “X” adlı filmi ile ikincilik ödülünü alırken, Berrin Balay Tuncer ve Önder Özden’in “Kadına Ağıt” filmi üçüncülük ödülüne değer bulundu. Mihriban Tanık’ın “Hiçbir Yerde” adlı filmi de Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

Festivalde “X” adlı filmi ile ikincilik ödülüne lâyık görülen Arık adına gönderdiği konuşma metnini okuyan Hasan Bulut, “Limak’ın festivale sponsor olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı protesto ettikleri” gerekçesiyle ödülü reddettiklerini açıkladı. Bulut’un açıklaması sırasında salondan yuhalama sesleri duyuldu.

Bulut’un açıklamasında özgür olduğunu belirten sunucu Yetkin Dikinciler, “Ama san’at zaten satın alınamaz, sinema satın alınamaz, sapla samanı karıştırmayalım” dedi.

Kurmaca, Deneysel ve Canlandırma dallarında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması’nda, Mehmet Selçuk Bilge’nin yönettiği “Mr. Unhappy Meets the Girl” ile “Mr. Unhappy Sees a Doctor” filmleri kurmaca, Yasemin Aydın’ın yönettiği “Suret” filmi deneysel, Ayçe Kartal’ın yönettiği “Beyinsiz” filmi canlandırma dalında en iyi film ödülünü, Nazım Ulusoy da “Yır-tık” filmi ile özel ödüle değer bulundu.

Ulusoy’a ödülünü veren Natali Yeres, ödülün reddedilmesi konusuna değinerek, “Bu festivaller büyük zorluklarla yapılıyor, keşke tepkisini festivale başvurmayarak yapsaydı. Bir kuruluşun festivalin muhtevasına hiç karışmadan sponsor olması önemli” diye konuştu.

24.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004