Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush çekilme takvimini veto edecek

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, ABD Senatosu’nun, 46’ya karşı 51 oyla, ABD askerlerinin Irak’tan 1 Ekim’ten itibaren çekilmeye başlamasını öngören tasarıyı onaylamasının ardından yaptığı açıklamada, “Oval Ofis’te başkanla görüştüm, haftalardır söylediği gibi, bu tasarıyı veto edecek” dedi.

Önceki gün ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Irak’tan asker çekme tasarısı, dün Senato’da onaylandı.

Bush’un tasarıyı veto etmesinin engellenmesi için, Senato’daki oyların 3’te 2’sinin sağlanması gerekiyor. Ancak 51-46’lık sonuca bakılacak olursa Senato’da, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmeye başlaması yönündeki Demokrat Parti destekli görüş, Bush’un vetosunu engelleyecek kadar ağırlıklı değil. Demokrat Parti, ocak ayından bu yana kongrenin iki kanadında da çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Senato Tahsisler Komitesi Başkanı olan Demokrat Parti Batı Virginia Senatörü Robert Byrd, ‘’Başkan Bush, Irak halkına barış ve istikrar getirme misyonunda başarısız oldu. Şimdi askerlerimizi Irak’tan eve getirme zamanı’’ dedi.

ABD Başkanı Bush, tasarının, Irak’tan çekilmeye ilişkin bir takvim ortaya koyması durumunda veto edeceğini söylemişti. Demokrat Partililer, tasarının 1 Mayıs Salı günü Bush’un önüne imza için getirilmesini planlıyor. Bu tarih Bush’un, USS Abraham Lincoln adlı savaş gemisinden, ‘’Irak’taki görev tamamlandı’’ pankartının altında, büyük çaplı savaşın bittiği açıklamasını yaptığı tarihin yıldönümü oluyor. Ancak Irak’taki durum, Bush’un umduğu gibi gelişmedi ve işgalin 4. yılında halen Irak’tan çıkış stratejileri konuşuluyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, ‘’Eğer Demokratlar bu tasarıyı Bush’un önüne salı günü getireceklerse, bunu kendi adlarına puan kazanmak için yapıyorlar. Tamamıyla saçma. Bu, alaycılığın zirvesidir ve bu tartışmaları izleyen arazideki üniformalı askerlerimiz için şanssız bir durumdur’’ dedi.

Bush’un, tasarıyı beklendiği gibi veto etmesi durumunda Demokrat Partililer’in, Irak’taki askerlere her durumda fon sağlanması için yeni bir formül geliştirmesi gerekecek.

/ WASHINGTON

28.04.2007


 

Irak kararı eleştirdi

Irak, ABD Senatosu’nun, ABD askerlerinin Irak’tan 1 Ekim’ten itibaren çekilmeye başlamasını öngören tasarıyı onaylamasını eleştirdi.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbah, AP Ajansı’na verdiği demeçte, Senato’nun tasarıya onay vermesinin silahlı radikallere yanlış işaret vereceğini savundu. Sözcü, ‘’Kararda kimi olumsuz işaretler görüyoruz. Çünkü siyasal sürece alternatifler düşünebilecek kimi taraflara yanlış işaretler gönderiyor’’ dedi.

/ BAĞDAT

28.04.2007


 

Kongre veto sonrasına hazırlanıyor

ABD Kongre üyeleri, Başkan George W. Bush’un, Irak’tan geri çekilme takvimini içeren yasayı veto etmesinden sonra izleyecekleri tutumu belirliyor.

Tasarının Senato’da kabul edilmesinden sonra Cumhuriyetçi azınlık grubunun Başkanı Mitch McConnell gazetecilere, bu konudaki ilk görüşmelerin başladığını açıkladı. McConnell Cumhuriyetçiler’in çıkartılacak yeni askeri harcama yasasında asker çekme takvimini belirleyen bir hükmün yer almaması için çalışacaklarını belirtti.

Cumhuriyetçi John Boehner ise vetodan sonra Cumhuriyetçiler olarak Demokratlar’la masaya oturacaklarını söyledi. Ancak bu üye de asker çekme takvimi belirleyerek generallerin elini bağlamaya karşı olduklarını bildirdi.

Demokratlar’ın düşündüğü yollar arasında, sadece iki aylık bir askeri harcama yasası yaparak Başkan’a göndermek de yer alıyor.

/ WASHİNGTON

28.04.2007


 

Abbas: Ateşkesin sona ermesi için bir sebep yok

Filistin Devlet Başkanı Muhmud Abbas, Hamas militanlarının roket saldırılarının sebep olduğu karmaşanın ardından, İsrail ile ateşkesin sona ermesi için bir sebep olmadığını söyledi.

Mahmud Abbas, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’İsrail’in, ölüme ya da yaralanmalara neden olmayan roket saldırılarını Gazze’ye müdahaleyi meşru kılmak üzere kullanmaması gerektiğini’’ söyledi.

İsrail ile Filistinliler arasında mevcut bir ateşkes bulunduğunu hatırlatan Abbas, ateşkesi çiğneyenlerin suçunu üstlenmek istemediklerini belirterek, ‘’Ancak, önemli olan şey sakin olmak. Gazze’ye bir saldırıyı haklı kılacak birşey yok’’ diye konuştu.

Abbas, ayrıca 6 hafta önce Gazze Şeridi’nde kaçırılan BBC Muhabiri Alan Johnston’ın hayatta olduğunu bildiğini yineledi.

/ CENEVRE

28.04.2007


 

Filistin’de hayat zorlaşıyor

AB Komisyonu’nun kalkınma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, Filistin topraklarındaki durumun kötüleştiğini savundu.

Basın toplantısı düzenleyen Luis Michel, ‘’Filistin topraklarındaki insanî durum çok kötüleşmiş. Hatırlıyorum, 1 yıl önce bölgeye geldiğimde koşullar zaten kötü ve zordu ama şimdi daha da kötüleştiğini düşünüyorum’’ dedi. Ortadoğu ülkelerini ziyaret eden Michel, güvenlik adına İsrail’in Filistin topraklarında uyguladığı dolaşım kısıtlamalarının bu durumdan kısmen sorumlu olduğunu belirterek, ‘’Sürekli olarak saldırı tehdidi altında yaşamanın kolay olmadığını biliyorum ama aynı zamanda duvarları ve bariyerleri gördüğümde, bunun Filistin topraklarındaki insanların hayatını çok olumsuz etkilediğini düşünebiliyorum’’ diye konuştu.

Hamas’ın iktidarını gelmesini takiben ABD ile AB’nin Filistin hükümetine doğrudan yardımları kesmesine de değinen Michel, bunun da ‘’dramatik etkileri’’ olduğunu söyledi.

/ TEL AVİV

28.04.2007


 

Müşerref: İran’a saldırı büyük hata olur

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ABD’nin İran’a saldırmasının “büyük hata” olacağını söyledi. Boşnak gazetesi Dnevni Avaz’a demeç veren Müşerref, böyle bir savaşın bütün dünyayı etkileyeceğini söyledi.

“George Bush’un (ABD Başkanı) saldırı emri vermesi korkunç bir yanlış olur” diyen Pakistan lideri, bunun tüm dünya ve dinler arası ilişkilere zarar vereceğini söyledi. Müşerref, “Radikalizm yükselir, petrol fiyatları aşırı şekilde artar, dünya ekonomisine darbe iner” diye konuştu. Pakistan Devlet Başkanı Müşerref, iki günlük ziyaret için dün Saraybosna’ya gelmişti.

/ SARAYBOSNA

28.04.2007


 

Kimyasal Ali’nin akrabaları öldürüldü

Irak’ta, ‘’Kimyasal Ali’’ lakaplı Ali Hasan El Mecid’in kardeşinin eşi ve kızı katledildi.

Irak polisinden Yüzbaşı Semir Muhammed, Haşim Hasan El Mecid’in eşinin silâhla, kızının ise boğularak öldürüldüğünü, cesetlerin Tikrit’teki evlerinde bulunduğunu söyledi. Yüzbaşı Muhammed, olayla ilgili olarak şu anda tutuklanan kimse olmadığını kaydetti.

/ TİKRİT

28.04.2007


 

Lübnan: İsrail sınırımızı geçti

Lübnan ordusu, 10 kişiden oluşan bir İsrail devriyesinin Lübnan topraklarına girdiğini açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, ‘’10 kişilik düşman İsrail devriyesi Kfarşuba ve Şebaa köyleri arasındaki Saddani tepelerindeki elektronik bariyeri aştı ve Lübnan topraklarına 50 ile 100 metre kadar girdi’’ denildi.

BM’nin Lübnan’daki genişletilmiş barış gücü UNIFIL’in bir birliğinin, İsrail devriyesini Şebaa çiftlikleri yönüne dönmeye zorlamak için müdahale ettiği belirtilen açıklamada, ‘’Lübnan ordusu, İsrail askerlerinin girmiş olduğu bölgede mevzi almıştır’’ ifadesi de yer aldı. Bu arada İsrail ordusu, devriye gezen askerlerinin Güney Lübnan’a girdiği iddialarını reddetti.

/ BEYRUT

28.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004