Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Merkez Bankasından uyarı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kamu harcamalarının enflasyon ile uyumlu olmama ve çok fazla olması durumunda, kendilerini endişelendireceğini ve bu durumda, hükümeti uyaracaklarını söyledi.

Yılmaz düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası tarafından hazırlanan yılın ikinci “Enflasyon Raporu”nu açıkladı. Yıllık enflasyonda ilk çeyrekteki artışın geçici olduğunu öngördüklerini belirten Yılmaz, önümüzdeki aylarda enflasyonda gerileme beklendiğini ifade etti. Yılmaz, yıl sonu enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellendiğini söyledi. Faizlerde son çeyrekten itibaren indirime gidileceği varsayımına göre, 2007 sonunda enflasyonun yüzde 70 ihtimalle yüzde 4.5-yüzde 7.1 arasında olması ve ortalama yüzde 5.8 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

‘SEÇİMLER ETKİLERSE TEDBİRİNİ ALIRIZ’

Para politikasının sıkı duruşunun bir müddet daha süreceğini belirten Yılmaz, siyasi gelişmelerin ekonomik değişkenleri etkilemesi durumunda tepki vereceklerini ifade etti. Yılmaz, “Seçimler piyasaları çok kötü etkilerse, bunun tedbirini alırız. Seçim hiçbir sorun olmadan da sonuçlanabilir. Bu ülkenin demokratik teamülleri seçimleri kaldırabilecek niteliktedir” dedi. Yılmaz, dalgalı kur rejiminin süreceğini, bunun değiştirilmesinin gündemlerinde olmadığını da kaydetti.

“KAMU HARCAMALARI FAZLA OLURSA

HÜKÜMETİ UYARIRIZ”

Yılmaz, kamu harcamalarına ilişkin soru üzerine de kamu harcamalarının gerçekten enflasyon ile uyumlu olmama ve çok fazla olması durumunda, kendilerini elbette endişelendireceğini söyledi. Bu durumda, hükümeti uyaracaklarını belirten Yılmaz, ‘’Deriz ki bu yapılan işler, hedefle uyumlu değil. Ama bugün itibariyle geldiğimiz noktada da hükümet diyor ki ben yüzde 6,5’luk faiz dışı fazlaya uyacağım ve harcamalarımı da enflasyon hedefi ile tutarlı yapacağım. Biz de bu sözü bir kenara yazdık ve takip ediyoruz, yaptığımız iş bu’’ cevabını verdi.

/ ANKARA

28.04.2007


 

KİT’ler kemer sıkacak

Büyük enerji ve ulaştırma KİT’lerinin harcamalarında, önceden açıklandığı gibi, GSMH’nin yüzde 0,2’si oranında tasarrufa gidiliyor. IMF’nin isteği doğrultusunda 2007 bütçesinde faiz dışı fazla hedefinin tutturulması ve bütçede oluşabilecek harcama artışlarının telafisi amacıyla, özellikle alt yapı yatırımları fazla olan KİT’lerin harcamalarında kısıtlamaya gidilecek.

Bu kapsamda BOTAŞ, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi enerji KİTlerinin ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) KİT’lerinin gerçekleştirecekleri harcamaların, yatırım ödeneklerinin yüzde 82’sini geçmemesi istenecek. Söz konusu kurumlara gönderilecek bir yazı ile harcamalarda daha dikkatli olunması talep edilecek. Bu yolla 2007 yılında belirlenen kuruluşların harcamalarında toplam 600 milyon YTL’lik tasarruf sağlanacak. Devlet Planlama Teşkilatı ile Hazine Müsteşarlığı arasında konuya ilişkin görüşmeler devam ederken, yetkililer söz konusu sınırlamanın KİT’lerde herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını ifade ediyor.

/ ANKARA

28.04.2007


 

ASKON sıcak paraya dikkat çekti

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, cari açığın finansmanı için ihracata daha fazla devlet desteği istedi. Koca, “Sıcak para tehlikesi kısmen kontrol altında, ancak her an kontrolden çıkabilir. Bunun ağır maliyeti gözden ırak tutulmamalı” dedi.

ASKON’un ‘2006 Yılı Değerlendirmesi ve 2007 Yılı Öngörüleri’ başlıklı raporunu açıklayan Koca, gelişmiş ülkelerdeki faiz arttırımının gelişmekte olan ülkelere olumsuz etki edeceği Türkiye’nin de bu sınıfta yer aldığı kaydetti. Cari açığın, bir kısım önemli tedbirlerle kontrol altına alınabileceği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi: “Cari açığın finansmanına yönelik olarak ihracat potansiyelimizin arttırılması yönünde devlet desteği arttırılmalıdır. Şu anda sıkıntı yoksa, sebep sıcak para girişidir. 35 milyar dolarlık cari açığın 13-15 milyar doları sıcak para ile finanse ediliyor. Merkez Bankası’nda 60 milyar dolar civarında rezerv var. Dolayısıyla sıcak para tehlikesi şu anda kısmî olarak kontrol altındadır, ancak her an kontrolden çıkabilir. Bunun da ağır bir maliyeti olduğu gözden ırak tutulmamalıdır. “

Raporda, Anadolu yaklaşımının kapsamını genişletmekte fayda görüldüğü, Türkiye’de artan özel sektör borçlarının aniden kamu yükü haline gelebileceğinin hesaba katılması ve dikkatli olunması, KDV oranlarının da indirilmesi ve fiyatlara yansımasının sağlanması gerektiği vurgulandı. Finans sektöründeki yabancılaşmanın dramatik boyutlara ulaştığına dikkat çekilen raporunda, bankacılıkta yabancı payının bu yıl yüzde 50’ye çıkabileceği belirtildi. BDDK’ya ‘yabancıların kontrolü ele alacağı’ satışlara izin vermemesi uyarısında bulunuldu.

Ekonomi Servisi

28.04.2007


 

Üç aylık turizm geliri 2.2 milyar dolar

2007’nin ilk çeyreğinde, Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı yüzde 16.7 artarken, turizm gelirleri yüzde 19.3 oranında yükseldi.

TÜİK verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı yüzde 16.7 artışla 3.2 milyon kişi oldu. Turizm geliri de yüzde 8 artarak 2 milyar 168 milyon dolara yükseldi. Bu tutarın 1.5 milyar doları yabancı turistlerden, 661 bin 540 doları da vatandaş girişlerinden sağlandı.

/ ANKARA

28.04.2007


 

Mövenpick, Türkiye’de otel sayısını arttıracak

Dünya çapında 25 ülkede otel işletmeciliği yapan İsviçre menşeli uluslar arası otel zinciri Mövenpick, Türk ortaklarıyla birlikte Türkiye’de büyümeyi hedefliyor.

2003 yılında İstanbul’da Movenpick Otel ile Türkiye’de yatırıma giren İsviçre menşeli uluslar arası otel zinciri Mövenpick Hotels & Resorts, 2007 yılında İzmir ve Bodrum’da iki yeni otel ile yatırımlarını sürdürecek. Mövenpick Hotels & Resorts Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Jean Gabriel Peres, Türkiye’de bu yıl yeni açılacaklarla birlikte 3 otele ulaşacaklarını belirterek, 2010 yılına kadar Türkiye’deki otel sayılarının 5 ila 10 arasında değişebileceğini söyledi.

28.04.2007


 

Otoyolda model arayışı

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararının ardından özelleştirme programına alınan 6 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesinde, dünya modelleri inceleniyor.

Özelleştirme İdaresi, ABD, Kanada, İtalya ve Fransa’nın köprü-otoyol özelleştirmelerini büyüteç altına aldı. Köprü ve otoyol özelleştirmesine ilişkin danışman firmanın önümüzdeki hafta belirlenmesi bekleniyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-Ankara, Pozantı-Tarsus, Tarsus-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirilmesi için incelenen modeller arasında, en başarılı ülke olarak İtalya gösteriliyor.

/ ANKARA

28.04.2007


 

Vestel’den, hidrojen bazlı yakıt pilli

Vestel ekibinin geliştirdiği ve yaklaşık bir yıl içinde tüketime sunulacağı belirtilen hidrojen bazlı yakıt pilleri ile enerji sistemleri tanıtıldı.

Avcılar’daki Zorlu Plaza’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını bildirdi.

Vestel Grubu’nun geliştirdiği ürün ve teknolojiler şunlar: Hidrojenin güvenli olarak taşınmasına ve az yer kaplayarak depolanmasına imkân sağlayan Vestel patentli sodyum bor hidrür bazlı “hidrojen süngeri” ve metal hidrür. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlara mobil enerji sağlamak amacıyla geliştirilen sodyum bor hidrür girdili PEM yakıt pilleri. Konutların ısınmadan sıcak suya ve elektriğe bütün enerji ihtiyacını karşılayacak katı oksit yakıt pilleri. Yüzde yüz çevre dostu kuru pil Düşük enerji sarfiyatlı sudan elektroliz yolu ile hidrojen elde etme sistemi. Yukarıdaki sistemlerde hidrojeni ayrıştıran patentli katalizörler ve hidrojenden elektronu ayrıştıran patentli seramik membranlar.

Ekonomi Servisi

28.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004