Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Din subaylığı olsaydı böyle olmazdı

ÖNDER, Genelkurmay’ın açıklamasında “dinin kutsal olduğu, ama sanki dinle alakalı çoğu ritüel veya etkinliğin çok tehlikeli olduğu varsayımı temel alındığı” belirtilerek, “bu farklı anlayışların giderilmesi için, bütün gelişmiş ülkelerin ordularında mevcut olan din subaylığının ordumuzda da aktif hale getirilmesi” istendi.

Genelkurmay açıklamasıyla ilgili olarak ÖNDER’den yapılan açıklamada, “din subaylığı” vurgusu yapıldı. Açıklamada, yaklaşık bir yıldır gündemde tutulan “din subaylığı” konusunun, Genelkurmay açıklamasıyla yeniden önem kazandığı belirtildi. Görüldüğü kadarıyla, Türkiye’nin bazı ücra köşelerinde, orduyu rahatsız eden ve irticai olarak nitelenen münferit olayların meydana geldiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu olaylar incelendiğinde, başı örtülü bazı kız çocuklarının katıldığı programlar milli bayramla ilintilenerek ve birkaç mevzii organizasyonlar çok tehlikeli gelişmeler olarak nitelendirilmiş, çok keskin düşman tarifleri yapılmıştır. Bizce problemin çözümü, daha önce yayınladığımız ve ilgili komutanlara da gönderdiğimiz ‘Dünya Ordularında Din Subaylığ’ raporunun satır aralarında bulunmaktadır. Dışarıdan veya sivil gözlerle bakıldığında çok önemli addedilmeyecek bazı dini tezahürler, nedense ordu tarafından çok tehlikeli ve derhal müdahale edilmesi gereken düşmanca tavırlar olarak değerlendirilmektir. Yapılan açıklamada dinin kutsal olduğu ama sanki dinle alakalı çoğu ritüel veya etkinliğin çok tehlikeli olduğu varsayımı temel alınmıştır.

Biz burada bir iletişim ve değerlendirme problemi olduğunu düşünüyoruz. Bazı önkabulleri ve laikliğin tehlikede olduğuna dair hassasiyeti de anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu farklı anlayışların giderilmesi için, bütün gelişmiş ülkelerin ordularında mevcut olan din subaylığının ordumuzda da aktif hale getirilmesi kanaatindeyiz. Sivillerle bu konularda yaşanan iletişim kopukluğu ve anlayış farklılığı, muvazzaf subaylar marifetiyle rahatlıkla giderilebilir. Bu uygulama bütün gelişmiş ülkelerde (Amerika, Avrupa’nın birçok ülkesi, Avustralya vb.) laikliğe bir sıkıntı getirmeden rahatlıkla uygulanabildiğine göre bizde de pekala uygulanabilir.

Biz bu ülkeye gerginlik ve düşmanlıklardan bir fayda gelmeyeceğini düşünüyoruz. Yavaş yavaş ayağa kalkmaya başlayan Türkiye’nin böyle kurumlar arası çatışmalarla yeniden tökezlemesini ve hatta yere serilmesini kesinlikle arzu etmiyoruz. Nasıl inanan ve dinini yaşayan insanlarımızın kendi kurumlarına bir düşmanlığı yoksa, ülkeye hizmet eden kurumlarımızın da insanlarımıza düşman muamelesi yapmamasını istiyoruz.

Normal olan orduların milletlerinin hizmetinde olmalarıdır. Toplumun çok önemli bir kesimini düşman ilan etmek o ülkeyi yaşanmaz hale getirir. Bundan da kimin karlı çıkacağını tarif etmeye gerek bile yoktur.”

Yeni Asya / İSTANBUL

30.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Adaylıktan çekilmem

  Siyasete ve yargıya müdahale

  Çankaya seçimine gölge düşmesin

  Mahkeme raportörü bekliyor

  ANAP’tan ilk tepki istifası

  Ağar: Türkiye, demokrasi ile yola devam edecektir

  Şener: Meclis, yasal gerekliliklere göre hareket edecek

  Askerin siyasete müdahalesi kabul edilemez

  Din subaylığı olsaydı böyle olmazdı

  Darbe çare değil

  MÜSİAD’tan istikrar çağrısı

  İTO: Tartışmalar, tehlikeli bir gidişatın habercisi

  ASKON: Ülkemizin istikrara ihtiyacı var

  Türkiye'nin AB üyeliği Avrupa'nın çıkarına

  Köprü ve otoyol ücretleri düşürüldü

  Asgarî ücret revize edilmeli

  Diyanet İşleri Başkanlığı: İlâhî okuyanlar Kur’ân kursu öğrencileri

  “Sen de kendine bir kardeş seç”

  Hafızlar icazet aldı

  Mardin şehidine ağladı

  Keşmirden, İzmit’e üniversite teşekkürü

  Güvercinler yarıştı

  Adana’da Kur’ân coşkusu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004