Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Cheney yeni Ortadoğu turunda

Bush’un yardımcısı Dick Cheney’i Orta Doğu ülkelerine gönderdiği bildirildi. Cheney’nin Salı günü Washington’dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e gideceği ve ABD’nin bu 4 müttefikiyle Şarm El Şeyh’de kararlaştırılanları somutlaştırmaya çalışacağı belirtildi.

ABD Başkanı George Bush, hızlı bir biçimde para gelmemesi halinde yeni şiddet olaylarının meydana gelmesi endişesiyle Kongreden “Irak savaşı için yeni bir finansman kanunu” istedi.

Bush, haftalık radyo konuşmasında, “Kongreye benim yönetimimle çalışması ve sorumlu bir savaş finansmanı kanunu hazırlaması için çağrıda bulunuyorum. Birlikte çalışarak, hızlı biçimde iyi bir kanun çıkarabileceğimize ve birliklerimize ihtiyaç duydukları esneklik ve kaynakları verebileceğimize inanıyorum” dedi.

Bush’un bu açıklamasının, El Kaide’nin iki numaralı adamı Eyman El Zevahiri’nin önceki akşam Demokratların kanun tasarısını alaya aldığı video bandın yayımlanmasının ertesine rastladığına dikkat çekiliyor.

ABD Başkanı Bush, Demokratların savaşın finansmanını Irak’tan Ekim’den itibaren asker çekmeye bağlayan kanun tasarısını veto etmişti.

CHENEY

Bu arada, Bush’un yardımcısı Dick Cheney’i Orta Doğu ülkelerine gönderdiği bildirildi. Cheney’nin Salı günü Washington’dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e gideceği ve ABD’nin bu 4 müttefikiyle Şarm El Şeyh’de kararlaştırılanları somutlaştırmaya çalışacağı belirtildi.

Cheney’nin Suudi Arabistan Kralı Abdullah, BAE Emiri Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah tarafından kabul edilmesi ve bu ülkelerin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Cheney’nin ayrıca Körfez bölgesinde konuşlanan Amerikan askerleri ve komutanlarını ziyaret etmesi planlanıyor.

/ WASHINGTON

07.05.2007


 

El Cezire’ye Sistani yasağı

İran Parlamentosu Başkanı, El Cezire televizyonu muhabirlerinin İran Parlamentosu’na girmelerini yasakladı.

İran Parlamentosu’nun dünkü açık oturumunda konuşan Parlamento Başkanı Golam Ali Hadad Adil, El Cezire televizyonunun Iraklı üst düzey Şiî din adamlarına yapmış olduğu “saygısızlığı” kınayarak, konunun Irak halkının dinî duygularını rencide ettiğini söyledi.

Konuyu “İslâm ve Irak halkının düşmanlarının komplosu” olarak niteleyen Parlamento Başkanı Adil, El Cezire televizyonu resmen özür dileyene kadar muhabirlerinin İran Parlamentosu’na giremeyeceklerini sözlerine ekledi.

/ TAHRAN

07.05.2007


 

Filistinlilere Şin-Bet işkencesi

İsrail’deki iki insan hakları örgütü, İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet’in, Filistinli tutuklara işkence etmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

B’Tselem ve Bireyi Savunma Merkezi adlı örgütler tarafından hazırlanan raporda Şin Bet, Filistinli tutukluların sorgulanmalarında işkence metotlarını kullanarak, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin 1999 yılında aldığı kararı ihlâl etmekle suçlandı.

Raporda, Yüksek Mahkeme’nin işkenceyi yasaklayan kararına rağmen, Filistinli tutukluların sandalyeye acı verecek şekilde bağlandıkları, sorgulama sırasında sözlü hakarete uğradıkları, dayak yedikleri ve uluslar arası yasaların aykırı kabul ettiği birçok işkence metoduna maruz kaldıkları belirtildi.

Tutukluların düzenli olarak hücreye atıldıkları iddiasının da yer aldığı raporda, 2001 yılından bu yana 500 kadar şikâyet olmasına rağmen Şin Bet aleyhinde hiçbir soruşturma açılmadığı da kaydedildi.

/ KUDÜS

07.05.2007


 

Bağdat’ta yine kanlı gün

Irak’ın başşehri Bağdat’ta ticarî bir bölgede bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 20’ye yükseldi. Saldırıda yaralananların sayısının en az 80 olduğu bildiriliyor.

ABD’nin Irak güçleriyle birlikte Bağdat’ta büyük güvenlik operasyonu başlatmasının 11. haftasında ticarî bölge Bayaa’da son günlerin en şiddetli saldırısı düzenlendi.

Polis, saldırının nüfusun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Bayaa’da kalabalık bir pazar yeri yakınında düzenlendiğini kaydetti.

Irak’ta sabahtan bu yana düzenlenen saldırılarda ilk bilgilere göre ölenlerin sayısı 33’ü buldu. Polis açıklamasına göre, Bağdat’ın 160 kilometre güneydoğusundaki Kut’ta bir öğretmenin evinin önünde yola yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu öğretmenin 10 yaşın altındaki 3 çocuğu öldü.

Başşehrin batısındaki bir mahallede silahlı kişilerin saldırısında 2 erkek kardeş öldürüldü. Bağdat’ın batısındaki Felluce’de de evinin önünde eski bir Iraklı albay vurularak öldürüldü.

Başkentin güneyinde Asriye köyünde pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda 13 kişi yaralandı. Bağdat’ın 40 kilometre güneyinde Suvayra kasabasında Dicle Nehrine atılmış vurularak öldürülmüş 3 kişinin cesedi bulundu.

/ BAĞDAT

07.05.2007


 

Fransız seçimlerinde Ermeniler kararsız kaldı

Ermeni sözde soykırım yasa tasarısını desteklemeleri ve Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili politikalarına göre karar verecek Ermeni seçmenler hangi adaya oy vereceklerini belirleyemedi.

Fransa’da yaşayan Ermeni gazeteci Jean Eckiyan PanARMENIAN.Net Ermeni haber sitesine yaptığı açıklamada, Fransa’da yaşayan Ermeni vatandaşlar yeni Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gidiyor. Fakat hiçbir kime oy vereceğini kestiremiyor; Segolen Royal ya da Nicolas Sarkozy” dedi.

İkisinin de Ermeni vatandaşların talepleri açısından faydalı işler yaptığına işaret eden Eckiyan, “Royal sosyalist düşünceleri savunuyor. Bir taraftan sözde Ermeni soykırımı yoktur diyenlerin cezalandırılması ile ilgili yasayı desteklerken bir taraftan da Türkiye’nin AB üyeliğini savunuyor. ARF Dashnaksutyun Partisi de Royal’ın adaylığını destekliyor.” açıklamasında bulundu.

/ MOSKOVA

07.05.2007


 

Hillary’yi tehdit eden öğrenciye jet dâvâ

ABD’nin Baton Rouge şehrinde 19 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, ABD başkanlık yarışının önemli isimlerinden Senatör Hillary Rodham Clinton’ı ölümle tehdit etmekten mahkemeye sevk edildi.

Polis yetkilileri, Louisiana Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Richard Ryan Wargo’nun, seçim kampanyası sebebiyle uğradığı Baton Rouge şehrine gelen Clinton’ı ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle tutuklanarak mahkemeye sevk edildiğini belirttiler. Bir arkadaşına Clinton’ı havaya uçuracağını söyleyen Wargo’nun, arkadaşının ihbarı üzerine tutuklanarak mahkemeye sevk edildiğini kaydeden yetkililer, hakimin Wargo için 1 milyon dolar kefalet bedeli belirlediğini ifade ettiler.

/ BATON ROUGE

07.05.2007


 

Sina’da keşif uçağı düştü

Çok uluslu gözlem gücü, Mısır’ın Sina yarımadasında düşen uçaktaki 8’i Fransız 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Gözlem gücünün sözcüsü Normand St. Pierre, uçağın, yarımadanın orta kesimlerindeki Nakhl şehrine 50 kilometre uzaklıkta düştüğünü söyledi. St. Pierre, uçağın, eğitim görevinde olduğu için normalden fazla kişi taşıdığını belirtti. Çok uluslu gözlem gücü, İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında yapılan barış anlaşması gereği, bölgedeki güvenlik durumunu gözlemliyor.

/ KAHİRE

07.05.2007


 

Şarm el Şeyh’de beklenen gerçekleşmedi

İran Dışişleri Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İran ve ABD Dışişleri Bakanları arasında Şarm El Şeyh’te özel bir görüşme yapılmadığını belirtti.

Dün düzenlediği haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyni, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki’nin bazı İskandinav ülkelerini ziyaret amacıyla bu bölgeye hareket edeceğini söyledi.

Casusluk iddiasıyla tutuklanan üst düzey İranlı Diplomat Hüseyin Museviyan’la ilişkin bir soru üzerine, İran savcılığının bildirdiğine göre, Museviyan’ın İran İstihbarat Bakanlığı’nın elinde olduğunu söylemekle yetinen Hüseyni, soruşturmanın sonuçlanmasını beklemek gerektiğini ifade etti.

/ TAHRAN

07.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004