Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sarkozy: ABD'nin yanındayız

Fransız başkanlık seçiminin galibi Nicolas Sarkozy, zafer konuşmasında “Fransızların geçmişin fikirleriyle bağını kopardığını” söyledi. Paris’in yabancı ortaklarına seslenen Sarkozy, Fransa’nın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABD’nin yanında olacağını söyledi.

Fransa, önceki günkü cumhurbaşkanı seçiminin ardından, 10 ve 17 Haziranda yapılacak genel seçime odaklanacak.

Cumhurbaşkanı seçiminin ardından düzenlenen anketlere göre, genel seçimlerde de merkez sağ parti yarışı ilk sırada bitirecek. Son ankete göre, merkez sağ 10 Haziranda yapılacak ilk turda oyların yüzde 37’sini, merkez sol yüzde 33’ünü, liberaller ise yüzde 14’ünü alacak.

Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dikkatler merkez sağ partide kimin başbakan olacağına yöneldi. Siyasî gözlemcilere göre, Sarkozy’nin seçimlerdeki baş danışmanı François Fillon bu görev için en fazla şans verilen adayların başında geliyor.

Aynı gözlemciler, Fillon’dan sonra Jean-Louis Barloo’nun da bu göreve getirilebileceğine dikkati çekiyor. Sarkozy, kısa bir tatilden sonra 16 Mayısta yapılacak törenle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.

Fransa’da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesini protesto amacıyla dün gece düzenlenen gösterilerde, toplam 367 araç kundaklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece Paris bölgesinde 172 aracın ateşe verildiğini açıkladı.

Ülke genelinde çıkan olaylarda, 134’ü Paris bölgesinde olmak üzere, 270 kişinin polis tarafından sorgulandığı açıklandı.

Yine aynı açıklamaya göre, olaylarda 23 polis ve jandarma yaralandı. Fransa’da 2005 yılı sonbaharında Paris banliyölerinde başlayan ve ülke geneline yayılan şiddet eylemlerinde, 40 binin üzerinde araç ateşe Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, “Büyük Zafer” başlığıyla verdiği haberde, cumhurbaşkanı seçimlerinde Charles De Gaulle’den bu yana, merkez sağın, merkez sola bu kadar fark atarak seçimi kazanmasını ön plana çıkarttı.

Gazete, yüzde 85.5 olduğu belirtilen seçime katılım oranını, “tarihî bir gelişme” olarak niteledi.

Sol eğilimli Liberation gazetesi, “Zor” başlığıyla verdiği haberde, Sarkozy’nin seçimi kazanmasından duyduğu memnuniyetsizliği açık biçimde yansıtırken, “Sarkozy ile Fransa sağa kaydı” yorumunu yaptı.

Le Parisien gazetesi ise “O Kazandı” başlığıyla verdiği haberde, ülke genelindeki kutlamalarla Sarkozy’nin seçilmesine tepki gösterenlerin çıkarttığı olaylara geniş yer verdi.

/ PARİS

08.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sarkozy: ABD'nin yanındayız

  HAMAS, Fransızların tercihine saygılı

  Taliban: Sarkozy askerlerini çeksin

  Merkel, Sarkozy’yi kutladı

  ‘Dostumuz seçildi’

  Ramadi’de saldırı: 20 ölü

  Cezayir'de ‘mücahitler’ Irak'a gidemedi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004