Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

5816, internet kanununa da girdi

İnternet ortamında işlenen suçlarla mücadeleyi öngören Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi Kanunu Tasarısı 4 Mayıs’ta TBMM’de kabul edildi. Kanuna göre, 5816 sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanunu’na aykırı içerikler Telekomünikasyon Kurumu’nca engellenecek.

Kanuna göre, kısaca “Atatürk’ü Koruma Kanunu” olarak anılan 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanunu’na aykırılıktan içerikler Telekomünikasyon Kurumu’nca engellenecek. İnternet’te kişilik haklarına saldırıda bulunanların, bu nitelikteki içeriğin yayından çıkarılması ve buna karşı cevap hakkının kullanılması, Basın Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda sağlanacak.

ATATÜRK MADDESİ

İLGİSİZ KONULARLA YAN YANA...

İnternet haberciliği yoluyla da olsa, bu türden içerikler, Ceza Yasası’ndaki intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imzan sağlama gibi fiiller gibi ceza görecek. Kanunda muhteva, yer ve erişim sağlayıcılarının yükümlülükleri bu konuda yayımlanacak yönetmelikle uygulanacağından “bilgilendirme”ye dair 3. madde ile Atatürk aleyhindeki içeriklerle de mücadeleyi öngören 8. madde altı ay sonra yürürlüğe girecek. Yasadaki Atatürk’e ilişkin koruma, bizzat 5816 sayılı özel yasanın yol açtığı sakıncalar sebebiyle endişe konusu.

TELEKOMÜNİKASYON

İLETİŞİM BAŞKANI ENGELLEYECEK

Telekomünikasyon İletişim Başkanı’na, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için yetki verilecek. İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait İnternet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar. Kendilerine ait bilgileri İnternet ortamında bulundurmayanlara, 2 bin YTL ila 10 bin YTL arasında para cezası verilecek. İnternet ortamında kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten içerik sağlayıcıları, internet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacaklar. İçerik sağlayıcı, bir başkasına ait İnternet sitesinden sağladığı içerikten, kural olarak sorumlu tutulmayacak. Ancak bağlantı sağladığı, içeriği benimsediği ve kullanıcının ulaşmasını amaçladığının anlaşılması halinde, aynı içerikten dolayı sorumlu olacak. Bağlantı sağlanan içeriğin suç oluşturması halinde, bu içeriğe bağlantı sağlayan içerik sağlayıcısı, işlenen suça katılmaktan dolayı sorumlu tutulacak. Yer sağlayıcı, hukuka aykırı içerikte suç unsuru bulunduğundan haberdar edilmesi ve engelleme yeteneği bulunması durumunda, hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlü olacak.

ERİŞİM SAĞLAYICILARIN GÖREVİ NE OLACAK?

Erişim sağlayıcısı herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten haberdar edilmesi halinde erişimi engelleyecek. Erişim sağlayıcısı, sağladığı hizmetlere ilişkin her türlü bilgi, veri tabanı ve ulaşım kayıtlarını 6 aydan 2 yıla kadar saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

ERİŞİMİN ENGELLENMESİ

Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkemece verilecek. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, bu durumda kararını 24 saat içinde verecek. İdarî tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde erişim sağlayıcılarına 10 bin YTL’den 50 bin YTL’ye kadar idarî para cezası verilecek.

/ ANKARA

09.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Ulusalcılara malzeme vermeyelim

  9 Mayıs Avrupa günü

  Mahkemenin gündemi yine CHP’nin başvurusu

  Erdoğan: Meclis TÜSİAD’dan iyi bilir

  Aksu ve Çiçek de görevlerini devretti

  Bürokratlar aday olmak için istifa ettiler

  Babacan: Demokrasi işlerse önümüz açık

  25 yaş değişikliği askıya alındı

  Seçmen listeleri askıda

  5816, internet kanununa da girdi

  AB hibeleri için 22 bin başvuru

  Adaylık başvuruları DYP’de 10 Mayıs’ta, ANAVATAN’da bugün başlayacak

  AP: Sivil asker diyaloğu AB seviyesine getirilmeli

  Türkiye, Sarkozy’den umutlu

  Sağda birleşmenin adresi Demokrat Parti

  “İnsancıl hukuk” müfredatta

  Nehir taştı, yol kapandı

  Velilerin eğitim protestosu

  Bolu Dağı tünelinde ikinci tüp hizmete girdi

  Trafiğe 3 bin 849 kurban

  Muradiye'de dere taşkını

  Köylüler, yollarını kendileri yapıyor

  “Telekazık” için bir kamyonet dolusu imza

  Sıcak havalarda güneş çarpmasına dikkat

  Bebek emziklerine AB standartı

  Dev bir yıldız patladı

  NASA’nın elleri artık acımayacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004