Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Saray kokulu porselenler

Dolmabahçe Sarayı’nın açılışının 150. yıl dönümü faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen “150 Yılın Sessiz Tanıkları; Osmanlı Saray Porselenleri Sergisi” açıldı. Millî Saraylar Porselen Koleksiyonu’ndan seçilmiş 100 porselenin yer aldığı sergi, 12 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışında yaptığı konuşmada, serginin 150 yılın izlerini taşıdığını, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış çok değerli porselenlerden oluştuğunu söyledi.

Sergide 18. yüzyıl başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar Türkiye’nin porselen tarihinin geçirdiği evrelerin ziyaretçilerle paylaşılacağını dile getiren Öztaş, aralarında Avrupa porselenlerinin de bulunduğunu eserlerin her birinin tarihe şahitlik etmiş objeler olduğunu ifade etti.

Millî Saraylar Bilim Değerlendirme Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Güzel San’atlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin de Türkiye’nin tabiî ve kültürel değerlerinden daha büyük zenginliğinin bulunmadığını, son 4 yılda da Millî Sarayların geçmiş 30 yılın atılımını yaptığı söyledi.

Alptekin, Dolmabahçe Sarayı’nın da dünya standartlarında bir müze haline getirildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Öztaş ve Prof. Dr. Alptekin, serginin açılışını yaptı.

Millî Saraylar Porselen Koleksiyonu’ndan seçilmiş 100 porselenin yer aldığı sergi, 12 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Sergi, Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyaret edilebilecek.

09.05.2007


 

Mozaiklerde Osmanlı

Aynur Savaş, Aysel Ergül ve Işık Sezgin’in bir araya gelerek hazırladıkları, mozaik çalışmalarından oluşan “Mozaiklerde Osmanlı” isimli sergi 9 Mayıs-13 Mayıs 2007 tarihleri arasında Ayasofya Müzesi Sergi Salonu’nda yer alacak.

Bizans ve Osmanlı gibi dünya tarihine önemli bir damga vuran iki büyük uygarlığın bıraktığı izlerden ilham alan üç san’atçı, eserlerinde geçmişin izlerine, bugünün yorumunu katarak farklı bir çalışma sergiliyorlar.

San’atçıların Osmanlı formlarını, desenlerini ve harem olgusunu temel alarak yaptıkları bu çalışmalarda yine Osmanlı döneminin renkleri kullanılıyor.

Sergilenecek eserler arasında 1,10m x 2,5m’lik 3 parçadan oluşan büyük uygulamaların yanı sıra ayna formunda hazırlanmış Osmanlı kavuğu motiflerini taşıyan farklı çalışmalar da yer alıyor.

09.05.2007


 

Evim evim tarihî evim

Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl 26’ncısı yapılan Tarihi Türk Evleri Haftası’nın Kapadokya ayağı, Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde başladı.

Mustafapaşa’da Kapadokya Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda düzenlenen Tarihî Türk Evleri Haftası’nın açılış törenine, Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Mustafapaşa Belediye Başkanı Mustafa Özer, Türkiye Tarihî Evleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Eruzun ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Türkiye Tarihî Evleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Eruzun, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Tarihî Türk Evleri Haftası’nın Kapadokya ayağının konusunun, içinde birçok tarihi yapıyı barındıran Mustafapaşa beldesi olduğunu belirtti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Nevşehir’de tarihî binaları korumak, kurtarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu da iç Kapadokya olarak bilinen Kapadokya’nın önemli bir bölümünün Nevşehir sınırları içinde kaldığını ve bu bölgenin, mimari yapısı, tarihî ve anıtsal yapılarıyla Osmanlı ve Selçuklu mimarî eserleri, antik şehirleri yeraltı şehirleri ile bilinen ve tanınan bir bölge olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından yapılan “Kapadokya ve Mustafapaşa” konulu panele, yüksek mimar Ali Fuat Tek, yüksek mimar Aslı Özbay, Paleantropolog Mevlüt Coşkun, yüksek mimar Dr. Ahmet Uzel ve mimar Fatih Keskün konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, Kapadokya bölgesinde ve özellikle Mustafapaşa beldesindeki tarihî yapılarının nasıl korunacağı ve restorasyonları yapılırken nelere dikkat edileceği konularına değinildi.

Tarihî Türk Evleri Haftası’nın, düzenlenecek çeşitli bilimsel faaliyetlerle devam edeceği bildirildi.

09.05.2007


 

Radyo Mega Söyleşi Günleri devam ediyor

Radyo Mega’nın programcıları tarafından düzenlenen Söyleşi Günleri-4, Şanlıurfa Belediyesi, Şair Nabi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Duygu Kültür Ünlü’nün yaptığı program, İlahiyat Fakültesi bayan öğrencileri musikî grubunun seslendirdiği ezgilerle başladı. Programda eğitimci Esma Oflu ve eğitimci Betül Kurt “Çocuk Eğitimi ve Mutlu Aile” konusunu değerlendirdiler. Eğitimci Esma Oflu, çocuk eğitiminde uygulanması ve hassasiyet gösterilmesi gereken hususları dile getirdi. Eğitimci Betül Kurt, mutlu bir ailede temel unsurun sevgi, sabır ve karşılıklı anlayış olduğuna vurgu yaptı.

İ. Süreyya YILMAZ

09.05.2007


 

İshak Paşa Sarayı yenileniyor

İshak Paşa Sarayı’nın üzerinin, cam çatı ile kaplanacağı bildirildi. İshak Paşa Sarayı’nda yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte çeşitli yeniliklerin yapıldığını belirten Kaymakam Cemalettin Demircioğlu, sarayın güvenli ve temiz kalması için çalışıldığını söyledi.

Sarayın temizlik ve güvenlik ihalesinin Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldığını ifade eden Kaymakam Demircioğlu, şöyle dedi:

‘’İhale sonrasında 7 kişilik bir temizlik elemanı oluşturuldu. Oluşturulan bu ekiple sarayın sürekli temiz kalması sağlanıyor. Gelen turistlerimiz nezih bir ortamda bu tarihî güzellikleri ziyaret etmenin tadını çıkaracak.’’

İshak Paşa Sarayı’nın 5 güvenlik görevlisi tarafından gece gündüz korunduğunu belirten Demircioğlu, şunları söyledi: ‘’Bu personel, gece ve gündüz sarayın güvenliğini sağlıyor. Sarayı ziyarete gelenlerin rahat ve güvenli bir şekilde ziyaret etmeleri sağlanacak. Özellikle saray etrafında bulunan seyyar satıcıların turistleri rahatsız etmesi de önlenecek.’’

Sarayın restorasyonu için geçen yıl hazırlanan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Erzurum’daki Koruma Kurulu tarafından kabul edildiğini bildiren Kaymakam Demircioğlu, şöyle devam etti: “Proje ihale aşamasına getirilmiştir. Sarayın çatı kısımlarında yeniden bir düzenleme yapılacak. Mevcut çatı kaldırılıp üzerine rezistanslı cam bir çatı inşa edilecek. Bu sayede saraya kışın önemli ölçüde zarar veren buz ve kar gibi olumsuz etkenlerden korunmuş olacak. Rezistanslı çatının üzerine düşen kar eritilecek ve çatıdan akan su sarayın yüzyıllar önce yapılmış kanalizasyon sistemine verilerek dışarıya akıtılması sağlanacak. Bu sayede sarayın ayakta kalması sağlanacak ve zarar görmesi önlenecek. Sarayın proje ihalesi bu ay içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak.’’

Demircioğlu, restorasyonda tabiî bir görünüm elde edilmeye çalışılacağını söyleyerek, ‘’Kışın soğuk oluyor. Zaman zaman bazı bölgelerde sular akıyor ve ziyaretçiler sarayın bu bölgelerini gezemiyordu. Restorasyondan sonra saray turistler tarafından rahatlıkla ziyaret edilebilecek’’ dedi.

/ DOĞUBAYAZIT

09.05.2007


 

İstanbul’a fotoğraf yağacak

Türkiye’nin en kapsamlı fotoğraf festivali ULİSfotoFEST İstanbul ’07, 11 Mayıs’ta açılıyor.

1 Temmuz’a kadar devam edecek olan festival, şehrin kapılarını dünyanın dört bir yanından gelecek fotoğraflara ve fotoğrafçılara aralayacak. Festival, İsveçli ünlü fotoğrafçı Anders Petersen, 2007 World Press Photo ödüllü ‘Amazon’ çalışmasıyla Daniel Beltra, ‘Aral gölü faciası’nı yorumlayan çalışmalarıyla Radek Skrivanek gibi birçok fotoğrafçıyı izleyiciyle buluşturacak. Festivalde ayrıca Irak gündemi 4 farklı sergiyle ele alınacak.

09.05.2007


 

İstanbul’da şiir başkadır

II. Uluslararası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali 14-21 Mayıs günleri arasında evrensel şiir ateşini Beyoğlu’nda bir daha yakacak.

Tarih boyunca nice şiirlere konu olan İstanbul, Türkçeden ve dünya dillerinden dizelerle evrensel bir buluşma noktası oluyor: II. Uluslar arası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali.

Festival, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü (TTBE) ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Bu yıl Kültür Bakanlığı, THY ve Dedeman Otelleri tarafından da desteklenen festival, ülkemizde düzenlenen en geniş uluslar arası edebiyat forumu olma niteliğini daha belirgin hale getirecek.

II. Uluslar arası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali’ne 19 ülkeden dünya şiirinin önde gelen 28 şairi ve 32 Türk şairi katılacak. Festival, bir yandan Güney Kore, Filistin, Ürdün, Suriye, İran, Türkiye, Tunus ve Fas, bir yandan Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Bosna ile, Almanya, İtalya, Fransa, İsveç, İngiltere ve oradan Peru ve El Salvador’a uzanan geniş bir diller ve ülkeler kuşağı çiziyor. Şiir severler için katılacak şairler arasında geçtiğimiz yıldan itibaren Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Filistinli Mahmud Derviş, “Şiirin Yeşil Atlısı” olarak da bilinen Perulu Antonio Cisneros, İtalyan Guiseppe Conte, İsveç’ten Lasse Soderberg isimleri tanıdık gelecek.

09.05.2007


 

Vakıf eserleri ihya ediliyor

İzmir’de vakıf eserlerinin onarımına ağırlık verildiği, son 3 yılda 51 eserin restore edildiği, bu yıl 42 eserin daha restorasyonunun yapılacağı belirtildi.

Vakıflar Bölge Müdürü Birsen Erat, yaptığı açıklamada, son yıllarda vakıf eserlerinin onarımına büyük önem verdiklerini ve vakıf eserlerinin yeniden ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Türkiye genelinde 18 bin 500 eski eser bulunduğunu, Manisa’nın da dahil olduğu İzmir Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasında 2 bin 942 adet mal varlığının kayıtlarda yer aldığını belirten Erat, son 1.5 yıldır vakıf eserlerinin kayıt altına alınması ve sürekli ve yüksek gelir elde edilmesi için faaliyetler yaptıklarını kaydetti. Son dönemde eski eserlerin restorasyonuna ilişkin çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Birsen Erat, şunları söyledi: ‘’2003-2006 yılları arasında toplam 51 eski eserin restorasyonunu gerçekleştirdik, ayrıca aynı dönemde de 33 tane röleve ve restorasyon proje ihalesi, 8 iş hanı onarımı tamamlandı. 2007 yılında da programa alarak restore etmeyi taahhüt ettiğimiz eser sayısı 42. Hazırladığımız 22 projeyi de Koruma Kuruluna göndereceğiz ve daha sonra bu projelerin ihalelerini gerçekleştireceğiz. Bütün bu çalışmalarda devletin kasasından tek bir kuruş çıkmadı.’’

/ İZMİR

09.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004