Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Erbil bombayla sarsıldı

Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de, patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda ölü sayısı 19’a çıktı. Yetkililer, bölge yönetimine ait içişleri binası önünde düzenlenen saldırıda 100 kişinin de yaralandığını, civardaki araçların ve binaların zarar gördüğünü söylediler.

Yetkililer, kurbanlar arasında çocuk ve kadınların da bulunduğunu, yaralılardan 5’inin durumunun ağır olduğunu bildirdiler.

Bina önünde dün TSİ 07.00’de meydana gelen patlamanın, “şiddetli bir patlama” olduğu bildirildi. Patlamanın olduğu binanın bulunduğu, Erbil’in ana caddesi “60 Metre Caddesi”nde, Türk firması Taşyapı’nın altyapı ve asfalt çalışmaları yürüttüğü bildirildi. Patlamada ölenler arasında, binada çalışan temizlik işçilerinin de olduğu kaydedildi.

Buarada, Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentindeki bombalı saldırıda ölenler ve yaralananlar arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğu bildirildi. Erbil’in merkezindeki 60 Metre Caddesi’nde altyapı ve yol çalışmalarını yürüten Taşyapı firmasından yetkililer, patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda bir Türk’ün öldüğünü, bir Türk’ün yaralandığını söylediler.

Saldırıyla ilgili, Ensar el Sünnet ve Ensar el İslam örgütleri suçlanıyor. Kürt milletvekili Mahmud Osman, saldırıyla ilgili olarak, El Kaide örgütüyle bağlantıları olduğu kaydedilen Sünni Arap örgüt Ensar El Sünnet ve yine Irak’taki El Kaide ile bağlantıları bulunan ağırlıklı olarak Kürtlerin oluşturduğu Ensar el İslam grubunu suçladı.

Osman, yetkililerin bir hafta önce, polisin Süleymaniye kentinde bir hücreyi ortaya çıkarmasının ardından büyük bir saldırı planlandığını öğrendiğini söyledi. Yakalananların sorgulamaları sırasında komşu bir ülkede eğitim aldıklarını itiraf ettiklerini kaydeden Osman, “bu ülkenin İran olduğu” ifadesini kullandı.

/ ERBİL

10.05.2007


 

Cheney’den Irak’a sürpriz ziyaret

ABD Devlet Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak’a sürpriz bir ziyaret yaptı. Cheney, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı yetkililerle görüşecek.

Daha önce açıklanmamış olan bu ziyaretle Irak, Cheney’in Ortadoğu ülkelerine yapacağı turun ilk durağı oldu. ABD Başkan Yardımcısı Cheney, tur kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ü ziyaret edecek. Cheney’in, bu ziyaretlerde Irak konusunda Sünni ülkelerden destek kazanmaya çalışacağı ifade edildi. Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta gece saatlerinde kimliği belirsiz 25 ceset bulundu. Ökte yandan, ABD ordusu, Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarında görev yapan 2 ABD askerinin öldüğünü duyurdu.

/ BAĞDAT

10.05.2007


 

Afganistan Senatosu Taliban’la barış istedi

Afganistan’da Senato, hükümete, Taliban ile doğrudan masaya oturması ve NATO operasyonlarına son verilmesi çağrısında bulundu.

BBC’nin haberine göre, Senatonun dünkü oturumunda ele alınan ve kabul edilen önerge, parlamentonun alt kanadında oylanacak ve kabul edilmesi halinde Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin onayına sunulacak. Doğrudan görüşmelerin başlamasına yönelik çabalar sürdürüldüğü bir dönemde NATO operasyonlarına ara verilmesini isteyen Senato, Taliban ile ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Önergede ayrıca, bir operasyona gerek duyulması halinde, bunun ordu, polis ve hükümetle işbirliği çerçevesinde yapılmasının gerekliliği vurgulandı.

Senato, Afgan güvenlik kuvvetlerinin tam yeterlilik sağlamasının ardından koalisyon kuvvetlerinin çekilmesine yönelik bir takvim belirlenmesini de istedi.

Afganistan’da Senatonun, hükümetin artan şiddetin önüne geçmekte başarısız olması ve sivil zayiatın artması üzerine harekete geçme gereksinimi duyduğu yorumu yapıldı.

Tarafların masaya oturmasına yönelik benzeri girişimler daha önce Taliban tarafından kabul edilmemişti.

AFGANİSTAN’DA NATO KATLİAMI

Bu arada, Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinin valisi, bölgede NATO komutasındaki güçlerin desteğinde, Taliban militanlarıyla çatışma sırasında düzenlenen hava saldırısında, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 21 sivilin öldüğünü söyledi. Vali Assadillah Vefa, Helmand’ın Sangin bölgesindeki çatışmalar sırasında Taliban militanlarının sivillerin evlerine sığınmaya çalıştığını, ardından NATO güçleri desteğiyle düzenlenen hava saldırısında 21 sivilin öldüğünü kaydetti.

Çatışmalar, hava saldırısı ve can kaybı konusunda henüz başka ayrıntı verilmedi.

/ KABİL

10.05.2007


 

Somali’de peçeler yakılıyor

Somali’de güvenlik güçlerinin, başşehir Mogadişu’da kadınların peçelerine, militanların saldırılar için kendilerini gizlemelerini önlemek amacıyla el koymaya ve onları yakmaya başladığı bildirildi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, her polis ve asker, peçe takan her kadının bu eşyasına el koymakla yükümlü kılındı.

Üst düzey polis yetkilisi Ali Nur, Reuters’a yaptığı açıklamada, yakın zamandaki saldırıların kendilerini bu kıyafetlerin altına gizleyen kişilerce düzenlendiğini belirtti. Şeriat Mahkemeleri grubuna bağlı bazı militanların peçeyle yakalandığını belirten Nur, çatışmalar sırasında kadın kılığındaki bu militanların birçok askeri öldürdüğünü söyledi.

Somali’de geçen yılın ilk yarısında kentin denetimini elinde bulunduran Şeriat Mahkemelerinin liderleri kadınların peçe takması emrini vermişti.

Somali hükümetine bağlı birlikler, Etiyopya askerlerinin desteğiyle, bu yılın başında aşırı dinci militanlara karşı galip gelmişti.

Mogadişu’daki çatışmalarda geçen şubattan bu yana en az 1300 kişi ölmüştü.

/ MOGADİŞU

10.05.2007


 

Sarkozy’ye isyan sürüyor

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy aleyhinde devam eden protestolar sırasında ülke genelinde yine yüzlerce araç yakıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, şiddet eylemleriyle ilgili yaklaşık 140 kişinin sorgulandığını açıkladı.

Başşehir Paris’in ünlü Bastille meydanında toplanan yaklaşık 300 genç, Sarkozy karşıtı sloganlar atarken, meydana çıkan sokakları trafiğe kapatma girişiminde bulundu. “Faşist Sarko”, “Özgürlük” sloganları atan gösterici gençlerle güvenlik güçleri arasında kısa süren arbede çıktı. Paris dışında, sol adaya daha fazla oy çıkan Lyon, Toulouse, Rennes, Nantes kentlerinde de Sarkozy aleyhine gösteriler düzenlendi.

Fransa’da önceki gece düzenlenen protestolar sırasında ülke genelinde yaklaşık 400 araç yakılırken, 140 kişi polis tarafından sorgulanmıştı.

Seçim sonuçlarının açıklandığı pazar gecesi çıkan olaylarda, ülke genelinde 730 araç ateşe verilirken, polis 592 kişiyi sorgulamak üzere gözaltına almıştı. Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, bugün yaptığı açıklamada, ülke genelinde devam eden protesto eylemlerine son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Lüks tatile tepki

Öte yandan Fransa’da muhalefet, cumhurbaşkanı seçimini kazandıktan sonra, haftalığı 193 bin euro olan bir yat kiralayıp ailesiyle tatile çıkan Nicolas Sarkozy’ye ateş püskürüyor. Fransız işadamı Vincent Bollore’ye ait, 60 metre uzunluğundaki “Paloma” adlı yatın haftalık kirasının 193 bin euro olduğunu hatırlatan muhalefet, Sarkozy’yi lüks düşkünü ve zenginlerin yanında olmakla suçluyor.

/ PARİS

10.05.2007


 

Türk zanlının babası şaşkın

ABD’de bir askeri üsse saldırı planlamakla suçlanan 6 kişiden biri olan Türkiye doğumlu Serdar Tatar’ın babası Müslüm Tatar, 24 yaşındaki oğlunun başına gelenlerden ötürü büyük şaşkınlık içinde olduğunu söyledi.

Müslüm Tatar, Amerikan ABC News’a yaptığı açıklamada, oğluyla önceki gün konuştuğunu ve Serdar Tatar’ın ABD’ye karşı böylesine derin bir nefret duyduğuna dair hiçbir belirti ya da olağan dışı bir durum görmediğini söyledi. “Bu işte bir yanlışlık var” diyen Müslüm Tatar, “Buraya Türkiye’den 1992’de geldim ve burası benim ülkem, bu ülkeyi seviyorum” dedi.

/ ANKARA

10.05.2007


 

İran’dan ABD’ye işbirliği teklifi

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD’ye, Irak’tan çıkış stratejisi geliştirmesinde işbirliği teklif etti.

Arakçı, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, ABD ve İran’ın, Irak’ın istikrar kazanmasından ortak çıkarları bulunduğunu belirterek, “vaziyeti kurtaran bir çekilmeye” giden yolda doğrudan görüşmelerin mümkün olduğunu söyledi. Arakçı “İşgal felaketti, çekilmenin de felaket olmasına izin vermeyelim. Acil çekilme karmaşaya, iç savaşa yol açabilir. Hiç kimse yabancı kuvvetlerin acil çekilmesini istemiyor, ancak bu konuda bir plan olmalı” dedi.

/ LONDRA

10.05.2007


 

El Cezire İran’ı protesto etti

Katar merkezli haber kanalı El Cezire, İran’ın, kanal muhabirlerine parlamentoya giriş yasağı koymasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

İran, Irak’ın önde gelen Şii din adamlarından Ali el-Sistani’nin aşağılandığını söylediği bir yayından dolayı El Cezire adına çalışan kameraman ve muhabirlerin parlamentoya girmesini yasaklamıştı. “Bi la Hudud” (Sınırsız) isimli siyasi analiz programında Sistani’nin Irak’taki yasallığı sorgulanıyordu. Televizyon kanalından yapılan açıklamada, El Cezire’nin tüm yayınlarında dini ve milli duyarlılığa hassasiyet gösterildiği belirtilerek, hiçbir şekilde Sistani’ye yönelik kasıtlı bir girişim olmadığı belirtildi.

/ DOHA

10.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004