Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kazanan sıcak para

Türkiye, dört buçuk yıllık AKP iktidarı döneminde yabancı sermaye girişine bağlı olarak düşen reel kur sayesinde enflasyon ve milli gelir artışı cephesinde göreli bir başarı sağlarken, spekülatif kâr için gleen sıcak paraya verdiği rekor getiriyle ise yüksek bir bedel ödedi.

2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunan Türkiye’deki sıcak para stoku, katlanarak arttı; bu yıl 20 Nisan’da 81 milyar doları geçti. Sıcak para hacmi, AKP döneminde büyük bölümü borsada olmak üzere toplamda 72 milyar dolarlık net artış gösterdi. Tek parti hükümetinin sağladığı istikrar, uyguladığı ekonomi politikalarıyla uluslararası finans sistemine enteğrasyonun artması ve YTL enstrümanların cazip getirisi sebebiyle Türkiye son yıllarda dünyada sıcak para yatırımlarının baş adresi haline gelirken, yoğun sermaye girişinin kuru geriletmesi, bu yatırımıcıların bdolar bazında getirisini rekor düzeylere taşıdı.

Borsada bire dört kazandı

2002 sonunda gelen sıcak paranın her 1000 doları, bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 4 bin 659 dolara, Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS) 2 bin 929 dolara çıktı. Buna göre, sıcak para borsada yaklaşık bire dört, Hazine kâğıtlarında bire iki kazandı.

Sıcak para stoku 10 katına ulaştı

Türkiye’deki sıcak para stoku, 2002 sonunda 3.5 milyar doları borsada, 3.6 milyar doları DİBS’de ve 1.8 milyar doları da mevduatta olmak üzere toplam 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Söz konusu stok izleyen yıllarda katlanarak arttı ve bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 45 milyar dolarlık portföyü bulunan yabancıların DİBS portföyü 31.9 milyar dolar, mevduatı ise 3.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

/ ANKARA

10.05.2007


 

Gelir yetmiyor, borçlar artıyor

Anadolu Üniversitesi akademisyenlerince yapılan araştırmaya göre, kapıcılar, taksi şoförleri, gündelikçilerin ve bakıcı kadınların aylık gelirlerinin yaklaşık 8 katı oranında borcu bulunuyor. Söz konusu grupların ortalama geliri 429 YTL olarak hesaplanırken, ortalama borcu ise 3635 YTL’yi buluyor.

AÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Suğur’un başkanlığında gerçekleştirilen ‘’Çalışan Yoksullar’’ araştırması alt gelir grubunda bulunan ‘’apartman kapıcıları, taksi şoförleri, gündelikçi kadınlar ve bakıcı kadınlardan’’ oluşan 400 kişi arasında yapıldı.

Araştırmaya göre, ortalama gelir, taksi şoförleri için 650, gündelikçiler için 311, bakıcılar için 321, kapıcılar için ise 433 YTL olarak hesaplanırken, bu meslek gruplarının ortalama borcu 3 bin 635 YTL olarak belirlendi. Dolayısıyla alt gelir grubundaki kişilerin aylık gelirlerinin yaklaşık 8 katı borcu bulunuyor.

Toplam borç içinde, kredi kartı borcunun miktarı bin 300 YTL olarak saptanırken, gündelikçi ve bakıcı olarak iş hayatında bulunanların tamamı sigortasız çalışıyor.

/ ESKİŞEHİR

10.05.2007


 

Hibrit otomobillere vergi engeli

Çevre duyarlılarınca tercih edilen, küresel ısınmaya yol açmayan teknoloji kullanılan çevreci hibrit otomobiller, Türkiye pazarına vergilendirmede teşvik sağlanamaması ve altyapı sıkıntısı sebebiyle giremediği bildirildi.

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Toyota’nın ‘’Prius’’ modeliyle yaklaşık 4 yıl önce dünyaya hibrit teknolojisinin lansmanını yaptığını bildirdi. Gelecek günlerde Toyota’nın bütün önemli modellerinin hibritlilerinin piyasaya sunulacağını kaydeden Orhon, “Toyota’nın hibrit teknolojisiyle üretilmiş araçları dünyada büyük taleple karşı karşıya olmasına karşın, bunu Türkiye’de uygulayamıyoruz. Türkiye’de henüz daha otomobil ile ilgili vergi sistemi, çevre kirliliğinin azalmasını sağlayan ürünleri teşvik edici şekilde ilerlemiyor. Çevreci otomobillerde vergi aşağıya çekebilir. Dünyada 600 bin adet satılan Prius gibi hibrit otomobilleri, vergilendirme de teşvik sağlanmadığı için Türkiye’ye getiremiyoruz’’.

/ ADANA

10.05.2007


 

“Türkiye’nin kredibilitesi büyük bir darbe aldı“

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’nin kurumsal kredibilitesinin büyük bir darbeye maruz kaldığını savundu.

Morgan Stanley’den yapılan açıklamada, ekonomide normalleşmenin en önemli göstergelerinden birinin kurumsal gelişmenin beklenmedik değişikliklerden uzak kalması olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Ne yazık ki, silahlı kuvvetlerin politikaya beklenmedik müdahalesi, ülkenin politik ve kurumsal görünümünü hiç kimsenin gelecekte ne olacağını bilmediği bir yöne doğru çevirdi.”

Piyasa katılımcılarının Türkiye’nin geleceğine yönelik varsayımlarının şu anda daha zayıf ve kuşkulu olduğunu ifade eden Morgan Stanley, ancak varlık fiyatlarının son gelişmelerin ardından bir değişim göstermediğini, YTL’nin gücünü koruduğunu ve faiz oranlarının politik kargaşadan önceki dönemine geldiğini, piyasa katılımcılarının öngörülebilirlikteki kötüleşmeyi çok fazla önemsemediklerini vurguladı.

Morgan Stanley, erken seçimin piyasalar açısından belirsizliği artırarak bir risk olduğunu ancak temel endişe kaynağının Türkiye’nin AB ile kırılgan ilişkileri ve üyelim müzakerelerinin geleceği olduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

10.05.2007


 

Nükleer Yasası sessiz sedasız geçti

Gündeme geldiğinde büyük tartışma oluşturan, nükleer enerji santrallerinin kurulmasını içeren tasarı, erken seçim tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Meclis Genel Kurulu’nda sessiz sedasız kabul edilerek yasalaştı.

Türkiye’de nükleer santral kurulması ve işletilmesini öngören yasa tasarısının görüşmeleri sırasında iktidarla muhalefet karşı karşıya geldi. AKP Sinop Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye’nin bir an önce nükleer enerjiye kavuşması gerektiğini, Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu söyledi.

CHP milletvekilleri ise Çernobil felaketin hatırlatarak nükleer enerjinin risklerine dikkat çekti.

Eleştirilerin ardından söz alan Enerji Bakanı Hilmi Güler, CHP lideri Deniz Baykal’ın 1978 yılında enerji bakanı iken nükleer enerjiyi savunun sözlerini hatırlattı.

Tasarı, tümü ve maddeleri üzerindeki görüşmelerden sonra kabul edilerek yasalaştı. Kanunla özel sektör ve kamunun nükleer satral yapabilmesinin önü açılıyor, ayrıca özel sektör-kamu ortaklığına da olanak tanınıyor.

/ ANKARA

10.05.2007


 

PO, Maliye ile vergi cezalarını görüşüyor

Petrol Ofisi (PO) vergi cezalarıyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Petrol Ofisi’nden İMKB’ye gönderilen açıklamada, basında, PO’ya uygulanan vergi cezalarıyla ilgili haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, PO’ya uygulanan vergi aslı ve cezalarıyla ilgili olarak daha önce yapılan özel durum açıklamalarında konuyla ilgili tüm yasal hakların kullanılacağının açıkça belirtildiğine işaret edildi.

Açıklamada, “Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yapılması şirketimiz yönetimince uygun bulunmaktadır. Görüşmelerin sonucunda mevcut durumu değiştirecek veya sonuca ekti edecek önemli bir gelişme olduğu taktirde derhal kamuya açıklama yapılacaktır” denildi.

/ İSTANBUL

10.05.2007


 

Ege’den insan olan her yere ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Egeli ihracatçıların yeni pazarlara açıldıklarını vurgularken, insan olan her yere ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkmenoğlu, pek çok çeşit ürünün Ege’den adı pek bilinmeyen ülkelere ihraç edildiğini kaydetti. Ege İhracatçı Birliklerinin hazırladığı rapora göre, 2007 yılının ilk çeyreğinde Ege’den Togo’ya defne yaprağı, Lesotho’ya sünger taşı, Mauritus’a pamuklu mensucat ürünleri, Trinidad ve Tobago’ya zeytinyağı ihraç edildi. Bu yılın üç ayında Angola’ya ketçap ve diğer domates ürünleri, baskı ve yazı kağıtları gönderildi. Angola’ya da çeşitli kalemlerde 80 bin 886 dolarlık ihracat yapıldığı belirtildi.

/ İZMİR

10.05.2007


 

GAP’ta açılan-kapanan şirketlerde azalış

GAP bölgesinde, bu yılın ilk 4 ayında bin 301 şirket açıldı, 353 şirket kapandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ticaret sicili verilerine göre, GAP illerinde, Ocak-Nisan 2007 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre açılan şirket sayısı yüzde 1,58, kapanan şirket sayısı yüzde 18,85 oranında geriledi. Bölge illerinde Ocak-Nisan 2007 döneminde faaliyete başlayan bin 301 şirketin 492’si Gaziantep, 250’si Diyarbakır, 214’ü Şanlıurfa, 101’i Mardin, 87’si Adıyaman, 62’si Batman, 40’ı Şırnak, 32’si Kilis ve 23’ü de Siirt’te kuruldu.

/ GAZİANTEP

10.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004