Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TEPAV: Belediyeler darboğazda

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti yönetimindeki İstikrar Enstitüsü, belediyelerin 16.5 milyar YTL’si kısa vadeli olmak üzere 30.8 milyar YTL mali yükümlülüğü bulunduğunu belirtti. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesindeki İstikrar Enstitüsü’nün mali izleme raporu açıklandı.

NTV’de yer alan haberde, Mart sonu itibariyle bütçe sonuçları analiz edilerek açığın, ilan edilen 3.3 milyar YTL’nin üstünde olduğu savunuldu. Türk Telekom özelleştirmesinin peşin ödemesi çıkarıldığında bütçe açığının 9.2 milyar YTL’ye yükseleceği belirtildi. Türk Telekom ödemesinin de yasa gereğince bütçe gelirleri arasında değil bütçe finansmanında gösterilmesi gerektiğine işaret edildi.

HARCAMALAR YÜZDE 25.6 ARTTI

Merkez Bankası’nın da dikkat çektiği harcama artışları, enstitü raporuna da yansıdı. Harcamalarda 2006’nın aynı dönemine göre yüzde 25.6 artış olduğu belirlendi. Faiz dışı harcamalardaki artış oranı ise yüzde 19.2 olarak bulundu.

BELEDİYELERİN AÇIĞI 12.6 MİLYAR YTL

Enstitü, belediyelerin malî tablolarına da dikkat çekerken Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlarla Devlet Planlama Teşkilâtı’nın rakamlarının birbirini tutmadığını vurguladı. Belediyelerin net malî değerinin, millî gelirin yüzde ikisine yakın bir oranda eksi olduğu belirtildi. Buna göre belediyelerin malî açıkları 12.6 milyar YTL’ye yaklaşıyor.

16.5 milyar YTL’si kısa, 14.3 milyar YTL’si de uzun vadeli olmak üzere belediyelerin 30.8 milyar YTL tutarında malî yükümlülüğü olduğu tesbit edildi. Mali varlıklarının mali yükümlülüklerini karşılamadığına dikkat çekilen belediyelerin ciddî bir malî darboğazda olduğu ve bunun ileride sorun oluşturacağı vurgulandı.

/ ANKARA

11.05.2007


 

2 milyar 428 milyon YTL’lik karapara aklandı

Maliye Bakanlığı, Malî Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), mahkemelerde davası devam eden dosyalarda 2 milyar 428 milyon YTL tutarında karapara aklandığını belirlendi.

MASAK’ın 2006 Yılı Faaliyet Raporuna göre, 2002-2006 döneminde 85 yükümlülük ihlâli tesbit edildi. Bunların 76’sının kimlik tesbiti, 4’ünün bilgi verme, 5’inin de şüpheli işlem bildiriminden kaynaklandığı belirlendi.

Yükümlülük ihlallerinin 71’i bankalarca gerçekleştirilirken, tapu sicil müdürlüklerinde 3, yetkili müesseselerde 4, aracı kurumlarda 3, Milli Piyango İdaresinde 1, diğer birimlerde de 3 ihlâl belirlendi. MASAK, yükümlülük ihlâlleri sebebiyle 39 yükümlü hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Bu mükelleflerin 31’i bankalar, 3’ü tapu sicil müdürlükleri, 1’i yetkili müessese, 1’i aracı kurum, 3’ü de diğer gerçek ve tüzel kişilerden meydana geldi. MASAK, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK’dan 2005-2006 sonbahar-kış dönemi denetim programlarında, banka, yetkili müessese, aracı kurum ve sigorta şirketleri nezdinde yükümlülüklere uyum denetimi yapılmasını da talep etti.

Bu denetimler sonucunda da, bankalarda yüzde 43’lük, yetkili müesseselerde yüzde 17’lik, aracı kurumlarda ise yüzde 2’lik yükümlülük ihlâli belirlendi.

/ ANKARA

11.05.2007


 

Türk Dünyası ile ticaret 9 kat arttı

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, Türkiye’nin Türk Dünyası ile ticaretinin 1992 yılından bu yana yaklaşık 9 kat artış olduğunu ancak bu oranın istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Pendik Belediyesi’nin düzenlediği konferansta konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Kulaklıkaya, 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanan Türki Cumhuriyetlerin durumu hakkında bilgiler vererek, TİKA’nın çalışmalarını anlattı. Türkiye’nin Türk Dünyası ülkeleri ile ticarî ilişkilerine değinen Musa Kulaklıkaya, şöyle konuştu: “Bölge ile Türkiye’nin ticaretinde, 1992 yılından bu yana yaklaşık 9 kat artış olduğunu görmek mümkün ama bu istenen bir düzey değildir. Türkiye, bölge ülkelerinden başta pamuk, demir dışı metaller, ham deri ve postlar olmak üzere daha çok hammadde ithal etmekte, çoğunlukla gıda sanayi ürünleri, tekstil ürünleri, kimya ve makine sanayi ürünleri gibi mamul maddeler ihraç etmektedir.”

Kulaklıkaya, ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için Türk malı imajının iyileştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

11.05.2007


 

Seçim öncesi KEY hesapları ödenecek

İmar Bankası’ndan bono alan 20 bine yakın vatandaşa ödeme yapılmasına ilişkin tasarı Meclis’e sevk edilirken, şimdi de 5-6 milyon insanı ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı hesaplarının tasfiyesi yeniden gündeme geldi.

KEY hesaplarının ödenmesi için takvim 2008 yılı olarak öngörülürken, ödemelerin seçimlerden önce yapılması için çalışma başlatıldı. KEY hesabında 386.9 milyon YTL bulunduğu belirtilirken, kişi başına 500 YTL düzeyinde ödeme yapılması planlanıyor. Seçimlerin öne alınmasıyla birlikte, Hükümet, vatandaşın gönlünü alacak düzenlemeleri bir bir Meclis gündemine almaya başladı. KEY kesintileri 1987-1995 arasında çalışanları konut sahibi yapmak için ücretlerinden kesinti yapılmıştı. Bu ödemeler yaklaşık 5-6 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

/ ANKARA

11.05.2007


 

FED faiz oranlarını değiştirmedi

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranlarını değiştirmedi. Bankanın faiz oranlarının belirlenmesinden sorumlu Açık Piyasa Komisyonu’nun bugünkü toplantısında, temel faiz oranlarının yüzde 5,25 olarak sabit bırakılması kararlaştırıldı.

Kararın, piyasalar için sürpriz olmadığını belirten uzmanlar, Merkez Bankasının faiz oranlarında indirimlere başlamak için 2007 yılının ikinci yarısından sonra harekete geçmesinin beklendiğini belirtiyorlar.

/ WASHINGTON

11.05.2007


 

Kamu işçisinde sözleşme endişesi

Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, kamuda toplu iş sözleşmelerinin seçimden önce bitirilmemesi halinde işçilerin 1 yıla yakın bir süre zamsız maaş alabileceklerini söyledi.

Başoğlu, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, seçime gitmeden önce bir çoğu 6 ay önce başlayan ve yaklaşık 350 bin işçiyi ilgilendiren kamu kesimi toplu iş sözleşmelerini bitirmesi gerektiğini belirtti.

Sözleşmelerin seçimden sonraya kalması halinde ortaya çıkacak tabloya bağlı olarak görüşmelerin sonuçlandırılmasının gecikebileceğini dile getiren Başoğlu, ‘’Kamu toplu iş sözleşmeleri seçimden önce bitirilmezse, işçiler 1 yıla yakın zamsız maaş alabilir. Son 2 yıldaki enflasyon rakamlarından kaynaklanan yüzde 14 oranında bir alacağımız var. Bunun ve diğer beklentilerin biran önce karşılanması gerekiyor. Sözleşmeler bitirilmeden işçiler sandığa götürülmemelidir’’ dedi.

/ ANKARA

11.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004