Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yem sıkıntısı

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, hayvancılık ve yem sektörlerinin ana girdisi olan ham madde ithalatındaki yüksek gümrük vergi oranları sebebiyle sıkıntılı günler yaşadıklarını savundu.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Görener, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş ve Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, sektörün ham madde sıkıntısına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Karakuş, her yıl Mayıs, Haziran, Temmuz aylarına, yani hasat aylarına girerken, hububat ve hububata dayalı ürünlerin fiyatlarının düşmesinin beklendiğini ancak, bugün gelinen noktada hububat ve hububata dayalı ürünlerin fiyatlarında yüzde 30’lara varan yükselmeler olduğunu ve ham madde bulamama sıkıntısı yaşadıklarını anlattı.

Karakuş, yem sektörünün iç piyasada ham madde bulmakta güçlük çektiğine değinerek, ‘’Sektörlerin ana girdisi olan yem ham maddelerini temin etmekte güçlük çeken hayvancılık ve yem sektörleri ham madde ithalatındaki yüksek gümrük vergi oranları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor’’ dedi. Yurt içinde yem ham maddesi olarak kullanılabilecek yeterli miktarda mısır, soya, buğday, arpa gibi tarımsal ürünler bulmanın son günlerde neredeyse imkânsız olduğunu belirten Karakuş, ithalatta uygulanan yüzde 130 oranındaki gümrük vergileri ile de ithalatın engellendiğini savundu. Nisan ve Mayıs ayları ham madde karşılaştırması yapan Karakuş, mısırın Nisan ayında 380 YTL/ton olan fiyatının yüzde 21,05 artışla 460 YTL/ton olduğuna, buğday kepeğinin Nisan ayında 250 YTL/ton olan fiyatının yüzde 39,13’lük bir artışla 320 YTL/ton, arpanın 350 YTL/ton olan fiyatının da yüzde 22,86 artışla 430 YTL/ton olduğunu söyledi. Karakuş, ham maddelerdeki bu artışlara bağlı olarak bunların ürün fiyatlarına da yansıyacağını belirtti. YUM-BİR Başkanı Derya Pala da ‘’Hububatı girdi olarak kullanan sektörlerde bıçak kemiğe dayandı’’ diyerek, 1 ay önce fiyat sıkıntılarından söz ederken şimdi ise mısır, arpa, buğday bulamamaktan dolayı fiyatı umursamayacak kadar çaresiz durumda olduklarını söyledi.

/ İSTANBUL

12.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yem sıkıntısı

  PO’ya yüzde 50 vergi indirimi

  Dört aylık bütçe açığı 5.4 milyar YTL

  KEY ödemeleri erken olmayacak

  IMF haftaya Türkiye’yi görüşecek

  ‘’Habersiz limit aşımına faiz uygulanamaz’’

  MTV ödemesi ‘’cep’’ten bildirilecek

  Vergimi kolayca nasıl öderim?

  TOKİ’den şartsız lüks konut satışı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004