Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İlköğretime “medya okuryazarlığı” dersi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, ‘’Medya Okuryazarlığı’’ dersi pilot uygulamasının yapıldığı Yeşilköy’deki Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez İlköğretim Okulu’ndaki derse katıldı.

Dersin başlangıcında öğrencilere seslenen Zahid Akman, medya okuryazarlığı dersinin amaçlarına değindi. Daha sonra soruları cevaplayan Akman, bir öğrencinin, geç saatlerde yayınlanan eğitim programlarını izleyemediklerini ve bu programların erken bir saate alınıp alınamayacağını sorması üzerine, televizyonların yayın akışının o kuruluşlarca kararlaştırıldığını söyledi.

Akman, televizyon kanallarının ticari birer kuruluş olduklarını ve yayınlarını bu doğrultuda yaptıklarını hatırlatarak, yayın saatlerinin de bu faaliyetleri zedelemeyecek şekilde ayarlandığını, ancak eğitim konularında daha duyarlı davranılması gerektiğini dile getirdi.

Diğer bir soru üzerine de Akman, televizyonlarda ‘’akıllı sembol’’ uygulaması başlattıklarını anımsatarak, çocukların ve ailelerinin bu semboller doğrultusunda televizyon yayınlarını izlemeleri gerektiğini ifade etti.

Zahid Akman, RTÜK’e gelen şikayetlerde, şikâyetçinin yaş sınırına bakılıp bakılmadığını soran bir öğrenciyi de ‘’Şikâyetleri alırken yaş durumuna dikkat ediliyor ama gelen şikâyeti de görmezden gelemeyiz. Zaten bu dersin amacı da sizi bilinçli bir televizyon izleyicisi ve gazete okuyucusu yapmaktır. Gördüğünüz her türlü olumsuzluğu lütfen bize bildirin’’ dedi.

Başka bir öğrencinin, ‘’İzlediğimiz birçok programda konukların manken veya pop şarkıcısı olduğunu görüyoruz. Daha önemli okullarda okumuş ağabeylerimiz, ablalarımız var. Onlar neden bu programlara çıkmıyor?’’ sorusu üzerine Akman, şöyle konuştu: ‘’Bizim RTÜK olarak televizyon programlarına çıkacak konukları belirleme durumumuz yok. Ama televizyonların da yayınladıkları programların içeriğine dikkat etmeleri lâzım. Umarım yayıncılar, Türkiye’nin geleceği olan sizlerin bu düşüncelerinizi dikkate alır ve bu doğrultuda programlar yaparlar. Biz sansürden, müdahaleden hoşlanmıyoruz.’’

RTÜK Başkanı Zahid Akman, konuşmasının ardından öğrencilerin yanına geçerek ‘’Medya ve ekonomi’’ konulu ‘’Medya okuryazarlığı’’ dersini dinledi. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akman, Türkiye’nin 5 ilinde bu dersle ilgili pilot uygulamanın daha önce başlatıldığını ifade ederek, Millî Eğitim Bakanlığı’nın da büyük destek verdiği projeyi çok önemsediklerini söyledi. Akman, projenin önümüzdeki yıl, tüm okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını dile getirerek, ‘’2007-2008 eğitim öğretim yılında medya okuryazarlığı dersi, tüm Türkiye genelinde başlayacak. Dersin daha etkili hale gelmesi için öğretmenlerin iletişim fakültesi mezunu olması için gayret sarf ediyoruz’’ dedi.

Ancak Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre zorunlu ders olmadığı sürece bu dersleri sosyal bilgiler öğretmenlerince verildiğini anlatan Akman, bunun değişmesi için çaba sarf ettiklerini ve bunun gerçekleşmesi halinde sayısı 40’ı bulan iletişim fakültelerinden mezun olanlara yeni bir iş kapısı açılmış olacağını kaydetti.

Akman, katıldığı derste ‘’öğrencileri derse son derece adapte olmuş’’ halde gördüğünü belirterek, öğretmenlerin de projenin hedefine ulaşması ve dersin daha iyi anlaşılması için büyük çaba içinde olduklarını sözlerine ekledi.

/ İSTANBUL

12.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Demokrasiden başka yol yok

  Sezer'in vetosundan emin

  Mumcu: Halkın seçmesi mutluluk verici

  Anayasa değişikliği paketi Köşk’te

  YSK: 25 yaşı uygularız

  5 partiye Hazine yardımı

  İçtüzükler tek kitapta

  AKP’li Kuzu’dan Sezer’e:Demokrasi yolunu tıkama

  Gül: Adaylığım devam ediyor

  Başbakan YSK’ya destek istedi

  Sezer, süresi uzayan ilk cumhurbaşkanı

  Denklik diplomalarında ‘ilke ve inkılaplar’ şartı

  Başkan Kıyıklık veda etti

  Askerî araç kaza yaptı: 1 şehit, 14 yaralı

  Tanklar Irak sınırında

  İlköğretime “medya okuryazarlığı” dersi

  Söndürme uçakları göreve başlıyor

  Balık çiftlikleri taşınacak alan istiyor

  Şehit evinde yas

  Kene şüphesi

  Yıkımın sebebi kötü malzeme

  Afetlere hazır değiliz

  Türkiye’de ilâç tüketimi arttı

  Özürlü nüfusun artışı kontrol altında

  Aracınız yaza hazır mı?

  Güler: ‘’İstanbul’da büyük su sıkıntısı yok’’

  Güroymak’ta sel felâketi

  Arıları bu değişken havalar mahvetti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004