Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair’in halefi Irak politikasını değiştiriyor

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, Tony Blair’den sonra iktidardaki İşçi Partisinin yeni lideri olması ve Başbakanlık görevini devralması beklenen Maliye Bakanı Gordon Brown’ın, ülkesinin Irak stratejisini yeniden gözden geçireceğini yazdı.

Brown’ın, Blair döneminde bazı yanlışlar yapıldığını kabul ettiğine dikkat çekilen haberde, yeni başbakan adayının gelecek günlerde Basra’ya gitmeyi ve Irak stratejisinin ne olması gerektiği konusunda cephedeki komutanların da görüşlerine başvurmayı planladığını bildirdi.

Times, Brown’ın Irak’ı ziyaret planının, İngiliz askerinin bölgeden çekilmesini hızlandıracağına dair spekülasyonları arttıracağı yorumuna da yer verdi. Gazete, Irak politikasında yapılacak bir değişikliğin Blair’in politikasından “dramatik dönüş” olarak algılanacağını, ancak Brown’ın, ABD’nin Irak’a 25 bin asker daha gönderme yönündeki önemli politika değişikliğini bahane ederek çekilmeyi hızlandırabileceğini de yazdı.

Gazeteye göre Brown, haziran sonunda yapılacak liderlik seçiminde partinin sol kanadının, karşısına güçlü bir aday çıkaracağına dair bir kaygıya kapılmazsa Irak ziyaretini birkaç hafta içinde yapacak; ancak karşısına güçlü bir rakip çıkması halinde, Londra’da kalıp mücadeleye ağırlık verecek ve Irak ziyareti daha sonraya kalacak. Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile bir araya geldi. Blair, Sarkozy ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Sarkozy’nin Fransa için çok iyi işler yapacağından emin olduğunu belirtti.

/ LONDRA

13.05.2007


 

Kosova tasarısı Birleşmiş Milletler’e sunuldu

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ABD ve konseyin diğer AB üyesi ülkeleri, Kosova’nın nihai statüsü konusunda konseye bir karar tasarısı sundu.

Konseyin dönem başkanı ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad gazetecilere kısa bir açıklama yaparak, hazırladıkları karar tasarısını Konsey üyelerine dağıttıklarını belirtti.

Konsey üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Slovakya ile AB’nin dönem başkanı Almanya tarafından ortaya konan tasarıda, BM Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin Kosova’ya bağımsızlık öngören planı destekleniyor. Fransa’nın BM daimi temsilcisi Büyükelçi Jean-Marc de la Sabliere ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, konseye sunulan karar tasarısıyla Kosova’nın nihaî statüsüyle ilgili tartışmada son aşamaya gelindiğini ve konseyin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasına kesinlikle karşı çıkan Sırp yönetimini destekleyen Rusya’nın konseye sunulan karar tasarısına karşı olduğu ve tasarıya karşı veto hakkını kullanabileceği biliniyor.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

13.05.2007


 

Irak’ta milyarlarca dolarlık petrol kayıp

New York Times gazetesi, geçen 4 yıl içinde milyarlarca dolarlık Irak petrolünün kaybolduğunu yazdı.

New York Times, ABD Mali Bürosu ve hükümet enerji uzmanlarınca gelecek hafta yayımlanması beklenen taslak rapora dayanarak verdiği haberde, Irak’ın günlük 2 milyon varillik üretiminden 100 bin ile 300 bin arasında varilin kaybolduğunu kaydetti. Bu günlük kaybın, varil başına ortalama 50 dolar hesaplanarak, 5 milyon ile 15 milyon dolar arasında olduğu belirtilen haberde, Irak savaşının başladığı 2003’ün mart ayından bu yana bu kaybın milyarlarca doları bulduğu bildirildi. Kayıp petrole ne olduğu konusunun nihaî olarak neticelendirilmediği raporda, bu kayıp için, yolsuzluk ya da kaçakçılığın yanı sıra aralarında Irak’ın üretim rakamlarının abartılmış olması ihtimalinin de bulunduğu alternatif açıklamalar getirildi.

/ NEW YORK

13.05.2007


 

Pakistan’da kutuplaşma çatışmaya dönüştü

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in başyargıç Çaduri’yi görevden almasını protesto etmek için düzenlenecek gösteri öncesinde rakip gruplar arasında meydana gelen çatışmalarda ölü sayısı 15’e yükseldi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili yaptığı açıklamada, “Karaçi’nin 7 farklı bölgesinde hala devam eden çatışmalarda 12 kişi daha hayatını kaybetti. Daha önce de 3 kişi vurularak hayatını kaybetmişti” dedi. Yetkili, çatışmaların olduğu birçok bölgede yaralanan insanların sokak ortasında yattığını ve ambulansların yaralılara ulaşamadığını kaydetti.

/ KARAÇİ

13.05.2007


 

Hollywood, Bush’u unuttu, Darfur’a el koydu!

Yönetmen Steven Spielberg de Sudan’ın sorunlu Darfur bölgesindeki şiddetin sona erdirilmesini isteyen Hollywood ünlülerinin kervanına katıldı.

“Jaws” ve Schindler’in Listesi” gibi filmlerin Oscar ödüllü yönetmeni Spielberg, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao’ya geçen ay gönderdiği mektupta, Çin’den Sudan’a, Darfur’daki şiddetin kurbanlarını korumak amacıyla BM barış gücü askerlerini kabul etmesi için baskı yapmasını istediğini açıkladı. Çin’in Sudan siyasetini değiştirmesini isteyenler kervanına katıldığını belirten Spielberg mektupta, Hu ile görüşmek istediğini yazdığını kaydetti.

Spielberg’in sözcüsü, Hu’dan şu ana kadar yönetmenin bu isteğine cevap gelmediğini söyledi. Medyatik ünlüler Brad Pitt ve Angelina Jolie de önceki gün yayımladıkları açıklamada, vakıflarının Darfur’da görev yapan kurumlara bir milyon dolar bağışladığını bildirdi.

Sudan’dan petrol ithal eden Çin, bu ülkenin rızasını almadan barış gücü askeri gönderilmesini engellemek için BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto gücünü kullanıyor. Darfur’da 4 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle 300 bin kadar kişi şiddet olaylarında öldü, 2 milyon kadarı yerlerinden oldu ve 4 milyon kişi de insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda bulunuyor.

/ LOS ANGELES

13.05.2007


 

Irak’ta 3 Amerikan askeri kayboldu

Irak’ın başşehri Bağdat’ın batısında 3 Amerikan askerinden haber alınamadığı bildirildi.

ABD Ordusu’ndan yapılan açıklamada askerlerin direnişçiler tarafından kaçırıldığı üzerinde durulduğu ifade edildi. Felluce’de kontrol noktası kuran ABD güçleri, askerlerin batıdaki El Anbar eyaletine götürülmesini engellemeye çalışıyor.

/ FELLUCE

13.05.2007


 

Yemen, İran ve Libya’daki elçilerini çekiyor

Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir El Kurbi, İran ve Libya’da bulunan büyükelçilerin geri çağırıldığını açıkladı. Kararın, her iki ülkenin de Şiî isyancı grupları desteklediği yönünde iddiaların ardından alındığı bildirildi.

Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir El Kurbi, İran ve Libya’da görev yapan büyükelçilerin, söz konusu ülkelerin Şiî isyancı gruplara destek vermesi sebebiyle geri çağırıldığını ifade etti. Bu arada Başbakan Ali Muhammed Mujawar, yaklaşık 1 ay önce yaptığı açıklamada Libya ve İran’ı isyancılara desteklemekle suçlamıştı. Yemenli bir hükümet yetkilisi ise Cuma günü Yemen’in Libya’da bulunan büyükelçisini geri çekmeyi planladığını söylemişti.

/ SANAA

13.05.2007


 

Nancy Pelosi: Annelik, kariyerden önemli

Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, anne olmaktan dolayı hep gurur duyduğunu söyledi. USA Today gazetesine konuşan Pelosi, “Temsilciler Meclisi Başkanlığına gelmiş bir anne olarak, genç kızlara sesleniyorum; Anneliği eksiklik olarak görmeyin! Anne olmak ve bir aile büyütmek, bir kadın için çok büyük artıdır” dedi.

Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, anne olmaktan dolayı hep gurur duyduğunu söyledi. USA Today gazetesine konuşan Pelosi, “Temsilciler Meclisi Başkanlığına gelmiş bir anne olarak, genç kızlara sesleniyorum; Anneliği eksiklik olarak görmeyin! Anne olmak ve bir aile büyütmek, bir kadın için çok büyük artıdır” dedi. Bir aileyi büyütmekten daha büyük sorumluluk olmadığını belirten Pelosi, Anneler Gününün ülkenin en yurtsever günü olduğunu söyledi.

ABD bu yılki Anneler Günü’nü, tarihinde ilk kez Temsilciler Meclisinin başkanlığında bir anne otururken kutlayacak. Politikayla içli dışlı bir ailede doğmasına rağmen Nancy Pelosi, evlendikten sonra kendisini çocuklarına adadı. 6 yılda 5 çocuk sahibi olan 67 yaşındaki Pelosi, “Çocuklarım küçükken yüzümü yıkayacak zamanım bile olmuyordu” diye anlatıyor.

Pelosi, en küçük çocuğu Alexandra, lise son sınıfa geçinceye kadar, hiçbir politik göreve talip olmadığını söylüyor. Bugün başarılı bir politikacı olmasınıysa, çocuklarını büyütürken edindiği zamanı disiplinli kullanma alışkanlığına bağlıyor. “Ben onları büyütüyordum ancak onlar da beni yetiştiriyordu” diye konuşan Pelosi, Kongre üyelerine de, politikanın kumkuması içinde ailelerini unutmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

“Bu sizi yeniler. Yaptığınız işleri daha güçlü yapmanızı sağlar.” diye konuşan Pelosi, “ailenize zaman ayırın” uyarısına kendisi de uyacak; Anneler Gününde, Texas’ta bulunan 8 yaşındaki torunu Sean’ın ilk Katolik törenine katılacak. “Hayatımda hiçbir şeyi annelikle karşılaştıramam. Ne Kongre üyeliği, ne Temsilciler Meclisi Başkanlığı… Keşke anneliği bir daha yaşayabilsem” diyen Pelosi, “Ama çocuklarım, torunlarımı bana vermezler” diyerek gülüyor.

Anneliğini, başkanlığını yaptığı 110. Kongre’nin açılışını kürsüde 6 torunuyla beraber yaparak da gösteren Nancy Pelosi’nin, açılış sırasında diğer Kongre üyelerinin çocuklarını ve torunlarını da başkanlık kürsüsüne dâvet ederek verdiği poz, hafızalara kazınmıştı.

KONGRE ÜYESİ 2 HAFTALIK ANNE

Temsilciler Meclisi Üyesi Cathy McMorris Rodgers, ikinci haftasını yaşayan Cole adlı oğlu ile ilk Anneler Gününü kutlayacak. İki hafta önce doğum yapan Washington eyaleti temsilcisi Rodgers, Amerikan Kongresi tarihinde, üyeliği devam ederken doğum yapan dördüncü kadın üye olmuştu. 23 Kasım 1973 günü doğum yapan Temsilci Yvonne Brathwaite Burke, görevi sırasında doğum yapan ilk Kongre üyesi olarak çifte onur yaşamıştı.

Temcilsi Rodgers en büyük desteği Kongre’deki taze annelerden alıyor. Kendisi de küçük bir çocuğunu büyütürken aynı zamanda Kongre faaliyetlerine koşturan Texas Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, “Bir yandan çocuğuma fıstık ezmeli sandviç hazırlarken diğer yandan konuşmalarımı hazırlıyorum” diye anlatıyor. Florida Temcilcisi Wasserman Schultz ise, anneliğin kendilerini daha iyi Meclis üyesi yaptığını anlatarak, “Bir kanun yaparken ya da oy verirken çocuklarımızı geleceğimizi düşünüyoruz” diye anlatıyor.

/ WASHİNGTON

13.05.2007


 

Hindistan’da Türk filmi gibi olay!

Hindistan’ın doğusunda çocukluk aşkıyla evlen zengin bir genç, babası ve köyün dinî sorumlusu tarafından bir ay boyunca zincire vuruldu.

Batı Bengal eyaletinin başşehri Kalküta’nın 70 kilometre kuzeyindeki Baduria köyünde bir eve baskın yapan polis, karanlık bir odaya kapatılmış, zincirler ve prangalar içerisindeki Raghu Amin (21) ile karşılaştı. Polis yetkilisi Jay Biswas, Amin’in, daha fakir ve alt seviyedeki bir ailenin kızı Şehnaz Katun (18) ile evlenmesi üzerine, ailesinin ve köy liderleri tarafından cezalandırıldığını karanlık bir odada zincire vurulduğunu kaydetti.

Polis, ‘haksız yere hapsetme’ suçundan Amin’in babasını tutuklarken, olaya karıştığı öne sürülen köy meclisi liderleri ve dinî sorumlusunu aramaya başladı. Hindistan’da katı kast ve sınıf kültürü sebebiyle farklı sınıflardan gençler birbirleriyle evlenemiyor.

/ KALKÜTA

13.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004