Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF’den seçim uyarısı

IMF, Türkiye’de piyasaya güvenin korunmasını ve ekonomik gelişmeyi sağlamaya yardımcı olması için yetkililerin istikrar programına sıkı bir şekilde sarılmaları gerektiğini bildirdi. IMF seçim yılında maliye politikasının disiplinli bir şekilde uygulanmasının piyasa güveninin desteklenmesi açısından kritik önemde olduğunu belirtti.

u belirtti.

IMF’nin Beşinci Gözden Geçirme sonrasında hazırladığı, Niyet Mektubu dahil gözden geçirme sürecinde yapılan bütün görüşmelerin, verilen taahhütlerin, öngörü ve tavsiyelerin yer aldığı uzman raporu açıklandı. 96 sayfalık raporda hükümet ve ekonomi bürokrasisi için “Yetkililerin iddialı istikrar programlarına sıkı bir şekilde sarılmaları, piyasa güveninin korunmasına ve ekonomik gelişmeye yardımcı olması açısından kritiktir” denildi. Bu öneri raporda üç başlık altında şöyle açıldı:

“-Maliye politikasının disiplinli bir şekilde uygulanması, bir seçim yılında piyasa güvenini desteklemek için kritik önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda enflasyonun, reel faiz oranlarının ve cari işlem açığının düşürülmesine de yardımcı olacaktır. Bu amaçla, sınırlı harcamaya gidilmesi ve geçici vergi kesintilerinden sakınmak önemlidir.

ENFLASYONDA KÖTÜ HABER FAİZİ SIÇRATIR

-Sıkı para politikası ve piyasalarla etkin bir şekilde bağlantı kurulması, enflasyonun orta vadeli hedefler açısından geri çekilmesi açısından yaşamsaldır. Özellikle enflasyon hakkında gelecekteki olası ‘kötü haberler’ faiz oranlarını sıçratacaktır.

-Politika paketini tamamlamak için yapısal reformların sürdürülmesi gereklidir. Sağlık hizmetlerinin karşılığının alınması çalışmalarında etkinlik sağlamak ve vergi toplamada etkinliği gerçekleştirmek kamu maliyesinin sürdürülebilirliği açısından yaşamsal önem taşımaktadır. Bankacılık alanında, denetimin geliştirilmesi, mortgage yasasına geçiş dönemi ve Halkbank’ın başarılı özelleştirilmesi, bankacılık sisteminde esnekliğin sağlanması ve malî aracılığın yoğunlaşmasına yönelik uzun bir yol oluşturacaktır.”

/ WASHINGTON

13.05.2007


 

Unakıtan: Ekonomi unutulmasın

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’de son dönemde sadece seçimin konuşulduğunu ve ekonominin unutulmuş göründüğünü belirterek, ‘’Bu böyle olmamalı. Ekonomi gündemin birinci maddesidir’’ dedi.

Mersin Limanının işletme hakkının 36 yıl süre ile PSA ve Akfen Holding Ortak Girişim Grubu tarafından kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’ye (MPI) verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesi dün imzalandı. Törende bir konuşma yapan Bakanı Unakıtan, ekonominin bütün dünyada gündemin birinci sırasında bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin son dönemde seçim ortamına girdiğini ve önce Cumhurbaşkanlığı daha sonra genel seçimlerin çok konuşulduğunu kaydeden Unakıtan, ‘’Ekonomi unutulmuş gibi bir halde. Halbuki bu böyle olmamalı. Ekonomi gündemin birinci maddesidir. Bunu kimse unutmasın” diye konuştu. Özelleştirme sonrası Mersin Limanının kapasitesinin artacağını, sadece Türkiye’ye değil Ortadoğu’ya, Balkanlar’a, İran’a ve Kuzey Afrika’ya hizmet vermeye başlayacağını da anlatan Unakıtan, bu şekilde Mersin Limanının bir dağıtım merkezine dönüşeceğini de söyleyerek, yakında Derince, Samsun, Bandırma ve İskenderun limanlarının da özelleştirme sürecine gireceğini söyledi.

1 HAFTADA 2,5 MİLYAR DOLAR

KAYNAK SAĞLADIK

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de, konuşmasında 1 hafta içinde özelleştirmeler sonucunda Türkiye’ye yaklaşık 2,5 milyar dolar kaynak sağladıklarını bildirdi. Kilci, Halkbank ile tarihin en büyük halka arzını gerçekleştirdiklerini, Mersin Limanı ile de dünyanın en büyük liman operatörlerinden birinin Türkiye’ye geldiğini kaydetti.

/ ANKARA

13.05.2007


 

Bolu Dağı Tüneli, 2 bin kişiyi işsiz bıraktı

Bolu Dağı Tüneli’nin, Ankara ve İstanbul yönüne giden her 2 tüpün de açılmasıyla birlikte D- 100 Karayolu’nun Bolu Dağı kesiminden araç geçmez oldu.

Kaynaşlı Kaymakamı Hamza Erkal, Bolu Dağı’ndan araç geçişinin yüzde 10’lara kadar düşmesiyle birlikte tesislerde çalışan yaklaşık 2 bin kişinin işsiz kaldığını, kendilerinden yardım almak isteyen kişilerin sayısında artış olduğunu söyledi. Bolu Dağı Tüneli’nin Ankara yönünün 23 Ocak 2007’de açılmasıyla birlikte işleri azalan Bolu Dağı esnafı, 4 gün önce de Ankara’dan İstanbul’a ulaşımı sağlayan tünelin açılmasıyla artık iyice iş yapamaz hale geldi. D- 100 Karayolu Bolu Dağı Geçişi’ni sadece tünelden geçişine izin verilmeyen tehlikeli madde taşıyan tankerler kullanıyor. Bolu Dağı’nda bulunan tesislerin sahipleri, işlerinin durma noktasına gelmesiyle 4 aydır personellerini çıkarmaya başladı.

Bolu Dağı’nda bulunan tesislerin iş yapamaz duruma gelmesi en çok Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi’ni etkiledi. Çalışanların büyük kısmının Kaynaşlı’dan olması işsiz sayısının günden güne artmasına sebep oldu.

/ BOLU

13.05.2007


 

Konut kredisi 35 milyar YTL’ye ulaşabilir

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Türkiye’de bu yıl sonunda konut kredisi toplamının 34-35 milyar YTL’ye çıkmasını öngördüklerini bildirdi.

‘’Konut ve Tutsat (Mortgage)’’ konferansında konuşan Ateş, Türkiye’de 2007 sonuna kadar 600 bin adet konut ihtiyacının söz konusu olduğunu söyledi.

Konut kredisi kullanımının gün geçtikçe arttığını ifade eden Ateş, “Geçen yılki konut kredisi toplamı 24 milyar dolar düzeyindeydi. Bu rakam şu anda 25-26 milyar dolarlarda. Türkiye’de bu yıl sonunda konut kredisi toplamının 34-35 milyar YTL’ye çıkacağını öngörüyoruz’’ dedi. 2006’da satılan 1 milyon 377 bin adet konutun 345 bin adedinin konut kredisiyle satıldığını ifade eden Ateş, böylelikle konut alımında banka kredisi kullanım oranının yüzde 25’e çıktığını ifade etti.

/ İSTANBUL

13.05.2007


 

Bulgaristan ile geçiş kotası ve vize problemi aşıldı

Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (Roder) İkinci Başkanı Erol Soylu, geçiş kotası ve vize konusunda Bulgaristan ile yaşanan sorunların çözüldüğünü açıkladı.

Roder Başkanı Soylu yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün Sofya’da yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısında, yasal sürecin tamamlanıp, sürürlüğe girmesine dek 2007 yılı için 200 bin adet transit, 20 bin adet ikili, 10 bin adet boş girip yük alma amaçlı geçiş belgesinin karşılıklı değişiminin kararlaştırıldığını bildirdi.

Bulgaristan sınırında vize problemi sebebiyle büyük kuyruklar oluştuğunu hatırlatan Soylu, 10 Mayıs’ta yürürlüğe giren anlaşmayla da Schengen anlaşmasına taraf ülkeler veya AB üyesi ülkeleri tarafından düzenlenen vizelere sahip sürücülerin vizesiz transit geçiş yapabileceklerini kaydetti.

/ ANKARA

13.05.2007


 

Ali Coşkun:İstikrarı bozmaya kimsenin hakkı yok

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ülkede istikrarı bozmaya kimsenin hakkı olmadığını belirterek, ‘’Birilerine şirin gözükeceğiz diye bilerek ya da bilmeyerek dolaylı yollardan bu istikrarı bozanlara eğer sahip çıkarsak, kötülüğü kendimize ve ülkeye yapmış oluruz’’ dedi.

Coşkun, Dedeman Oteli’nde düzenlen Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası’nın (KİPLAS) 20. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, hükümet olarak göreve geldikleri günden beri müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. ‘’Atatürk cumhuriyeti kurmuş, ama demokrasiyi hedef olarak göstermiştir’’ diyen Coşkun, ancak geçen sürede Türkiye’de arzu edilen demokratik cumhuriyetin değil, bürokratik cumhuriyet yapısı oluştuğunu ifade ederek, bunun da beraberinde hantal bir yapı ve devlet kaynaklarında israfı getirdiğini belirtti.

Coşkun, bugüne kadar yaşanan ekonomik krizlerin temelinde siyasi istikrarsızlık bulunduğunu dile getirerek, ‘’Zaman zaman gösterilen öcülerle ülke krizlere sürüklenmiştir. 2001’de yaşadığımız kriz de hak etmediğimiz bir krizdi. Türkiye’nin gelişmemesinin en büyük nedeni zaman zaman ortaya çıkartılan öcülerdir’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

13.05.2007


 

‘Gizli otelcilik’ turizmi olumsuz etkiliyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yabancıların Türkiye’de satın aldığı ev veya yazlığı ülkelerinde kiralayarak ‘’gizli otelcilik’’ yapmalarının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

Ulusoy, Türkiye’de satın aldığı mülkü ülkesinde pazarlayıp Türkiye’ye turist gönderen yabancıların sayısının son yıllarda önemli oranda arttığını kaydetti. Yabancıların Türkiye’den mülk satın almalarına karşı olmadıklarını belirten Ulusoy, ‘’Ancak bazı yabancılar, yasal boşluklardan yararlanıp, tek kuruş vergi ödemeden mülklerini otel gibi kullanıyor. Hem turizmcinin hem de ülkemizin kaybı oluyor. Buna asla izin vermemeliyiz’’ dedi. Ulusoy, Antalya, İzmir ve Muğla gibi önemli turistik bölgelerde bugüne kadar yaklaşık 41 bin 360 yabancının, 32 bin 630 adet mülk satın aldığını belirtti.

/ BODRUM

13.05.2007


 

İdarî para cezalarında taksit kolaylığı

Maliye Bakanlığı’nın değişiklik yaptığı Tahsilat Genel Tebliği’ne göre, idari para cezalarında kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması durumunda taksit kolaylığı getiriliyor.

Ceza, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebilecek. Taksitlerin zamanında ödenmemesi durumunda, idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek.

/ ANKARA

13.05.2007


 

Vergi mahremiyeti bilgi edinmeye engel değil

Maliye Bakanlığının, bilgi edinme hakkı çerçevesinde, devletin, Bergama’nın Ovacık Köyünde faaliyet gösteren altın madeninden, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında ne kadar vergi geliri elde ettiğini soran çevrecilere ‘’vergi mahremiyeti’’ni gerekçe göstererek bilgi vermemesi, mahkemece hukuka uygun bulunmadı.

Alınan bilgiye göre, Bergama Ovacık’taki altın madeninin siyanür kullanımı nedeniyle ‘’çevre ve insan sağlığına zarar verdiği’’ iddiasıyla kapatılması için mücadele veren çevrecilerden avukat Arif Ali Cangı, Ömer Eralat ve Noyan Özkan’ın, işletmenin üretiminden devletin ekonomik olarak ne kadar kazanç elde ettiğini öğrenmek amacıyla başlattığı girişimde, Maliye Bakanlığının, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘’vergi mahremiyeti’’ni gerekçe göstererek bilgi vermeyi reddetmesi üzerine idare mahkemesinde açılan dâvâ sonuçlandı.

Ankara 4. İdare Mahkemesinde açılan davada, mahkeme, vergi mahremiyetinin, istenilen gelir ve kurumlar vergisi bilgilerini açıklamaya engel teşkil etmediğini belirtti. Davacı çevrecilerden avukat Arif Ali Cangı, bu kararla birlikte artık vergi mahremiyetinin bilgi edinme hakkının kullanımı bakımından bir engel olmadığının ortaya konulmuş olduğunu söyledi.

/ İZMİR

13.05.2007


 

Eminönü’nde 40. yılını dolduran markalara ödül

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ilçede 40. yılını dolduran markaların sahiplerine teşekkür belgesi verdi.

Sultanahmet’te gerçekleştirilen toplantıya, “Kurukahveci Mehmet Efendi’’, “Koska Helvacısı’’ ve ‘’Vefa Bozacısı’’ gibi markaların sahiplerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Nevzat Er’in, katılımcılara, Eminönü ve İstanbul’un tanıtımına katkılarından dolayı teşekkür belgesi verdiği gecede, ilçenin dünü, bugünü ve yarını ele alındı. Toplantıda ayrıca, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un turizm hedefleri ve planları da değerlendirildi.

Dâvetlilere hitap eden Nevzat Er, Eminönü’nün her yerinde çeşitli projeler yürüttüklerini ifade ederek, “Kapalıçarşı ve etrafında 50’nin üzerinde hanla ilgili çalışmaları da başlattık. Işıklandırma çalışmalarımızla ışıl ışıl bir Eminönü’ne kavuştuk. Sahilimiz, Ayasofya, Beyazıt, Süleymaniye ışıl ışıl’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

13.05.2007


 

‘Money Matik’le bozuk para derdi kalkıyor

Merkezi Bursa’da bulunan bir firma tarafından geliştirilerek patenti alınan ‘’Money Matik’’ makinesi sayesinde, bozuk 1 YTL, 50, 25, 10 ve 5 YKr’lere tek tuşla seri şekilde ulaşılabiliyor.

‘’Money Matik’’ İç Anadolu Bölge Bayii Alfa Tanıtımın Sahibi Celalettin Küçük, market, büfe ve minibüs gibi madeni paraların sık kullanıldığı yerlerde, bozuk paraların sıkça karıştırılarak yanlış verildiğini söyledi. Bursa’da üretilen bozuk para makinesi ‘’Money Matik’’in, yaşanan bu sorunları ortadan kaldıracağını ifade eden Küçük, şunları kaydetti: ‘’Money Matik cihazı, istenilen madeni paraya, tek tuşla seri şekilde ulaşılabilmesini sağlıyor. Taksi, dolmuş, minibüs, market ve sayısal loto bayileri gibi birçok yerde kullanılabilen makine, zaman kaybı ve yanlış para verme riskini ortadan kaldırdığı gibi sahte parayı da ayırt edebiliyor.’’

Küçük, boş haliyle 400 gram ağırlığında olan Money Matik’in toplamda 201 adet madeni para karşılığı 68 YTL 80 YKr para alabildiğini dile getirerek, makineyi 15 YTL’den piyasaya sunduklarını bildirdi.

/ KONYA

13.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004