Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İslâm san’atını keşfedin

14 ülke ile aynı anda açılış törenleri yapılan, ‘’Akdeniz’de İslâm San’atını Keşfedin’’ isimli Sınırlar Ötesi Sanal Müze ve müzede bulunan eserlerin bulunduğu kitabın tanıtımı İngiltere Dışişleri Bakanlığında düzenlenen bir törenle yapıldı. Müze tanıtımlarının kapanış töreni olarak adlandırılan toplantıya, müzede eserleri bulunan 14 ülkenin temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Sınırlar Ötesi Müze için İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan törene Ticaret Bakanı Ian McCartney, British Müzesi Müdürü Neil McGregor, İskoçya Ulusal Müzesi’nden Ulrike Al- Khamis, Sınırlar Ötesi Müze’nin Kurucu Müdürü Eva Schubert konuşmacı olarak katıldı. Ürdün Prensesi Sumayyah ve Avrupa Komisyonu’nun Dışilişkilerden Sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ise toplantıya gelemediler, ancak video görüntüleri ile törene katıldı. Törende ilk olarak söz alan İngiltere Ticaret Bakanı Ian McCartney, bu sergide emeği bulunan bütün kişi ve kuruluşlara çok etkileyici ve ulaşılabilir olan bu müzeyi meydana getirebildikleri için teşekkür ederek, sanal ortamdaki İslâm Sanatı Müzesi’ne İngiltere’nin British Müzesi, Victoria ve Albert Müzesi, İskoçya Ulusal Müzesi ve Glasgow Müzesi’ndeki eserlerle katkıda bulunmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ticaret Bakanı Mccartney, ayrıca, Avrupa ve Akdeniz uygarlıkları arasındaki tek bağın, sadece bu müzede olduğu gibi tarihi bağlar ile sınırlı olmadığını, her geçen gün, Avrupa Birliği ve komşuları arasındaki ilişkilerin güçlendiğini ifade etti. “Birbirimizden birşeyler öğrenebildiğimizde, hepimiz daha iyi olacağız” diyen McCartney, Time Dergisi tarafından İslâmın büyük Rock yıldızı olarak lanse edilen Sami Yusuf, dünyaca ünlü fotoğrafçı Peter Sanders ve ünlü şarkıcı Yusuf İslâm gibi, İngiltere’de İngiliz kültürel mirasına çok değerli katkıları bulunan 2 milyon Müslüman’ın yaşadığını söyledi.

Ticaret Bakanı McCartney’in ardından söz alan British Müzesi Müdürü MacGregor, son birkaç yılda Sınırlar ötesi müzenin oluşturulması sırasında yaşanan dostluklardan bahsederek, zaman zaman ülkeler ve hükümetler arasındaki ilişkilerin iyi veya kötü olabileceğini, ancak iki farklı toplum arasındaki dostluğun ve ilişkilerin bir şekilde mutlaka devam ettiğine söyleyerek, sanal müzenin bu anlamda da oldukça önemli olduğuna değindi.

Sanal müzenin kurucularından ve aynı zamanda, müzenin müdürü görevini üstlenen Eva Schubert, müze ile ilgili olarak son 10 yılda yapılan çalışmaları özetledi ve müzeyi ziyaret edecek olanların, internet sitesinde hangi imkânlara sahip olduklarına dair bilgi verdi. Schubert, www.discoverislamicart.org adresinden ücretsiz gezilebilen müzede, Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, Filistin, Suriye, İtalya, İspanya, Portekiz, İngiltere, Almanya ve İsveç’ten İslâmî san’at eserlerinin yer aldığını ve Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce olmak üzere, 8 farklı dilde yayınlandığını ifade etti.

İskoçya Ulusal Müzesi’nden Ulrike Al- Khamis ise, Sınırlar Ötesi Müze ve aynı ismi taşıyan kitap ile ilgili sayısal bilgilerden bahsetti. İslâmî San’at eserlerinin yer aldığı sanal müzeye, 14 farklı ülkeden 40 Müzenin katıldığını , 3 bölüm, 18 sanal sergi, 244 tarihsel yapı ile 603 san’at eserinin burada sergilenmekte olduğunu ifade etti.

Sanal İslâm Sanatı müzesinin ilk bölümünde Emeviler, Abbasiler, Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük Müslüman hanedanları, ikinci bölümde Figüratif Sanat, Hat Sanatı, Kadınların Rolü, Bitkisel ve Geometrik Bezeme gibi konular, üçüncü bölümde de Avrupa ile Müslüman Akdeniz tarihlerinin kesiştiği dönemle ilgili Haçlılar, Arap-Norman San’atı ve Osmanlı Topraklarında Batı Etkisi konuları yer alıyor.

13.05.2007


 

Mevlânâ çizgi filmi geliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Mevlânâ çizgi filmi tamamlandı. 10 gün içinde gösterime girecek olan çizgi film, bugüne kadar Mevlânâ ile ilgili yapılmış en profesyonel çalışma özelliğini taşıyor.

300 bin YTL’ye mal olan Mevlânâ çizgi filmi, Hazreti Mevlânâ’nın engin hoşgörüsünü çocuklara sinema diliyle anlatıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, geçen yıl önemli bölümü hazırlanan Mevlânâ Çizgi Filmi’ni tamamladıklarını ifade etti. Çizgi filmin, Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü olan ve UNESCO tarafından Mevlânâ yılı ilân edilen 2007’ye yetiştirilmesinin sevindirici olduğunu kaydeden Akyürek, çizgi filmi uzmanlara ve bazı üst düzey devlet yetkililere izlettiklerini ve çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Çizgi filmin titiz ve uzun süren çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Akyürek, filmin 10 gün içinde galası yapılarak gösterime gireceğini haber verdi. Mevlânâ’nın kim olursa olsun, insanlarla iletişim içinde olmayı öğütleyen bir mutasavvıf olduğunu dile getiren Akyürek, ‘’Belediye olarak bu çalışmayla Mevlânâ ile insanlar arasında yeni bir köprü kurmayı hedefledik. Bu film, Mevlânâ Yılı faaliyetleri kapsamında düzenlenecek programlarda da sunum olarak gösterilecek. Mevlânâ’nın hayatından örneklerin bulunduğu 70 dakikalık filmde ünlü düşünürün engin hoşgörüsünün işlendiği temalar ağırlık kazanıyor.

13.05.2007


 

Her anne bir cennettir

Anneler Günü’ne özel bir kitap da Tahsin Atak’tan. Annem isimli kitabında Tahsin Atak, kendi annesiyle başladığı yolculuğa, bir İslâm ümmetinin anneye gösterdiği hürmeti de ekliyor.

Bir İlahiyatçı olan Atak, kitabında Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimiz’in Hadis-i Şeriflerine yer veriyor ve sıkça vicdan muhasebesi yapıyor; bazen fıkhî cevaplarla bazen yaşadığı anılarla…

Atak, kitabında ne yazık ki sadece güzellikleri anlatmakla kalmıyor. Ebeveynine saygı göstermekten kaçınan evlatların yerini, giderek anne babasını öldürmeye kadar varan cinnet ortamını da irdeliyor. Bir bütün olarak bakıldığında Annem kitabı, bizlere vahyedilen anne sevgisi üzerine yazılmış, oldukça içli, coşkun ve samimî.

Bilgi için:

Hisar Yayınevi 0212 - 528 46 42

Kitaptan…

Biricik yavrum…

Güzel ahlâk, avuçlarının içine doldurulmuş altın taneleri gibidir. Onlar her yer ve zamanda, her devirde geçerlidir. Değerinden hiçbir şey kaybetmez. O büyük ve tükenmez sermayeyi güzel harca. Onu bitirme. En kötü insanların arasında bile ahlakı güzel olanların yeri başkadır.

13.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004